Att använda patent, ett sätt att hindra andra från att hjälpa #svpol


Det är väl ingen som missat att jag gillar elfordon, oavsett om det gäller supersportbilen Tesla Roadster eller mer vardagliga eldrivna fordon. Jag gillar helt enkelt att man kan välja en bil som är miljöeffektiv. Bäst för miljön är naturligtvis att inte flytta på sig alls, men det är svårt att låta bli det i ett modernt samhälle. Elbilar är ett bra steg åt rätt håll, anser jag.

question mark

Elbilars svaghet är att körsträckan är rätt så begränsad, på grund av att det inte skett någon egentlig utveckling av batterierna. Faktum är att den mesta utveckling av batterier har skett inom mobilindustrin under många år. Orsaken till det är att inom mobilbranschen så konkurrerar man visserligen med batterilängd, men det finns viktigare funktioner som säljer mer än enbart tiden mellan laddning så det går att samarbeta till viss del. Samarbetet innebär visserligen normalt att man beställer batteriutveckling från samma företag. Okej det var väl lite att förenkla det hela, men oavsett så har det skett utveckling på mobilbatterifronten men inte så mycket inom bilindustrin.

För inom bilindustrin är det vinna-eller-försvinna beroende på körsträckan. Om du kan köra tio mil längre med en viss uppfinning så vill du inte att konkurrenten ska förbättra den och klara av att köra 20 mil längre. Innovationer skyddas så hårt det bara går, och främst då via patentlagstiftningen. Det har faktiskt varit så illa att flera bilföretag har rätt fantastiska innovationer, men på grund av olika orsaker finns det helt enkelt ingen möjlighet för dem få ut dem i trafiken så planerna skrinläggs i väntan på bättre tider. Även om andra företag kanske kan realisera idéerna är det bättre, enligt patentsystemet, att låta bli att dela med sig av innovationen än att låta det andra företaget vidareutveckla den. Patentsystemet sätter hinder i vägen för att samhället ska utvecklas.

Naturligtvis gäller det inte enbart inom fordonsindustrin. Säg att man har en uppfinning som kan tillgodose en större del av världens elenergibehov. Säg att man med uppfinningen kan se till att stänga alla kärnkraftverk och kolkraftverk. Slut på diskussioner om vilken energiform som är renast, kortsiktigt och långsiktigt. Säg sedan att man patenterar den uppfinningen och skapar ett bolag för att sälja ett fåtal enheter varje år. Patentsystemet fungerar så att om man vill kan man naturligtvis ge bort det patenterade, men målet är att man alltid ska tjäna pengar på samhällets bekostnad. Uppfinningen jag pratar om kallas för Cold Fusion och innebär en lågenergivariant av det som sker i solen. En billig lösning som skulle ge ett övermått av energi. Fast Cold Fusion är bara en teori i dagsläget. Många har försökt skapa det, men alla har hittills misslyckats.

Förutom två Italienska forskare som hävdar att de lyckats skapa Cold Fusion. De skickar in lite energi i en blåsilvrig manick och tar ut mer energi på andra sidan. Men de vill inte säga hur de har löst problemet, för patentet ska användas för att sälja turbiner. Inte ens de inbjudna forskarna fick kontrollera enheten. För att de ville tjäna pengar. Om de nu har löst det hela.

Patentsystemet måste göras om till något som gynnar samarbete, och tar hänsyn till samhällets vilja att utvecklas.

Pingat på Intressant.


8 svar till “Att använda patent, ett sätt att hindra andra från att hjälpa #svpol”

  1. Ptja. Jag har hört om de där italienarna förrut tror jag. Var inte det i slutet av 1980-talet? Kul att historierna fortfarande går isf.

    Varm fusion är isf mycket troligare (och mindre StarTrek) och det finna faktiskt två forskningsenheter i Europa: Joint European Torus (JET) i Oxford och ITER i Frankrike(?). ITER verkar mest hålla på med annat och strunt. JET är inte tillräckligt stor som reaktor för att ge positivt resultat. Som jag förstått ITER projektet kommer inte heller det att ge ett positivt energi-värde, utan reaktorn ligger ungefär 10% under den beräknade minimistorleken en fusionsreaktor behöver ha :-/ Tydligen för att marknaden ska få lösa problemen (allt det här är hört på ryktesvägen, så ta det med en nypa salt).

    Annars tror jag att elbilarna skulle gå mycket längre om man slutade lägga så mycket elektricitetsätande elektronik i bilarna. Inbyggda datorer, nätverkschip och avståndslås med osäkra krypteringsnycklar? Nej tack. Bara bra batteri.

  2. Några som också kommit ganska långt med fusion är gänget i Lawrensville, kolla på http://www.focusfusion.org.

    Sedan är ju en vanlig fjärdegenerationens LFTR (Liquid Flouride Thorium Reactor) bra, dels för energin, dels för att bli av med både kärnavfall och känrvapen.

  3. Den kalla fusionen på 80-talet var Fleischmann och Pons, deras variant tar (åtminstone för tillfället) upp huvuddelen av utrymmet i wikipediaartikeln: http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_fusion

    Visst skulle det vara oerhört bekvämt om det funkade, men tills någon faktiskt upprepat italienarnas resultat tror jag inte den kalla fusionen uppfunnits ännu.

  4. ”Annars tror jag att elbilarna skulle gå mycket längre om man slutade lägga så mycket elektricitetsätande elektronik i bilarna. Inbyggda datorer, nätverkschip och avståndslås med osäkra krypteringsnycklar? Nej tack. Bara bra batteri.”

    Allt sådant är försumbart jämfört med framdrivningen. Till och med strålkastarna är försumbara jämfört med framdrivningen. När märkte du senast att en bensinbil tappade kraft när du slog på hellyset? Heck, till och med böjarna i avgassystemet stjäl mer effekt än elektroniken (cirka 1,5 hästkraft per böj, vilket är anledningen till att entusiaster hellre kapar och svetsar än böjer).

    Vad som däremot äter mycket av pulvret under huven är aircondition. Vill man få ut bästa prestanda ur sin bil så ska man stänga av den.

  5. Jag minns runt 1995 när det var två stora artiklar i regionaltidningen om en tjej som gick på gymnasiet här i krokarna och som skolprojekt uppfunnit ett batteri som var platt, och höll motsvarande el som ett bilbatteri om man kopplade ihop två-tre stycken av dem. De var inte särdeles mycket större än en iphone. Första artikeln var om att hon vunnit ett vetenskapspris, och den andra om hur stor hon skulle bli då ett ej nämnt energibolag kontaktat henne för att få köpa patentet.
    Andra artikeln handlade om hur hon och hela hennes familj flyttade utomlands, och sedan var det inte mer om det.

    Detta är ingen skröna.För som sagt, jag minns det för att jag gick iväg och försökte komma på någon egen uppfinning. Det jag kom på var ett mono-rail system, där transporten fungerade som taxibilar istället för tåg och var helt förarlösa – gå till en hållplats, tryck på en knapp *ding* där kommer din transport som kan ta upp till 4 pers. Själv undrar jag varför ingen fortfarande har uppfunnit det.