Dom i tunnelbanefallet: Varför vet inte polisen om vad polisen gör?


I fredags kom domen i det som har kallats för gategate. Föga förvånande frikändes poliserna, men tingsrättens förklaring skapar flera frågor.

Jag gjorde en del anteckningar under rättegången, varav ett gällde polisens kontroll av plankare som jag redan har skrivit om. I tingsrättens dom står det följande gällande Polis 1.

Han hade arbetat som polis i två och ett halvt år och på den aktuella roteln i drygt ett år. Det var inte första gången han var på Hornstulls tunnelbanestation, även om han inte varit där så många gånger. Det var första gången som han ingrep mot några plankare där. Han visste inte att övervakningskamerorna på platsen inte täckte hörnet där de kom att stå med Jesper. Han och kollegan jobbade den här dagen på ungdomsroteln i City och befann sig tunnelbanestationen för att söka efter felbeteenden som plankning, rökning eller aggressivt uppträdande.

Varför vet inte deras chef (David Beukelmann) om att poliserna ingriper mot plankare?

Varför ställer inga journalister kompletterande frågor till polismyndigheten gällande de två polisernas beskrivning av deras uppdrag och hantering i tunnelbanemålet?

Det är intressant, eller vad tycker du?