Att förknippas med sitt kön


”A pessimist is a man who thinks all women are bad. An optimist is one who hopes they are.” – Chauncey Depew

what would it mean to win?

Ibland blir diskussionen hetsig, särskilt om man har vitt skilda åsikter om hur något ska göras. Ju starkare åsikter ju mer känslosam blir diskussionen. Särskilt om det rör sig om olika grundläggande åsikter om diskussionsämnet. Särskilt när det rör sig om personer som har helt olika bakgrund och erfarenhet när det gäller ämnet för diskussionen.

Det är inget manligt eller kvinnligt värdering i en saklig debatt eller hetsig diskission, det förekommer lika mycket kvinnor som män i sådana diskussioner. Oavsett om det är två kvinnliga politiker eller om de är manliga brukar heads-up-debatterna alltid bli lika intensiva närmare valet.

Att då lägga könsrolls-värde på en diskussion är nedvärderande mot de som är inblandade i diskussionen, åtminstone om ämnet är något annat än könsroller eller härskarteknik ”Påståenden som ”Det är tillåtet för män att bejaka sin kvinnliga sida” kan verka hämmande eftersom de underförstår att till exempel mjukhet och omtänksamhet inte kan vara en manlig egenskap.” – Wapedia

Jag blev både sårad och förnärmad när jag såg Klaras utspel gällande en diskussion om organisationstrategi eftersom jag anser att det är nedsättande att förknippa debatten till de inblandades kön. Och det gjorde det värre att det var just från Klara som klarsynt tyckte ”Och kanske är det just det som är det svåra med att vara tjej i Piratpartiet. Det faktum att man tvingas bort från sin vanliga könsroll…” eftersom Klara tillhör de feminister jag verkligen uppskattar då hon har praktisk erfarenhet från många sidor av feminismen.

”Att skylla allting på männen är inte en väg till jämställdhet i framtida generationer. Redan nu, trots att jag bara är 13 år, matas jag dagligen med information om att män som är chefer har satt så och så många tusen lägre i lön på en kvinna än vad mannen som gjorde samma jobb innan henne fick.” – Elias Giertz i Fredagskrönika: Håriga ben, manshat och Schyman – feminismen i ett nötskal

Att göra komiska stereo-typer av en saklig fast delvis känslosam diskussion är nedlåtande och förminskande. Normalt skulle jag tagit upp det personligt med Klara och sedan hade jag låtit det vara, eftersom min reaktion är personlig och sådant bör också tas personligt.

Några dagar senare upptäckte jag en diskussion där några pirater uttryckte liknande åsikter som jag känner som bemöttes av oförstående kommentarer som gick ut på att man inte fick vara irriterad på Klara ”eftersom hon gör massor med bra saker” från en annan pirat som jag ser upp till. Att vi tog illa vid oss av Klaras inlägg tolkades som att vi ”tyckte synd om oss själva, ansåg att alla kvinnor är dumma i huvudet och att alla kvinnor har fel” som dock inte var alls vad någon av oss tyckte. Efter att jag kommenterat ”vad du missar är att vi är sårade av Klaras utspel… och du hjälper oss inte med att du också förringar våra åsikter.” lämnade Opassande Emma debatten fortfarande med uppfattningen om att vi ogillade Klara.

Jag gillar Klara, för hon är tydlig och rak på sak. Hon tar upp det hon tycker när hon tycker det. Hon stöttar, hjälper till och är en otrolig inspirationskälla. Det kan finnas tillfällen som jag inte är överens med Klara men även då anser jag oftast att det hon säger är vettigt. Att jag blir irriterad på en osaklig könsrollsutspel och anser att det är en nedvärdering av mig som varandes av manligt kön innebär inte att jag på något sätt generaliserar och tycker att hon alltid gör så, och inte heller att alla kvinnor gör sådant.

Intressant?


6 svar till “Att förknippas med sitt kön”

  1. Den där sista kommentaren såg jag aldrig. Däremot såg jag påhoppet innan vilket gjorde att jag valde att dra innan jag exploderade. Om du hade snackat att det var sårande först, hade jag varit med – men det jag såg var det här: så om jag gör massor med bra saker så är det okej om jag trycker ned någon? Vilket jag tog som kritik av mig, eftersom diskussionen i det ögonblicket handlade om mig och min reflex att försöka stoppa ett hatkrig. Då drog jag direkt.

    • Den kommentaren var precis innan och var heller inte någon kritik av dig utan snarare en replik till ”man kan för all del tycka att hon inte gjorde rätt precis där, eller hålla med henne i sak eller så, men nu ska vi inte ”irritera” oss på klara eller så, hon är jätteduktig och gör massor med bra saker” som kan ses utifrån att eftersom någon vanligtvis är jätteduktig får man inte reagera när denne någon gör något dåligt oavsett vad det handlar om. Håller du inte med om den tolkningen?

  2. Hej Emil. Jag är sjuk och svarar från android så mitt svar blir kort. Jag har en ganska rutten manssyn sedan tidigare och det är något jag försöker bearbeta aktivt idag. Ibland tittar den dock fram och gör sig påmind utan att jag tänker efter. Jag har svarat mer utförligt på skivad lime igår. Kommer troligen följa upp detta med manssyn i ett eget inlägg eftersom jag utanför pp just nu är väldigt intresserad av den typen av frågor. Ber om ursäkt. Emma försökte förmodligen bara skydda mig eftersom hon vet att jag är känsligare än jag verkar. Så försök att inte ta illa upp. Ledsen för att jag sårat och det menar jag.

    • Jag vet din bakgrund och förstod att det inte var menat så, men uppfattning och förståelse är inte alltid samma sak. Jag är inte irriterad på dig. På ett sätt är det lite roligt att din text fortfarande får det att rycka i genusnerven. Kan vara för all Transgenus-debatt på sistone.
      En annan sak som är lite rolig är att jag precis höll på att göra en sådan där maskulin replik, men jag lyckades som tur var stoppa mig själv. Genus är svårt oavsett bakgrund.