Mitt tal på Rhetoric Slam på ämnet Det var bättre förr


Rhetoric Slam är en tävling i retorik kombinerat med mingel. Där kan vana talare förlora mot debutanter framför publik. Kvällens ämne är Det var bättre förr.

Hej vänner.

Ja jag kallar er alla för vänner, för främlingar är just vänner man inte känner än. Kanske ni kan lära känna mig under de närmaste minutrarna? Jag tycker vi börjar med en skål tillsammans, och ta en djup klunk är du snäll. Så skål vänner.

Folk säger ofta att antalet brott ökat på senare tid och då skulle man ju kunna säga att det var bättre förr, men tänk om det är så att det är antalet anmälningar som ökat och att det totala antalet brott faktiskt har minskat? Då är det ju mycket bättre nu. Något att fundera över.

För en månad sedan var det jul. Hade du en bra jul? Visst minns du den i relativ klarhet trots att det känns som det var förra året? Själv jobbade jag och minns nästan alla kunder jag var i kontakt med. Det var inte så många. Hur är det med barndomens jular? Jag minns att jag hade många snöfyllda jular med pulkaåkning och roliga klappar. Jag tror att de flesta av oss minns barndomens vita jular fyllda av glädje, musik och julgodis såklart. Kanske är det så att en optimistisk person gärna minns livets ljusa stunder och därmed ser att jularna var bättre förr. Kanske är det så att det gäller annat med?

För att återgå till nuet så blev jag dumpad strax innan jul. Ett förhållande som plötsligt inte är längre. Kan du minnas senaste gången du blev dumpad? Visst är det jobbigt när ett förhållande tar slut, oavsett om man är den som avslutar eller den som blir dumpad? Helt plötsligt ser man annorlunda på det förhållande man haft och man undrar varför man någonsin blev intresserad av den partnern man haft. Då är det svårt att se de ljusa stunderna som man egentligen vet fanns där. Men hur var det första gången ett förhållande tog slut? Minns du det? Var det bättre än senaste? Var det bättre förr?

Och om du sluppit den upplevelsen, så hopppas jag att det är lika bra nu som då, om inte bättre! Förresten, har ni någonsin hört en nyförälskad säga att det var bättre förr?

Nej nog med tråkigheter, visst har vi härliga domare här ikväll? Vilket gäng det är, eller hur? Jag måste nog säga att när det gäller domarna var det verkligen inte bättre förr.

Kommer ni förresten ihåg senaste ordentliga festen? Det gäller såklart våra domare också. Ni vet den där hela dagen efter var en bakisdag? Jag vet inte hur många gånger jag har sagt ”aldrig mer”, men så kommer en ny fest och feststämningen infinner sig. Det finns omtentor, men inga omfester. Då är det inte bättre förr.

Sekunderna rinner iväg och min strupe håller på att bli torr igen. Vad sägs om att vi tar en skål igen? Skål vänner.

Hur kändes det? Om du jämför med skålen jag inledde med? Var det bättre förr?

För min del är det självklart att ens erfarenheter, dåliga eller bra, med motgångar och framgångar, förgyller och formar nuet. Tack för mig.