En David versus Goliat berättelse från verkligheten


Det är ofta att det finns mindre skivbolag, och också enskilda artister, som anpassat sig till samtida marknaden och använde sig av sociala medier och kulturdelning för att nå en större målgrupp. De blir dock ofta utnyttjade på grund av etablerad upphovsrättssystem. Här kommer berättelser från verkligheten.

Snälla läs detta! Vi har ju har lagt upp flera låtar på YouTube. Först fick vi en fråga om vi ville tjäna pengar och tillåta annonser i klippen. Vi sa nej. Efter ett par veckor kom det första mailet. YouTube berättade att ett klipp kränkte upphovsrätten och att delar av klippet ägs av Merlin Phonofile. Men, sa dem, vi behövde inte göra något, det enda som händer är att det börjar visas annonser i klippet. Via en dryg och knepig process kunde man bestrida upphovsrättsmeddelandet, med hot om böter om jag hade fel. Jag gjorde det eftersom att låten är skriven av oss, inspelad av oss, bilderna som visas ägs av oss, så jag visste att jag hade rätt. Jag fick inget svar av YouTube, eller någon ursäkt från Merlin Phonofile, tvärtom. Dagen efter kom ett mail till där de gjorde anspråk på nästa låt. Jag bestred, dagen efter kom ett till mail, jag bestred, nästa dag kom ett mail till, jag bestred osv. MERLIN PHONOFILE HAR IDAG GJORT ANSPRÅK PÅ ATT ÄGA HELA VÅR REPERTOAR. Min enda förklaring är att detta är en utstuderad metod att stjäla annonsplatser. De flesta förstår inte juristspråket och vågar inte/pallar inte bestrida och sedan får Merlin Phonofile pengar varje gång ditt klipp visas. Har du varit med om något liknande? – Katten Skogmans Orkester

Skivbolaget Mandarin kommenterar på ovanstående med ”Alltså vi fick bara ett antal mail med att rättigheterna till Svensk Pop-videos _eventuellt_ tillhörde de där lirarna. Eftersom jag visste att de inte gör det så gjorde jag ingenting. De skrev också att man inte behövde göra nånting. Eftersom man får så mycket skit per mail så tog jag inte allvarligt på det. Men jag är en naiv optimist å tredje sidan.”

Har du egna erfarenheter om liknande beteende på Youtube eller på andra kulturdelningssidor, berätta det gärna för Katten Skogmans Orkester.

Orsaken till att en tredjepart har möjlighet att tjäna pengar på andras verk är för att upphovsrättsindustrin krävt det med referens till att artisten måste få betalt för sina verk. Är det rätt? Varför ska artisten eller det enskilda bolaget behöva lägga tid på massor med administration för att hävda sina rättigheter till sina verk mot andra bolag?

Avkriminalisera ickekommersiell fildelning, det inte är kulturdelningen som är problemet.


2 svar till “En David versus Goliat berättelse från verkligheten”

    • Kan du beskriva vad som har hänt dig med exempel? Jag skriver gärna om dem igen. Och med mer information kanske man till och med kan uppmärksamma media.