CETA – Upphovsrättslobbyn och EU-kommissionen försöker igen med lagstiftning i avtalsform


De senaste dagarna har jag fått svara på frågor gällande CETA och om det är ACTA version 2. Det är det inte. CETA är ett separat avtal som precis som ACTA förhandlas innanför stänga dörrar utan att lyssna på allmänhetens önskan och vilja. Det innebär att det finns massor likheter mellan den läkta informationen från CETA och det resulterande ACTA-dokumentet, eftersom det är exakt samma processer som tar fram avtalstexten men det är fortfarande helt separerat.

Att CETA är ett separat avtal innebär bland annat att EU-kommissionen inte behöver lyssna på vad EU-parlamentet tycker. De rådfrågar såklart lobbyister och andra intresseorganisationer som de tycker har värdefull insikt, men väljer att bortse från de folkvalda parlamentarikerna samt allmänheten.

Michael Geist har skrivit om de stora likheterna mellan en läckt draft av CETA och ACTA med bland annat kommentaren ”The EU has also proposed incorporating ACTA’s criminal enforcement and co-operation chapters into CETA. The criminal provisions were the target of European Parliament criticism for their lack of proportionality and uncertain application.” Läs vidare i ACTA Lives: How the EU & Canada Are Using CETA as Backdoor Mechanism To Revive ACTA

Henrik Alexandersson kommenterar ”Det var ju ovanligt godtroget av mig att anta att EU-kommissionen skulle dra några rimliga slutsatser av att ACTA-avtalet röstades ner i Europaparlamentet.” gällande informationen som EU-parlamentet fick från EU-kommissionens representant John Clancy som nämnde att EU-kommissionen tänker köra på med CETA som om inget hade hänt.

Piratpartiet medlem i EU-parlamentet, Christian Engström, skriver att det fortfarande finns hopp att EU-kommissionen ska förstå vad som egentligen har hänt. De har ju faktiskt hela sommaren på sig.

Som jag har svarat alla de senaste dagarna. CETA är inte ACTA, men självklart är  det samma kamp som fortsätter. Upphovsrättsindustrin har EU-kommissionens öron, men vi kommer inte att ge upp. Ditt stöd behövs fortfarande. Hör av dig till EU-kommissionen, berätta vad du tycker.

Intressant?