Radiotjänst tar hjälp av Studentkortet för att nå studenter


Under början av februari skickade Studentkortet ut oönskad reklam till studenter. Jag fick en kopia via en av er läsare, tack för det. Som vanligt vid propaganda så innehåller reklamen vissa felaktigheter, samt missar att ta upp nödvändig fakta.

Radiotjänst-utskickDärför har vi radio- och tv-avgift

Public service bygger på en idé om att alla har rätt att ta del av radio och tv
som intresserar och berikar, oavsett ålder, utbildning eller var man bor. Och
idén om att vi ska ha en gemensamt finansierad radio och tv som är oberoende
av kommersiella och politiska intressen. Man kan säga att programmen görs på
uppdrag av dig.

Du har förstås inte alltid samma smak som andra, men vi tror ändå att de flesta
kan hitta sin egen favorit i utbudet. Det är också självklart för public service att
erbjuda sina kanaler och program där och när det passar publiken, dvs dig.
På tv, i radio och på webben.
Få mer information om radio- och tv-avgiften och vad som gäller för dig som student.

Det är helt påhittat att programmen görs på uppdrag av en enskild student. Den som betalar för något, eller bidrar till betalningen, är inte alltid den som ger uppdraget. Bara för att man betalar skatt innebär inte det att man bestämmer vad Sverige ska göra. Påverkan görs genom folkomröstning och allmänna val, där majoriteten tillsammans avgör hur uppdraget ska se ut. Den enskildes önskemål bryr man sig knappast om i en representativ demokrati. Det gäller särskilt public service där det helt saknas forum för att ta in önskemål.

Idé-beskrivningen stämmer hyffsat med hur det var en gång i tiden, men är knappast hur det ser ut idag. Naturligtvis måste även Public Service vara en spelare på den kommersiella marknaden, och självklart påverkar den politiskt tillsatta ledningen innehållet i Public Service. Så oberoende är nog inte rätt ord för att beskriva dagens public service.

Studentkortet/Radiotjänst utelämnar också att Radio- och Tv-licensen enbart gäller Tv-mottagare (alltså inte radio eller UR Play) samt att det finns dispyt kring att vad som är Tv-mottagare. Radiotjänst anser ju att allt som teoretiskt kan nå SVTPlay, exempelvis Playstation 4, är en Tv-mottagare.

Den statliga utredningen visar att det är effektivare för staten, billigare för konsumenterna och ger mer pengar till Public Service att lägga avgiften på skatten. Det tyckte inte Radiotjänst och den moderatledda regeringen. Jag säger lägg avgiften på skatten och lägg ner Radiotjänst i Kiruna AB.