Ibland kan man få bra erbjudanden. Ja alltså inte på digitala kopior, som har låga kostnader för distribution, utan på fysiska DVDer. Det visar på att skiv- och filmindustrin saknar intresse att tillhandahålla kultur till resonabla kostnader. Naturligtvis hävdar de att jag som köpare/tittare är kriminell direkt när jag drar igång filmen. Jag skulle kunna skriva kilometer av text om upphovsrätt, men det här blogginlägget är ägnat till den film som jag köpte för 30 kr och nu finns i min alldeles för stora DVD-samling.
Filmen heter Catch A Fire och handlar om en person, Patrick Chamusso, i det gamla förtryckta Sydafrika. Han försöker göra rätt för sig och vill inte på något sätt hjälpa ANC och försöker egentligen att inte bry sig alls om politiken. Han är helt enkelt en lydig arbetande som rättar sig efter systemet. Men han blir misstänkt för en terrorhandling och blir behandlad som en terrorist av säkerhetspolisen enligt dåtidens terroristlagar. Värt att notera att det är samma terroristlagar som används i den moderna västvärlden. Människor försvinner, torteras, saknar förvarare, saknar offentlig insyn. De är ju terrorister och har därför inga rättigheter.
Problemet är att om man hanterar någon som brottsling, tenderar de också att bli det. Oavsett vad det gäller för brott. Så laglydiga Patrick genomför till slut en ordentlig terrorhandling och får naturligtvis ta straffet för det.
Se filmen, och fundera över vad det finns för likheter med den totala kontrollen vissa efterfrågar. Hur lätt misstänkliggörs personer i filmen och hur lätt vill vår Justitieminister Beatrice Ask att det ska vara?
Ett svar till “Vi måste känna till vad som hänt, för att undvika att det händer igen.”
[…] annan. Att se på en film som visar våld innebär inte att man går ut och slår ner någon, en film om terrorism gör inte att man får lust att spränga […]