Därför ska Moderater rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010


pp

Jag kommer precis från Reinfelds tal på Almedalsveckan. Fredrik Reinfeldt började sitt tal som en standup-artist och körde politiker-ord-bingo baserat på orden kulturarbetare, företagare, sjuksköterska, pensionär samt arbetslös. Sammanfattningsvis sa talet ingenting om vad moderaterna ville göra men det gjordes på ett mycket bra sätt och det var nog ett av de bästa tal jag någonsin hört. Jag hoppas talskrivaren blir ordentligt belönad. Det som är anmärkningsvärt är dock att Moderaterna kommer att fokusera på att skapa specialiserade utbildningar främst för unga pojkar. Någon som kan stava till diskriminering?

Det är intressant att Moderaterna med glädje går in i valkampanjen genom att putsa av en gammal socialdemokratisk kampanj. För oss inom Piratpartiet är det självklart att remix-kulturen bör stödjas, oavsett vem det är som gör det.

Jag och många andra ser färre skillnader mellan moderaternas och socialdemokraternas ideologiska frågor i år än tidigare. Kanske vore det till och med bättre om de officiellt blev ett enda parti, eftersom det skulle lösa upp den ideologiskt farliga blockpolitiken.

Fredrik Reinfeldt lovade att man inte skulle jaga ungdomsgenerationen och därefter har vi sett flertal lagändringar som har begränsat friheten för just ungdomar exempelvis tittlag, kisslag, ökad övervakning samt kriminaliserande av andra verksamheter som ungdomar ser som helt naturligt. Frågan är om Fredrik Reinfeldt helt enkelt inte förstår ungdomars verksamhet eller om han medvetet förde väljarna bakom ljuset.

Piratpartiet kommer att gå in i riksdagen med vår vågmästarstrategi som innebär att vi eventuellt kommer att samarbeta med Moderaterna om de stödjer oss i våra fokusfrågor. Det innebär att en moderat mycket väl kan rösta på Piratpartiet och fortfarande stödja en i övrigt moderat politik.

Är du moderat och anser att

Intressant?

Uppdatering: SVDs Faktakoll och Retorikbloggens analys


21 svar till “Därför ska Moderater rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010”

  1. Bästa argumentet för en piratpartist att rösta på Moderaterna i höst: Mona Sahlin. Jag är inte helt bekväm med att rösta för Alliansen, men jag är fruktansvärt bekväm med att rösta rakt emot Mona Sahlin och hennes hejdukar.

    Det finns mycket med PP som starkt avskräcker någon med liberal läggning. Hade jag vetat att PP skulle lyckas placera en Attac-medlem i europaparlamentet så vettefan om jag hade röstat på PP i parlamentsvalet.

    Hela ditt inlägg verkar bygga på att PP eventuellt kommer samarbeta med Moderaterna. Isåfall är motargumentet barnsligt enkelt: PP kommer eventuellt att samarbeta med de rödgröna. I övrigt verkar ditt enda argument vara att Moderaterna har fört en ganska frihetsinskränkande politik. Så långt håller jag med dig, men det har absolut inget alls med tillväxt eller ungdomars jobb att göra. Den delen känns bara ohederlig.

    • Jag håller inte helt med dig gällande Mona Sahlin faktiskt. Man kan nog säga att Mona Sahlin är generellt ett rätt dåligt val som partiledare för socialdemokraterna, men eftersom de inte hade något alternativ… Men för piratpartiet är det andra nyckelposter som är viktigare än statsministern när det gäller våra frågor. Så att någon piratpartist skulle rösta på moderaterna för att det annars riskerar att bli Mona som statsminister håller tyvärr inte.

      Attac kan kritiseras för mycket, men det var helt och hållet svenska folket som valde Christian Engström och Amelia Andersdotter till EU-parlamentet. Oavsett faktisk aktivism, och oavsett relevant bakgrundskontroll.
      Christian Engström har gjort mycket inspirerande för piratpartiet och har helt uppfyllt alla förväntningar på honom i EU-parlamentet. Med stor sannorlikhet kommer Amelia Andersdotter också att göra ett genomgående bra arbete där.

      Huvudargumentet är att Moderaterna kan tänka sig stödja vår politik. De har ingenting principiellt mot vår politik förutom möjligtvis ålderseparism. De har rent ideologiskt mindre mot vår politik än mot den socialdemokratiska övervakningssamhället som de har drivit den senaste valperioden. Så det är hyffsat säkert att Moderaterna vill samarbeta med Piratpartiet i en vågmästarroll. Vi har ingenting emot att samarbeta med de rödgröna, men där har socialdemokraterna en viss ideologisk nackdel genom att deras dammiga ideologi har svårt att anamma vår politik gällande informationssamhället. Deras ideologi är mer anpassat för traditionell industrisamhälle när vi sedan många år snarare har ett tjänstesamhälle. Naturligtvis kommer de också att vilja samarbeta med oss, det har du helt rätt i.

      Gällande tillväxt och ungdomars jobb kan du läsa Stefan Flods ”Det är IT-politiken som skapar ungdomsjobben”. Tyvärr är moderaterna fortfarande fast vid att man kan subventionera arbetsgivaravgifter för att underlätta för ungdomars jobb. Hade de fokuserat på att förenkla för småföretagare samt för större IT-tjänsteföretag (exempelvis Google) skulle jag dock hålla med dig.

      • ”Så att någon piratpartist skulle rösta på moderaterna för att det annars riskerar att bli Mona som statsminister håller tyvärr inte.”

        Det här stämmer inte alls överens med min verklighetsuppfattning. Som jag skrev så är detta till viss del fallet för mig själv, och därtill på många andra jag känner. Jag vet väldigt många som med glädje röstade på PP i EP-valet, men som nu känner att de inte kan rösta på något annat än Alliansen därför att de inte vill se den högt lovande rödgröna sörjan med bristande verklighetsförankring förvandla Sverige till nästa Grekland. Sen vore det väl lögn att säga att Mona är den enda anledningen till att jag avslutat mitt medlemskap i PP, men hon bidrog starkt.

        Det är klart att det är svenska folket som valde Amelia till EP (med lite hjälp från det där förbannade Lissabon-fördraget). Det bevisar bara ännu mer att man som liberal med dragning mot PP måste tänka till lite extra – det finns nämligen ganska många inom PP med åsikter som är ganska radikalt annorlunda från de man själv har.

        Som ung IT-företagare håller jag gärna med dig om det sista. Jag har själv kritiserat moderaternas entreprenörsutredning som kom nyligen. Differentierade momssatser är t.ex. ett av de stora förslagen, vilket jag inte tror på. Däremot är det inne på rätt spår – för att stimulera tjänstesektorn är det väldigt viktigt att eliminera de enorma skattekilarna som leder till att det nästan alltid är billigare att göra något själv än att anlita någon, hur dålig man än är på det själv. Sänkta arbetsgivaravgifter överlag, förenklingar i regelverken, och ett avskaffande av 3:12-reglerna och dubbelbeskattningen på utdelade företagsvinster är åtgärder jag tror på för att göra småföretagarklimatet bättre. Men jag har inte en enda indikation någonstans på att just PP skulle leverera detta – inte heller artikeln du länkar till innehåller något konkret och matnyttigt.

        • Jag kan hålla med om att Mona knappast imponerar i sin ledarroll, men hon lyssnar åtminstone på sina sakexperter ibland. För mig är justitieministerpostern mycket viktigare för integritetfrågorna exempelvis. Skulle jag behöva välja mellan Ask och Mona, så blir det inte Ask jag väljer.

          Amelia är ung och som ung är man ofta mer radikalt annorlunda. Det är en frisk fläkt och ofta något att eftersträva i situationer där genomsnittsåldern ofta är hög. Jag är övertygad om att Amelia kommer att göra ett jättebra jobb för Piratpartiet oavsett bakgrund.

          Idag har vi ingen officiell ståndpunkt på riksnivå inom företagande, eftersom vi tror stenhårt på våra fokusfrågor och vågmästarstrategi. Dock är vi väldigt många (unga som gamla) IT-entreprenörer och sådana frågor kommer att finnas med på förhandslingsbordet även om vi inte går till val på dem på riksdagsnivå. På landsting- och kommunfullmäktigenivå kommer vi också att ta upp en hel del frågor som inte är något som vi driver på riksnivå, eftersom det är en lokal utveckling av informationssamhället. Där finns det också en hel del IT-politiskt gällande bland annat ungdomsarbetslösheten. Dock hittade jag inget som jag kunde länka till åt dig.

          Är du missnöjd på moderaternas IT-satsningar så tycker jag garanterat att du ska rösta på Piratpartiet. De av oss som kommer in i riksdagen har IT-relaterad bakgrund. Många utav oss skulle i olika sammanhang kallas för datanördar och vi kan IT-frågorna.

          • Ask är en fara för samhället och borde fått avgå för längesen. Den nya justitiekanslern Anna Skarhed verkar vara av ungefär samma material. Trenden känns livsfarlig, och det här är ett av de största problemen jag har med Alliansen.

            Men vem tror du är det rödgröna alternativet? Bodström hade många sagt (även om jag personligen inte tror det blir så), och då blir det svårare att välja. Bodström eller Ask? Pest eller kolera? Jadu, kanske är PP inte ett så dumt alternativ ändå 🙂 Men om vi blandar om i leken igen och tar hänsyn till att Lars Ohly verkar vara sugen på en post som finansminister så kickar min självbevarelsedrift in igen! Över min döda kropp! Han hör hemma på cirkus, inte i regeringen.

            Själv hoppas jag i ärlighetens namn att få se Maria Abrahamsson som justitieminister om Alliansen vinner i höst, även om det känns som ganska osannolikt. Men hon har de perfekta kvalifikationerna, och är dessutom våldsamt intelligent, rakryggad, och vet att värna rättsstaten och integriteten.

            I övrigt sammanfattar Mattias det ganska väl. Kan tillägga att känslan för en liberal blir att Piratpartiet är ett alldeles, alldeles för osäkert kort för någon som inte sätter just de frågorna över allt annat. Vågmästarstrategin är smart, men det här är priset för den. Att låta er representera oss i EU-parlamentet och kämpa mot integritetskränkningar från överstatligheten är klockrent från mitt perspektiv, men här på hemmaplan och i vardagen så måste politiken bli mer nyanserad.

          • Själv hoppas jag på att en Piratpartist får rollen som justieminister. Då kommer rättsäkerheten att få ett utrymme på lagstiftandet igen.

      • Din subscription manager för WordPress verkar förresten vara b0rken. Jag har fått felmeddelandet ”Error! Comment does not exist anymore!” bägge gångerna jag försökt bekräfta en prenumeration på kommentarerna till det här inlägget.

        • Jag har ett litet moment-22 som jag inte lyckats lösa. Subscription går inte att göra när en kommentar är i moderering. Och det kan inte göras efter modereringen. Fail med andra ord.

  2. Very well said =)

    Såpass bra att jag var tvungen att göra lite reklam för den på min blogg 😉

  3. Emil,

    det du missar (och då specifikt i din diskussion med Danni) är en stor majoritet av de som röstar borgerligt är s.k. allmänborgerliga väljare. Det innebär att de kan tänka sig att byta parti, men bara så länge som deras röst _inte_ innebär stöd för sossarna.

    Det är en anledning till att Moderaterna växt på FP:s & C:s bekostnad (tidigare var det C & FP som turades om att vara största borgerliga parti) eftersom Moderaterna så tydligt sagt nej till samarbete med S.

    Det är också anledningen till att många som skulle kunna rösta på PP aldrig kommer att göra det; eftersom ni inte tagit ställning.

    Jag tycker er vågmästarstrategi är både fräsch, rakryggad och hederlig, men för en väljare som mig själv (nu är jag politiskt aktiv, så min röst är redan ”låst” till mitt parti, men innan jag gick med i FP så alternaterade jag friskt mellan de borgerliga partierna) som har fler frågor som är viktiga så kan PP aldrig bli ett alternativ, eftersom en röst på PP också är en röst på de rödgröna.

    Om integritet är den enda frågan som avgör vilket parti man tänker rösta på, då håller jag med; då är PP det bästa alternativet. Men, för de flesta väljarna så är det paketet man röstar på, och som allmänborgerlig väljare så röstar jag på partier som står för marknadsliberalism, som står för ett minskat skattetryck, som står för individens rätt att välja, som står för kvalitet genom valfrihet.

    Ingen av dessa frågor står PP för, eftersom ni inte tagit ställning i blockfrågan. Vinner de rödgröna får jag (och andra som resonerar som jag) ingen av den politik som jag vill ha ovan. Inte bara riskerar jag att min röst kastas bort (genom att ni inte kommer in, eller genom att ni inte får en vågmästarställning) utan jag riskerar också att få en rödgrön regering.

    Då röstar jag hellre borgerligt, för att vara på den säkra sidan. I valet mellan Ask och Bodström som justitieminister (snacka om att välja mellan pest och kolera) väljer jag dessutom Ask; hon är helt enkelt ”the lesser evil” i det fallet.

    • Jag håller helt med att allmänborgerliga väljare röstar på moderaterna för att stödja deras ideologi. Tyvärr blir de lite lurade där eftersom Moderaterna de senaste 6 åren i stor grad har tagit över Socialdemokraternas politik och nu senast även kampanj. Jag tror nog att deras röst skulle vara mer ärlig och rättvis om den hamnade på Piratpartiet.

      Tack förresten för att du gillar vågmästarstrategin, för det är just syftet med den. Att visa det som sker på förhandlingsbordet, oavsett vad politikerna lovar. Vi är ärliga med vad vi kan förhandla om redan innan valet, övriga partier slänger ut ideologin efter valet.