Jag fick ett brev: "Jag behцver din samarbete..,"


Jag får gigantiska mängder skräppost till mina olika epostadresser. Nu är jag rätt van att motverka skräppost och använder mig av flera filterverktyg. Här på bloggen använder jag mig av Akismet (för kommentarspam), Bad Behavior samt Project Honey Pot (med http:BL WordPress Plugin). Jag har dock som vana att alltid gå igenom det som automatiskt filtrerats för att undvika felmatchningar, men jag har hittills inte hittat något meddelande som hamnat fel.

Ibland tycker jag dock att viss skräppost är massor skrattretande. Alltid när jag får brev som utlovar garanterat viktförlust skrattar jag lite inombords, eftersom den enda viktminskning som går att garantera innebär amputation. Viss skräppost är också ett klart lagbrott som man borde anmäla, men eftersom Polisen inte har resurser för att kunna utreda sådana brott och Lotteriinspektionen knappt vet hur man använder epost (åtminstone har jag aldrig fått svar via epost därifrån) gör sådana anmälningar bara till ökad belastning, med administrativt krångel för både mig och den som tar emot min anmälan. Så brotten får tyvärr fortsätta trots att det rent tekniskt inte är särskilt svårt att spåra brottslingar över landsgränsen.

Följande meddelande är också rätt skrattretande, och likaså något som alldeles för många går på varje år trots att det nog är det vanligaste formen av bluffbrev.

I am writing you again because I presume our first correspondence was not successful. I have a mutual business project to transfer huge amount of money from my bank here to you based on a properly planned out strategy. This fund is deposit by Mr. Irshaad Ahmaad, Pakistani who died under some incomprehensible circumstances in Afghanistan. I will appreciate if you consider this project objective without any bias or stereotypes.

Once we have successfully completed this transaction, 5% of this fund will be donated to charity agreed upon by both of us and also to support greener environment.

Please contact me through my private email for further details if you are interested.
Zhuxiang Jang
SFO, SPDB

Mailet kom från IP-adressen 62.140.137.121 (Vodafones nät i Holland) via en oskyddad epostepostserver med IP-adressen 211.202.2.8 (SK Broadbands nät i Seoul, Korea). Epostadressen (som jag tagit bort från meddelandet) är på domänen yahoo.com.hk (Yahoo’s Hong Kong-adress). Tekniskt sett har vi alltså tre källor för att komplettera sökningen (Amerikanska Yahoo, Koreanska SK Broadband samt Vodafone). Diplomatiskt sett är det tre separata länder och gigantisk mängd pappersarbete för att få fram vem som ska lämna ut vilken uppgift vart. Vid tiden som polisen väl fått tillstånd att inhämta informationen spelar datalagringsdirektivet loggningskrav inte längre någon roll. Förövaren har gått vidare för att lura andra Internetanvändare, via helt andra IP-adresser.

Brevet i sig är rätt intressant, först och främst anspelar det på ett tidigare misslyckat kontaktförsök för att läsaren ska undermedvetet ska få skuldkänslor för att man har missat något och sedan nämns inte varför pengarna ska flyttas, eller ens hur mycket pengar det rör sig om. Det görs troligen för att väcka intresset. Kravet på att man inte ska ha fördomar mot avsändaren (samt pakistanien) är också för att nå igenom eventuella försvarsmurar. Notera också att personen dog under ”obegripliga omständigheter”… Det tycker jag är en vacker detalj i sammanhanget.

Även intelligenta människor kan gå på en välformulerad bluff, så det är absolut inte pinsamt att erkänna om man råkat ut för en bluff. Jag är tekniker och kan lätt identifiera ett misstänkt tekniskt beteende (epostadress från ett land, avsändar-IP från ett annat land, sänt via en epostserver i ytterligare ett annat land, till målet någon helt annanstans), men det betyder inte att jag är helt säker för sådant.

Jag har inte någon direkt poäng med den här bloggposten, förutom att polisen måste få mer resurser och att det Internationella samarbetet när det gäller bluff-försök också måste bli mycket bättre.

Pingat på Intressant.


4 svar till “Jag fick ett brev: "Jag behцver din samarbete..,"”

    • Jo jag fick den till PP-adressen. 🙂 Det kan vara vidarebefordringen som sänker poängen tillräckligt mycket för att gmail ska lägga det i inkorgen istället.

  1. Spam är ett elände. Men även eländen kan ha en silverkant! Jag har mer än en gång fnissat åt bilderna på http://spamusement.com/ som illustrerar ärenderader från just spam. Tråkigt nog har det inte dykt upp något nytt där på sisådär fyra år, men arkivet är en guldgruva.