13-åring utnyttjad av upphovsrättsindustri.


Idag borde alla diskutera Maud Olofssons avgång, men ärligt talat kunde jag inte bry mig mindre om det just nu. En person kan inte förändra ett parti, eller hindra att ett parti förändras. Däremot blir jag ledsen när jag hör om en ung kvinna som har gjort en omtalad välsedd video, men begränsas på grund av den befintliga upphovsrättssystemet.

Om bara några dagar fyller hon 14 år, men upphovsrättsindustrin har redan gett sin present i och med rättighetsstriden om hennes sång. Hennes mor Georgina betalade motsvarade 28000 kr för att ARK Music Factory skulle skapa en musikvideo åt Rebecca. Videon har fått över 3 miljoner dislikes och kallats ”the worst song ever”. Personligen tycker jag nog att det finns många sämre låtar, men det är jag det. Här skulle jag ha kunnat låta dig se musikvideon, men som synes går inte det. Däremot kan man se Good Morning America: Worst Song Ever? Rebecca Black Responds: ’I Don’t Think I’m the Worst.

Problemet är egentligen rätt enkelt: Rebecca Black har inte rättigheterna till videon som ARK Music Factory skapat på uppdrag av henne. Trots att ARK Music Factory har som undertitel ”Get Discovered” så kan de inte tillåta något annat sätt att uppmärksammas än vad de godkänner. De använder henne som kassako med stöd av lagstiftning.

När ska vi inse att upphovsrättsindustrins arbetsmetoder är förlegade? Varför ska vi ha en upphovsrättslagstiftning som begränsar möjligheten för artister att tjäna pengar? När kommer vi inse att möjliggörande upphovsrätt inte innebär att jaga de som delar med sig av bra kultur?

Andra som skrivit om Rebecka Blacks Friday: DN – Rebecca Black tar bort video från YouTube, Aftonbladet – Black tar bort hatade videon från Youtube, Feber – Rebecca Black plockar ner sin låt från YouTube, The Voice – Ingen mer fredag för Rebecca Black, VLT – Black tar bort video från Youtube, Nytt24 – Ingen mer fredag för Rebecca Black, HD – Black tar bort video från Youtube, UNT – Black tar bort video från Youtube, HelaGotland – Black tar bort video från Youtube, VästerviksTidningen – Black tar bort video från Youtube, Blekinge Läns Tidning – Black tar bort video från Youtube.

Pingat på Intressant.


4 svar till “13-åring utnyttjad av upphovsrättsindustri.”

  1. Du skriver att ”ung kvinna som har gjort en omtalad välsedd video”. Är det inte där själv kärnan ligger? Rebbeca Black har varken skrivit musiken, texten eller gjort videon. Det de har betalat för är tjänsten ”ge mig en låt och en video”.

    Vem som äger rättigheterna var alla parter tydligt överens om från början. Det var när låten blev en succé som familjen började tvista.

    • Precis, familjen har köpt tjänsten… Företaget har tolkat in aspekter som familjen inte kunde ha tänkt sig eftersom de inte är lika luttrade som företaget. Det är där själva grunden i utnyttjandet ligger, att man blivit lurad på grund av sin okunskap. Istället för att hjälpa familjen så blir de utnyttjade. Rebecka får utstå all skit, men företaget tar alla pengar… Knappast så jag vill ha upphovsrätten. Om någon skrivit en kass text är det också de som ska få stå där med skammen.

  2. Har hört ett par videos med henne, och jag skulle säga att hon är faktiskt ganska duktig. Inte världens bästa sångerska, och inte världens sämsta. Världens sämsta äran, går till Justin Bieber.

    Det är förargande att vi människor kan bete oss på detta vis mot våra medmänniskor. Läste en del kommentarer om henne, och flera av dom var rentav skrämmande. Folk som (pga anonymitet) slänger ur sig dödshot och grejer.

    Som Pirat, så är jag absolut för att folk ska ha rätt till privatliv, men det ska samtidigt inte tillåtas att folk gör vad fan dom vill utan att på något sätt straffas för det. Dödshot är dödshot, även om det görs anonymt via Youtube eller dylika sidor, och personer som uttalar dödshot mot andra människor, bör åtalas på precis samma grunder som dom som hotat folk ”IRL”. Olaga hot är olaga hot, oavsett om det är IRL eller på nätet.