Cloetta´s dotterbolag har stulit Magnus Olssons konstverk!


Genom en bekant nåddes jag av Magnus Olssons rop på hjälp (FB-länk) som jag här publicerar i dess helhet. Jag kommer att återkomma till ämnet när jag satt mig in i ärendet. Pingat på Intressant.


Jag tvingas sedan några år tillbaka att driva en aktiv, tidskrävande och mycket kostsam upphovsrättslig strid mot Cloettas dotterbolag Karamellpojkarna AB. Detta då de gjort intrång i min upphovsrätt och nyttjat mina verk utan friköpta rättigheter till flertalet av sina produkter under vad som synes vara femton års nyttjande. Däribland produkten ”Blandade Fruktklubbor” som de enligt egen uppgift blivit marknadsledande med inom sitt segment. Då de tagit sig friheten att nyttja och sprida mina verk tar jag mig som upphovsman till mina verk nu friheten att offentligt anse att de gjort fel. När jag påtalade min rätt för Karamellpojkarna för att undersöka möjligheterna till en samförståndslösning, kallade dem in Cloettas egna advokater. Det framkom att de inte bara använt bilderna utan även gjort intrång i verken genom att identiskt teckna om dem. Då Karamellpojkarna inte visade sig intresserade att komma fram till en skälig uppgörelse tvingades jag att anlita juridiskt ombud och stämde år 2009 Karamellpojkarna inför Alingsås Tingsrätt (Mål T-2046-09). Därefter har de gjort allt för att göra processen mycket kostsam samt inte minst tidsmässigt göra den mer utdragen för mig för att på alla sätt försöka dra processen till sin yttersta spets.

Jag anser att det borde vara lättare för mig som ekonomiskt svag enskild upphovsman att:

  1. Återfå rätten till mina egenhändigt skapade verk, för att själv fritt avgöra till vad de kan säljas eller ska användas.
  2. Få rätt till någon form av skälig ersättning för intrånget och nyttjandet i och av mina verk som nyttjats och spridits av Karamellpojkarna AB för företagets produkter i deras marknadsföring.

Jag anser att det är skrämmande att detta blivit en process som redan kommit att kosta flera hundratusentals kronor i ombudskostnader och ytterliggare kostnader för skattebetalarna då det behövs en rättssal för att behöva säga något så enkelt som att ”min bild är min bild”.

För närvarande lever jag knappt på kaffepengar genom att till och från sälja konstverk ur min produktion, bland annat @Chillyhumor – Cool Snowmen Art by Mojo. Jag äger ingen egen ekonomisk möjlighet att driva processen utan har av vänner och bekanta fått ekonomiskt stöd under dessa år. Jag väljer att ta detta steg framåt, säga dessa ord i förhoppning att någon lyssnar, till någon som kanske kan påverka. Jag har i dagsläget inte mycket att förlora på att göra min röst hörd för sannolikt att jag vinner verkar vara en ekonomisk fråga och så kapitalstark är jag inte.

Om du anser att så här får det bara inte gå till, sprid då detta vidare till dina vänner till folk du tror det berör genom att klicka på ”Dela” knappen. Kanske kan vi få Karamellpojkarna AB och deras moderbolag Cloetta att skämmas lite för det tycker jag de gott kan göra.


5 svar till “Cloetta´s dotterbolag har stulit Magnus Olssons konstverk!”

  1. Noterar att du väljer att kalla detta stöld. Så, vad är det som särskiljer detta från fildelning som enligt er inte får sägas vara stöld?

    • Notera att jag inte kallar det för något, eftersom jag ännu inte kollat upp ärendet. Upphovsmannen kallar det dock för stöld. Rent principellt är dock Piratpartiet för att kultur sprids ickekommersiellt, men anser att användandet i kommersiella syften naturligtvis ska ge skaparen cred och rimlig ersättning.