Det jag reagerar på när jag läser inledningen till Jörgen Städjes artikel om avlyssning är att han uttalar sig utan sakkunskap. Det är väldigt ovanligt när det gäller teknikjournalisten Jörgen Städje, särskilt när man vet att han byggt en egen 16-bitarsdator. Nu har han nöjt sig med att få prata med en presstalesperson från Telia som citat ”inte ville visa metoden”.
De av oss som kan tekniken vet att det teoretiskt är lätt att avlyssna mobiltelefonsamtal, särskilt om en operatör vill göra det. Men frågan om operatören anser det vara moraliskt rätt samt är kostnadseffektivt är en annan sak. Bara för att något är tekniskt möjligt behöver det inte vara genomförbart.
De av oss som var med på tiden där Televerket hade massor av analoga telefonväxlar, känner nog igen sig i Jörgens beskrivning om hur man kopplade in sig och lyssnade på samtal i utbildnings- och felavgränsningssyfte. Det var samma procedur man använde sig av när man ringde via grannens telefon förutom då att man kopplade i stolpen utanför. Moderna system använder klustrade system, det som Jörgen kallar för serverfarm, men det kallas fortfarande för växlar eftersom funktionen är densamma.
Ovanstående är det som alla som jobbat med sådana system känner till, och det är alls inga hemligheter. Det är därför underligt att Jörgen Städje till sådan grad använder ord som säkerligen, troligen, samt såklart sekretess och tabu. Telebranschen omgärdas inte av några tabu. Anställda kan självklart ha skrivit på sekretessavtal och operatören kan ha ingått avtal de inte vill berätta om, men det finns inte något generell sekretess kring hur man avlyssnar en mobiltelefon eller ett mobilt samtal. Och myndigheter vill naturligtvis ha så mycket information som möjligt, men då behöver de stöd i lag och det är inte heller något hemligt.
Så kan teknikskribent Jörgen Städje helt enkelt vara offer för confirmation bias för att kunna skriva om att alla avlyssnar för att det är tekniskt möjligt att göra så? Ja det tror jag, för i annat fall hade han valt att prata med någon som kan tekniken istället.
5 svar till “Jörgen Städje, prata med de som kan tekniken istället för presstalespersoner”
Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.
[…] Jörgen Städje, prata med de som kan tekniken istället för presstalespersoner. […]
Det jag har läst av Jörgen Städje på övervakningsområdet har gett mig bilden av en vit kränkt man som, eftersom han själv anser sig vara så förträfflig på teknikområdet, alltid tar det som går att göra rent tekniskt i försvar, en slags övertro på att tekniken alltid hanteras av good guys eftersom han själv anser sig vara en.
Jag minns särskilt en artikel i Tech World där han besökte FRA’s motsvarighet i Lettland (tror jag det var) där han återberättade en av deras anekdoter där de avvärjt ett cyberangrepp från ”ryssen” (ja, hotet kommer alltid från öster i vita kränkta mäns värld) – något som enligt Jörgen var möjligt tack vare deras långtgående befogenheter på avlyssningsormådet. På nästa rad bedyrade han att de (de Lettiska teknikerna) inte alls sysslar med någon massövervakning trots att de har de här verktygen till sitt förfogande – något som han omöjligt kan ha någon god grund för att dementera.
Jag känner inte Jörgen, kanske är jag för hård i mitt omdöme men jag läser in väldigt mycket teknokrati och tilltro till auktoriteter i det han skriver.
Det var inte alls Estlands FRA, läs artikeln igen. Det var CERT-EE. Esterna kunde inte bevisa att angreppet kon från ”ryssen”, bara att vissa IP-adresser härstammade från ryska myndigheter. CERT-EE är en CERT, inte en avlyssningsmyndighet.
För den intresserade finns artikeln på: http://techworld.idg.se/2.2524/1.440124/estland-under-attack