Att utbilda eller förleda, det är frågan när man sätter sex på kartan


Det är kontroversiellt att berätta om sex, trots att det nog är det mest naturliga som finns. Det är skrämmande för vissa att ungdomar får lära sig vad sex innebär, i skola eller på annat sätt. Jag skrev bara för några veckor sedan i Att göra en Bjästa! att ”det finns till och med de föräldrar som vill ta bort sexualkunskapsinformation från skolan, trots att det finns alldeles för många tecken som visar på att sexualkunskapslektionerna snarare kommer för sent för vissa elever”.

UR har gjort den första svenska sexualkunskapsfilmen på 25 år med högstadieelever som målgrupp. Tanken är alltså att personer i tidiga tonåren ska få svar på funderingar och frågor som kan vara pinsamma att fråga föräldrar eller lärare. Man vill helst att ungdomar ska ha den informationen innan de har sex första gången.

Det är alldeles för många som har tjatsex första gången, eftersom partnern har tjatat om det. Man ska ha sex (särskilt första gången) när man känner sig redo för det och har lust till det. Då undviker man obehagskänslor. Föräldrarnas råd om att man ska vänta brukar vara ett generellt bra tips. Oavsett om man lyssnar till föräldrars råd eller ej. Jag har vid flera tillfällen sagt att om partnern inte kan vänta på att du är redo, är det bara sexet som personen är ute efter. Alldeles för ofta så resulterar sådant sex till att man blir dumpad efteråt. Uppdaterat: Tjat kan ibland också skapa situationer som borde räknas som våldtäkt. Filmen lyfter också fram att alla ska känna sig bekväma med det som görs, och beskriver det som små myrsteg.

UR går igenom lite enkelt om vad man kallar det kvinnliga könsorganet, vad det finns för alternativa namn på att onanera, samt vad som är sex. Utan att gå in alltför mycket på sexuell läggning förtydligas också att sexuell läggning inte i sig är sex, utan är bara vem man vill ha sex med. UR förklarar också att det inte är en sexuell läggning att vara transperson utan att det har att göra med vem man är och hur man identifierar sig själv. Det visas också lite tecknade könsorgan samt hur två tecknade personer försöker ”göra DET”.

Det sistnämnda har orsakat att någon anmält sexualkunskapsfilmen till Justitiekanslern för Förledande av ungdom. Faktiskt står det i lagen (Brottsbalk (1962:700) 16 kap. Om brott mot allmän ordning 12 §) ”Den som bland barn eller ungdom sprider en skrift, bild eller teknisk upptagning som genom sitt innehåll kan verka förråande eller eljest medföra allvarlig fara för de ungas sedliga fostran, döms för förledande av ungdom till böter eller fängelse i högst sex månader.”.

UR tar förresten upp att kondom är ett bra skydd, och att kondom är enda skyddet mot könsjukdomar. Att man är kär skyddar tyvärr inte mot könsjukdomar. Jag hade gärna sett att de också tar upp att man kan bli gravid även utan utlösning, samt innan man har haft första mensen. Och framförallt att man kan bli gravid första gången man har sex. (Jag vet inte varifrån det kan komma att just första gången man har sex skulle man vara skyddad från att bli gravid, men jag har fått höra det för många gånger för att det ska vara en tillfällighet.)

Kanske vore det värt att också ta upp ålderskillnad och att det inte behöver bli bättre bara för att man är med någon som har haft sex med många andra tidigare. Jag brukar säga att ens partner bör som tumregel vara äldre än halva ens ålder plus sju år och yngre än dubbla ens ålder minus fjorton år, samt att någon som bara har sex med oerfarna är minst lika oerfaren själv när det gäller att tillfredställa partnern.

Piratpartiet har ingen bestämd åsikt om just URs utbildningsprogram Sex på kartan, men vi anser att skolpolitik ska handla om utbildning och att det är viktigt att barn samt ungdomar får en tillräckligt utbildning för att klara sig bra i samhället. Under valet diskuterade övriga partier om i vilken årskurs det skulle vara betyg medan PP var ensam om att diskuterade utbildningsinnehållet. Jag anser att sexualkunskapsfilmen absolut borde finnas med på schemat i högstadiet. Kunskapen kan bara orsaka att man gör ett bättre val den dagen man behöver göra valet.

Pingat på Intressant.


6 svar till “Att utbilda eller förleda, det är frågan när man sätter sex på kartan”

  1. Borde inte Piratpartiet barnporr-anmäla den där filmen bara för att visa hur dum lagen om tecknad barnporr är?
    Det ser ut som ett tydligare fall än anime-översättaren.

    • Jag anser inte att man ska anmäla något för att bevisa hur absurd lagen är. Det skapar onödigt arbete och leder oftast inte till något alls. Bättre är att försöka ändra systemet genom att påverka politikerna som faktiskt stiftar lagarna.

  2. Jag trodde faktiskt när jag såg tweetsen om det här att det var barnporr anmälan gällde men det fanns alltså något annat lagrum som var ungefär lika bisarrt… jag menar om den där lagen ska tillämpas så hallå alla dataspel och våldsfilmer…

    Nej den lagen tycker jag nog att vi pirater borde lägga till i vår lista över lagar som bör avskaffas.