Statusuppdatering om jobbsituationen


För ett år sedan hade jag rätt stora ekonomiska problem. Det var inga problem med utgifterna, utgifterna finns alltid i ens medvetande som ett orosmoln när det är problem att få inkomster, lön och/eller akassa som täcker dem. Nu ser det ljusare ut.

Jag sökte jobb samt försökte uppfylla alla krav från Unionens akassa samt arbetsförmedlingen i olika omgångar. Jag har inte skrivit om handläggningen hos akassan, men det kanske blir någon dag framöver.

Jag fick först ett utvecklingsjobb (nästan halvtid), och någon vecka därefter fick jag ytterligare ett halvtidsutvecklingsjobb. Förutom pendlingstiden mellan de olika jobben och mitt hem så gick de bra att kombinera. Båda jobben var dock visstidsanställningar så det var överenskommet hur länge projektet skulle hålla på och den ena tjänsten avslutades enligt avtalet efter 6 månader. Under tiden strulade det sig med Unionens akassa så någon ersättning såg jag aldrig till.

När jag flyttade till Stockholm var tanken att jag direkt skulle skaffa mig en bostadsrätt. När ens inkomst är osäker är banken jättetveksam till att utfärda lån till lägenhet, så den planen är lagd på hylla tillsvidare. Jag bor fortfarande i lägenhet med korttidskontrakt där jag varje månad kan få ett besked om att jag behöver flytta ut nästa månad.

Under sommaren kombinerade jag den kvarvarande halvtidstjänsten med ett ”heltidsjobb”/skiftesjobb som sommarersättare på ett företag. Efter sommaren valde det företaget att provanställa mig på motsvarande ordinarie tjänst. Så status är just nu att jag har ett heltidsjobb med skiftesarbete och ett halvtidsjobb med flexibla tider. Ljust, och flaggan i topp.

Skattemyndigheten är dock grinig för att jag inte skaffade den där bostadsrätten förra året. Jag gjorde avdrag på skatten i samband med min tidigare lägenhetsförsäljning i Västerås för att just flytta till Stockholm. Så jag är skyldig staten motsvarande 75 tusen kronor med förfallodag på fredag om två veckor. Om jag inte lyckas övertyga skattemyndigheten att ge mig uppskov så kommer jag att hamna hos kronofogden. Och det är dåligt.

Så även om mitt liv är massor ljusare nu, finns det väldigt mörka moln och de är inte långt bort.