Jag ber om ursäkt, Motormännen


Ibland formulerar man sig fel, eller onödigt hårt, och det upptäcker man först när mottagaren reagerar. Då gäller det att ta ett steg tillbaka och fundera över vad och varför mottagaren har reagerat på ett sådant sätt. I min kommentar gällande Motormännens krav hade jag en onödigt hård formulering som går att uppfatta som att jag anklagar Motormännen för lögn. Och det var inte vad jag menade.

Motormännen är en bra organisation som oftast på ett bra sätt representerar mig som bilförare. De påverkar och granskar alla möjliga slags förhållanden. Det här är enda gången jag känner att jag inte är överens med organisationen och därför kände jag behov att förklara mina åsikter i den här blogg-serien.

Oftast tror man att andra har liknande erfarenheter eller åsikter som man själv har, jag skrev om det häromdagen i 12 sätt du kan ha fel när du tror att du har rätt som Synvinkel-filtret och Svenska Dagbladet kallar det för Lik-mig-effekten. I det här fallet förutsatte jag att Motormännen skulle förstå och förtydliga vad jag såg som dåligt underlag.

Motormännen: Oseriös anklagelse om lögn (SIFO-und) samt medvetna feltolkningar gör fortsatt diskussion svår.

”Medvetna feltolkningar” är jag osäker på vad som avses, men jag kan tänka mig att det är just mina Tyvärr-formuleringar som ju anklagar Motormännen för att ha dålig verklighetsuppfattning (i just den här frågan) i och med att deras fakta inte stämmer överens med min erfarenhet.

Motormännen har i sitt krav ett antal hänvisningar till utredningar med mer information så att man själv ska kunna hitta underlaget. Jag har gjort en lista i slutet på det här inlägget så kan ni själv kontrollera det påståendet. Gällande SIFO-undersökningen så har jag en annan uppfattning idag. SIFO-undersökningen har iaf idag mer detaljrikedom, så antagligen missade jag det när jag läste kraven igår. Så jag ber om ursäkt Motormännen, ni har med underlaget och jag hade fel.

Men fakta kvarstår, de senaste åren har smartphones helt exploderat på marknaden. Skulle en ny undersökning visa samma sak som för 9 år sedan? Jag använde exempelvis inte Waze (GPS i mobilen) för nio år sedan. Är det bra att föreslå en ny lag baserat på gammal undersökning? Skulle de som använder mobilen (som GPS-verktyg) svara likadant som de som helt avstår? Jag hälsar gärna på Motormännen för att diskutera trafiksäkerhet samt åtgärder. Jag är säker på att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd också gärna kommer med.

Fakta-referenser

  • VTI:s beräkningsmodeller i VTI rapport 490A , 2004, Mobile Phone Use while Driving, Conclusions from four investigations, Hans Thulin och Susanne Gustafsson
  • Virginia Tech Transportation Institute, 2009 (Jag kan inte hitta den rapporten, men den borde finnas på hemsidan)
  • Statliga California Office of Traffic Safety (Jag kan inte hitta någon rapport alls, med google)
  • Försäkringsbolaget If, undersökning okt 2010 bland 3034 personer med körkort
  • Sifo, beställd av SVTs Agenda, 1000 respondenter: Tycker du att man ska förbjuda mobilanvändning när man kör bil? Ja, all mobilanvändning 32 %; Ja, men tillåt användning av handsfree 45%; Nej 22%; Tveksam, vet ej 1%. (WTF, så här såg den inte ut igår, eller missade jag det??? Hittar den inte hos SIFO eller SVT’s Agenda, men länkar gärna till ”Som man frågar får man svar”)