Imorgon presenterar Jan Björcklund den nya läroplanen


På måndag, den 11 oktober, presenterar Jan Björklund den nya läroplanen (Lgr11). Läroplanen innehåller nya kursplaner för samtliga ämnen i grundskolan. Plats: Pressrummet, Rosenbad Tid: Måndagen den 11 oktober klockan 10.30 Presslegitimation krävs.

Jag har kritiserat Jan Björcklunds åsikter gällande vad jag anser är en alltför ensidig fokusering på disciplin och skuldbeläggande. Genom att frånvaron anges på betyg straffas eleven för sin frånvaro, oavsett vilken anledning det kan vara som eleven är frånvarande. I många fall riskerar eleven att straffas flera gånger för samma frånvaro utan att någon försöker ta reda på orsaken till frånvaron. Så länge som man inte ser till varför den enskilda individen skolkar kommer man aldrig att komma till rätta med den ogiltiga frånvaron, oavsett hur man straffar eleverna. Jag kommer att förklara varför strax.

Jag har också skrivit om samhällets misslyckande utifrån tre specifika fall. Skolans ledning försöker naturligtvis driva skolan så effektivt som möjligt till så liten kostnad som det går, och det innebär bland annat att det helt enkelt inte finns resurser till rastvakter. Man skulle kunna lösa det med hjälp av viss-tids-arbetande arbetslösa eller pensionärer, men då ska det finnas vilja att se problemet först.

Vilja att lösa problem finns hos Nossebro skola, och de löste det utan ökade kostnader och utan att sätta frånvaron på betygen. De flyttade in problemgrupperna istället för att ta bort dem från klasserna.

Förändringen tog tre år. Den kostade inga pengar och betydde ingen extra arbetstid för lärarna. Så här gjorde de.

Johanna Lundén, specialpedagog, och Lasse Björkqvist, rektor, har varit på många skolor den senaste tiden. De blir inbjudna för att berätta hur deras skola i Nossebro på bara tre år gick ifrån att ha näst sämst resultat i hela Sverige, till att vara absolut bäst nu. I våras gick 100 procent av skolans niondeklassare ut med behörighet till gymnasiet.
– Det första de frågar är alltid hur mycket extra arbetstid det har betytt för personalen, och hur mycket pengar vi har fått. Då brukar vår facklige representant Jonas svara att vi inte haft några förändringar i arbetstid. Och jag brukar svara att det inte har kostat en krona. Vi ser istället att på sikt sparar vi pengar, för lärarna blir mer kompetenta med det sättet vi arbetar, säger Johanna Lundén.

Receptet – men det återkommer vi till – heter forskning. Skolan har bestämt sig för att jobba i enlighet med vad forskningen säger.

Läs artikeln. Förstå vad man kan göra om man vill. Det är det här skolpolitik ska handla om, inte huruvida betygen ska vara i sexan eller sjuan.

Jag ser fram emot att läsa den nya läroplanen och förhoppningsvis blir det redan imorgon. Om den tillgängliggörs på Internet. Själv kommer jag att sitta hos Svea Hovrätt och lyssna på en viss rättegång som bland annat handlar om medhjälp till tillgängliggörande.

Intressant?


3 svar till “Imorgon presenterar Jan Björcklund den nya läroplanen”

  1. Bara en stilla undran.

    Vill bara klargöra lite i frågan om piraträttegången måndagen2010.10.11…”OBS”.

    Från Twitter.
    Det hade varit awesome om @P3Nyheters sändning hade varit igång. Telefonförhör uppspelat i #spectrial, sänt över Internet med radio-teknik.

    PS: Tycker nog många fler än du men ej möjligt enligt SVT – RADIO.!?
    Se nedan.
    Var visst inget viktigt att sända.!? Idag…!

    DS: Kommentar på opassande.se blogg tidigare idag.

    Bara en stilla undran.

    OBS!…Detta är lite off-topic…OBS!

    Sändningen från Piratebayrättegången idag 2010.10.11 är inställd på grund av klagomål på det dåligaljudet. Dessutom var det som skulle ske där idag inte “så viktigt att det var värt att sändas”.Sändning skall ske imorgon tis,och även fredag med mycket bättre ljud allt enligt utsago av SVT-radios lyssnarservice för ca 10 minuter sedan.CA.kl.10.15

    PS: Hoppas detta ger klarhet i varför det inte finns någon sändning idag.
    DS: Vidarebefodra gärna denna kommentar.JL

  2. […] Genom att frånvaron anges på betyg straffas eleven för sin frånvaro, oavsett vilken anledning det kan vara som eleven är frånvarande. I många fall riskerar eleven att straffas flera gånger för samma frånvaro utan att någon försöker ta reda på orsaken till frånvaron. Så länge som man inte ser till varför den enskilda individen skolkar kommer man aldrig att komma till rätta med den ogiltiga frånvaron, oavsett hur man straffar eleverna. Jag kommer att förklara varför strax. […]