Carl Bildt om yttrandefrihet


They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
– Benjamin Franklin

Carl Bildt pressbild flygresa
Foto: Diana Janse

Carl Bildt skriver på SvD Debatt om yttrandefrihet, men ’röstfiske’ blir inte mer rätt bara för att man skriver välformulerat. Det är naturligtvis bra att Carl Bildt vill arbeta för yttrandefrihet på nätet, men frågan är varför det inte nämns något annat än diskussioner och nätverkande?

Bara under det senaste året har vi sett hur regimerna i Teheran och Peking på olika sätt har försökt att stoppa oppositionsrörelser genom att begränsa deras möjligheter att kommunicera med omvärlden.

Det är en sak att se och en helt annan sak att agera.

Jag tror att vi lyckades att höja Europeiska unionens profil i dessa frågor, även om mycket återstår att göra. Idag sitter ett hundratal cyberdissidenter i fängelse, de flesta i Kina (69 stycken) enligt Reportrar utan gränser.

Att diskutera frigör inte Dawit Isaak.

Förenta Nationernas specialrapportör för yttrandefrihet har bett om vår medverkan kring ett första expertmöte för att ta fram principer för yttrandefriheten på nätet. Vi ställer självfallet upp på detta och kommer att inbjuda till ett sådant möte i Sverige under 2010. Det omedelbara målet för detta möte blir att, till rapporteringen inför FN:s råd för mänskliga rättigheter 2011, föda in idéer om hur yttrandefriheten i elektroniska medier ska kunna få ett starkare internationellt skydd

Piratpartiet har sedan 2006 arbetat för yttrandefrihet och har ett internationellt nätverk som gör mer än bara diskuterar.

”Sverige inskränker ingen yttrandefrihet på nätet eller annorstädes.”

Filtrering av Internet, lagstadgad utlämnande av känsliga uppgifter till tredje part, övervakning i förebyggande syfte och hot om avstängning från Internet är sådana hot som får den enskilda medborgaren att ändra sitt beteende och är absolut inskränkning av yttrandefriheten.

Den vanligaste kommentaren jag har hört som argument för att övervakning ska tillåtas är Om man inte gör något fuffens behöver man inte oroa sig. Men det förutsätter att de som sköter övervakningen följer lagar och regler, samt naturligtvis att de gör rätt tolkning gällande sammanhanget.

Jag har tidigare skrivit om Politiker ser Internet som ett hot där jag kommenterar en motion av folkpartisten Solveig Hellquist och en moderatkvinnornas artikel om att Förövarna finns där barnen finns. Det är en avsevärd skillnad att vara rädd för Internet och att leva med Internet som en självklar del i samhället.

Att ge upp meddelandeskyddet är även att ge upp friheten att tänka och diskutera, utan att det rent praktiskt ger någon ytterligare säkerhet. Benjamin Franklin uttalade sig om grundläggande rättigheter och de gäller naturligtvis även på Internet.

Jag ställer upp i riksdagsvalet den 19e september för det enda partiet som garanterat arbetar med dessa frågor.

Läsvärt:


8 svar till “Carl Bildt om yttrandefrihet”

  1. Man ska akta sig för politiker som fingrar i yttrandefriheten och landets värderingskonstitution .

    Farliga vardsgspsykopater hittar man överallt

  2. […] Det är inte OK säger jag till Carl Bildt. Det är inte OK säger jag till mina gamla moderatvänner. Sluta med nyspråket. Läs Gösta Bohman. Återupprätta er stolta historia som den lilla människans försvarare mot statens maktmissbruk. Kom tillbaks till verkligheten där datorer och internetuppkoppling är livsnödvändigheter inte bara för ungdomarna utan för majoriteten av befolkningen. […]