Att slåss för det man är van vid


Jag är van vid att slå upp för mina rättigheter, jag har mött stora (American Express) som små företag (Q-Park) i rätten. Jag anser att det är fel att stora bolag får lagstiftade rättigheter på bekostnad av den enskilda medborgaren, oavsett om det gäller kulturdelning eller som i det här fallet namnet på en pub.

pub
De senaste 20 åren har puben i Southampton (England) haft namnet The Hobbit, och dit kan man gå om man vill beställa till exempel en Gandalf eller en Frodo. Fast kanske inte så mycket länge till.

Saul Zaentz Company anser att puben gör upphovsrättsbrott (enligt BBC) och hotar att ta till rättsliga åtgärder om ägarna inte omedelbart ändrar namnen.

”We were absolutely stunned. It was completely unexpected, we never intended to infringe anyone’s copyright. Are we doing any harm? I don’t think so. We’re bringing people to the books and the stories who haven’t heard of JRR Tolkien. We don’t have the financial resources to fight it – I can’t fight Hollywood.” – Stella Mary Roberts

Stephen Fry, som är i Wellington för filmningen av Peter Jackson’s The Hobbit kommenterade ”Honestly, @savethehobbit, sometimes I’m ashamed of the business I’m in. What pointless, self-defeating bullying”.

Stöd Facebook-sidan Save The Hobbit, Southampton, twittra med hashtagg #saveTheHobbit, blogga om det, prata med dina vänner.

Jag säger som Roberts, en enskild person kan inte slåss mot Hollywood. Det ser vi bland annat i alla upphovsrättsmål som pågår runt om i Sverige just nu. Läs mer på Ung Pirats informationsplats 5101.se. För mer långsiktig hantering av bland annat upphovsrättsindustrin, rösta på Piratpartiet till riksdag och EU-parlamentet. Nu på lördag den 17e mars är det demonstration mot datalagringsdirektivet i Stockholm, Göteborg (kommer du), Helsingborg, Skellefteå samt mot ACTA i Norrköping.