Därför ska Miljöpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010


pp

Jag lyssnade på Maria Wetterstrands och Peter Erikssons tal i Almedalen under Miljöpartiets dag Politikerveckan. Jag var inte själv där eftersom jag åkt till Stockholm under natten, men med dagens teknik kan man lyssna på talen utan att vara fysiskt på plats. Maria Wetterstrand inledde partiledartalen med en referens från hennes teaterbakgrund och scenvana. Därefter gick hon in på en, i mitt tycke, helkass fotbollsretorik. Inövad och välskriven med retoriska poänger som exempelvis ”det var nytänkande som tog Sverige till semifinal”, men argumentationen kändes inte naturlig. Maria hänvisade till Maldivernas miljömål och kommenterade att Sverige borde ha liknande mål. Maria Wetterstrand tyckte också att framtidens bränsle inte tas fram i staden utan från landsbygden. Hon gjorde en lysande jämförelse mellan VAB-misstankarna med FRA-lagen samt flera olika reflektioner för stelbentheten i dagens föräldrarförsäkring och föräldrarledighet. Hon lyfte också Miljöpartiets kampanj ”Modernisera Sverige”.

Peter Eriksson följde upp med lite kraftigare argumentation och började med att poängtera att politiken aldrig har varit viktigare än det är just nu. Peter lyfte också Miljöpartiets kampanj ”Modernisera Sverige” och gick in mer i detalj om vilka förändringar Miljöpartiet vill genomföra. Förändringarna blandades med retoriska angrepp mot både specifikt alliansens partier samt förvånansvärt också mot kommun och bostadsbolag. Tio minuter in i Peters tal, strax efter poängteringen att Miljöpartiet vill ha skriftliga omdömen från första klass, började en rad angrepp på alliansens sumpade chanser. Det kändes lite krystat med ”Varför?”-frågandet, men Peter lyckades knyta upp alla angrepp med att ställa frågan varför alliansen skulle få leda Sverige i fyra år till.

Miljöpartiet är det yngsta riksdagspartiet och det märks att trots att deras fokusfråga är miljö har de en anpassningsförmåga som övriga riksdagspartier saknar. Miljöpartiet vill bygga för framtiden och det innebär att lyssna på det som sker nu men samtidigt ta hänsyn till det som har hänt tidigare. På många sätt så liknar åsikterna som Miljöpartiet lyfter fram de som hörs även hos Piratpartiet, även om vi har en grundläggande annan bakgrund till varför vi tycker som vi tycker. I den bästa av världar skulle nog Piratpartiet och Miljöpartiet ha bäst utbyte av ett samarbete. Miljöpartiet offrar dock sina visioner och fokusfrågor för begränsade ministerroller och blockpolitik.

Piratpartiet kommer att gå in i riksdagen med vår vågmästarstrategi som innebär att vi eventuellt kommer att samarbeta med Miljöpartiet om de stödjer oss i våra fokusfrågor. Det innebär att en miljöpartist mycket väl kan rösta på Piratpartiet och fortfarande stödja en i övrigt miljöpartistisk politik.

Är du miljöpartist och anser att

  • jämlikhet är viktigare än jämställdhet bör du rösta Pirat i valet 2010
  • alla tillsammans har ansvar för framtiden bör du rösta Pirat i valet 2010
  • integritet innebär fler poliser och mindre automatiserade kameror bör du rösta Pirat i valet 2010
  • få bort gräddfilen bland kulturarbetare bör du rösta Pirat i valet 2010
  • ungdomars framtida jobb är inom IT- och tjänstesektorn bör du rösta Pirat i valet 2010
  • patenträtten inte behövs bör du rösta Pirat i valet 2010
  • intäktsmodeller förnyas bör du rösta Pirat i valet 2010
  • bensinskattehöjningar borde gå till elbilsforskning bör du rösta Pirat i valet 2010

Intressant?

Uppdatering: Retorikbloggens analys


4 svar till “Därför ska Miljöpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010”