Därför ska Centerpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010


pp

I kväll var jag Maud Olofsson tal under Centerns dag i Almedalen. Maud började med att referera till oljekatastrofen i Mexikanska golfen och hoppades att de som reste till Almedalen med flyg och båt över en blank och fin Östersjön. Hon nämnde att hon var stolt över att ha stoppat oljeborrning, som Mona Sahlin hade chans att göra redan 1999. Maud hävdade att de åtgärdat arbetslösheten, förbättrat valfriheten för de äldre, utvecklat den gamla infrastrukturen, låtit bli att köpa bilfabriker, samt förbättrat möjligheten för kvinnor att starta egna företag. Centern vill införa lärlingsanställningar, vill ha tidigare kontakter till arbetslivet för skolungdomar, ta bort sist-in-först-ut principen i Lagen om Anställningsskydd (som de har företagarna bakom sig), de vill få fler företagare och främst företag som startas av kvinnor, de vill halvera momsen i restaurang– och frisörbranschen.

Centerpartiet hade sitt starkaste stöd samma år som jag föddes, 1976 fick Centerpartiet en fjärdedel av alla röster i riksdagsvalet. Med ett historiskt mycket starkt stöd på landsbygden kan det verka som om Centerpartiet har svikit sina väljare genom att flytta fokus till städerna men det håller jag inte helt och hållet med om. Rent samhällsmässigt har vi haft en stor modernisering och effektivisering av landsbygden som orsakat en naturlig befolkningscentralisering städerna. Man kan visserligen argumentera om varför inte Centerpartiet moderniserat sig själv i samma takt som landsbygden, men i övrigt kan man inte säga att det är fel av Centerpartiet att ha följt med sina väljare till städerna.

Piratpartiet driver frågan om ett utvecklat samhälle där naturligtvis landsbygden är oerhört viktigt. Vi vill förbättra infrastrukturen både när det gäller elnät, elförbrukning och informationstillgång. Vi anser att lokaliserad elproduktion gör det enklare för mindre samhällen att bli självhushållande på el, och vi vet att kunskapsutbyte gör att lantbruk kan drivas mer effektivt samtidigt som det sker miljövänligt. Piratpartiets politik fungerar lika väl i städerna som på den moderniserade landsbygd som vi har numera. Piratpartiet vill riva upp datalagringsdirektivet.

Det är möjligt att Piratpartiet kommer att samarbeta med Centerpartiet efter valet om de stödjer våra fokusfrågor, som vår vågmästarstrategi anger. För en centerpartist går det alltså att rösta på Piratpartiet och ändå stödja idealet bakom Centerpartiet.

Intressant?


13 svar till “Därför ska Centerpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010”

 1. Internet i glesbygd är till och med en personlig valfråga för mig.

  Men har verkligen PP tagit ställning för lokaliserad elproduktion?

  Glesbygdspolitik inom PP:s grundram handlar annars som jag ser det mycket om ett annat säkerhetsparadigm, mera motståndskraftigt och därför ”säkrare”, Ett samhälle med ett säkerhetstänkande mera likt Internets säkerhetstänkande innebär en uppgradering av landsbygdens betydelse.

  • Säkerhetsparadigmen är viktig, men det är svårt för icke-tekniker att förstå vad det innebär. Lokaliserad elproduktion är ett av de områderna som jag hävdar att vi bör driva, men det är på längre sikt än den närmaste valperioden.

   • Jag håller helt med dig. Distribuerade resurser och redundans är piratideologi – ”vi gillar Internet”.

    Vi får se om hela partiet kan övertygas om det efter hand.

 2. På tal om centerpartiet så sade Maud Olofsson i ett rapportinslag idag att immaterialrätten behöver reformeras i ett inslag om tjänsteinnovation. Det var dock litet oklart på vilket sätt.

  • Tor,

   Centerpartiet har länge drivit att en reform av upphovsrätten är nödvändig eftersom lagstiftningen har halkat efter i teknikutveckligen. Centerpartiets linje är att en upphovsrättskommission måste tillsättas för att förutsättningslöst utreda frågan. Några sammanfattande funderingar och frågeställningar finner du dock i denna rapport.

   Bästa hälsningar,
   Albin

   • Tackar för bra och insatt svar. Tyvärr kommer inte en upphovsrättskommision att kunna göra mer än den upphovsrättsutredning som redan pågår, om man bara lyssnar till upphovsrättslobbyn.

    • Förvisso, men det är ju inte tanken med utredningen. Tanken är att hitta ett nytt ramverk som på ett bättre sätt balanserar upphovsrättsinnehavarens och användarnas intressen. Den balansgången är ju, försiktigt uttryckt, något skev. I rapporten nämns exempelvis att modeller som bygger på fair use och creative commons skulle kunna vara intressanta att spinna vidare på.

     Det är dumt att sui generis förklara ansatser att förändra som dömda att misslyckas enkom på grund av förutfattade meningar 😉

     • En utredare måste hålla sig till givna ramar och om de ramarna är framtagna genom förutfattade meningar kommer resultatet att bli värre. Som i sexköps-utredningen där utredaren i princip sa att de hade letat efter underlag för att stödja den förväntade slutledningen. Och som i upphovsrättsutredningen där fokus är på att flytta pengar från individ till organisation genom generell avtalslicens (som förövrigt inte är särskilt liberalt tänk).

 3. Bäste Emil,
  Du måste väl ändå medge att det låter lite tunt när du först skriver att Piratpartiet ska driva lokaliserad elproduktion mm och sedan som svar på frågan om detta verkligen är PP:s linje svarar att du avser att driva frågan, dock ”på längre sikt” och inte under nästa mandatperiod.

  Tyvärr bekräftar du bara att PP är ett enfrpgeparti utan någon tydlig idé om alla andra frågor från energipolitik, klimat, skatter, sexbrott, sjukförsäkring, äldreomsorg osv.

  Jag tror ni gjort tillräcklig nytta genom er skräll i EU-valet och visat att de övriga partierna tar en stor risk om de sviker i integritetsfrågorna. Jag upplever också att Centerpartiet har lärt sin läxa. Med andra ord kan PP-väljare med fördel rösta på Centerpartiet. 😉

  Vänliga hälsningar,
  /Gustav Andersson,, integritetsförsvarande landstingsråd i stockholms län

  • Tackar för din åsikt. Vi driver många frågor som inte är fastställda i organisationen än. Lokaliserad energipolitik är något som Piratpartiet driver, men det har ännu inte fastställts om det är en valfråga inför detta valet.
   I exempelvis Västerås och Västmanland ställer vi upp med ett mer utbyggt program gällande framförallt sjukvård och skola exempelvis, så vi har redan nu en mycket mer utbyggd platform än vad vi hade inför EU-valet.
   Centerpartiet, som jag i viss mån tycker har gjort en förstålig anpassning till väljarbasen, har tyvärr ett relativt svagt stöd bland väljarkåren. Det finns en liten risk att de trillar ut som riksdagsparti om de inte får stödröster.

   Som integritetsförvarande landstingsråd kanske du skulle kunna kolla närmare på hur stockholms landsting hanterar journaler, specifikt när det gäller tredje-partsutlämnande till försäkringsbolag.