Därför ska Socialdemokrater rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010


pp

Jag var på Mona Sahlins tal under Socialdemokraternas dag i Visby. Första intrycket när jag kom till Almedalsparken var att det var fler personer där än vid något annat partiledartal. Det märks att stödet är mycket starkt för Socialdemokraterna, åtminstone baserat på jämförelse mellan antalet personer vid partiledartalen i Almedalen. Mona tryckte mycket på vilka försämringar som alliansen infört samt fokuserande på att Socialdemokraterna och de rödgröna förespråkar den svenska välfärdsmodellen (som dock är ett steg bättre än Vänsterpartiets namnbyte). Hon vill leda en regering som tillvaratar hela svenska folkets intressen. Mona poängterade att om fyra år vill hon stå i Almedalen och förklara vad Socialdemokraternas regering har gjort under mandatperioden. Mona vill att skillnaden, som hon kallde för straffskatt, mellan pension och lön ska bort och det är ju rätt logiskt. Mona hävdade även att Sverige inte blir starkare för att socialbidragen blir större och lovade att akassan skulle kosta max 80 kr i månaden. Mona lovade att hon personligen tillsammans med andra höginkomsttagare också ska bidra till välfärdssamhället, genom en ökad inkomstskatt. Noterade även ett löfte om 30 timmars förskola. Som helhet var det ett mycket bra tal, men framförallt de första 18 minuterna var otroligt bra retorik. Jag rekommenderar talintresserade att se talet bara för den retorik som förevisades.

Socialdemokraterna har historiskt sett haft ett mycket starkt arbetarstöd. Partiet får massor med kampanjstöd från fackliga rörelser och främst då naturligtvis LO. Det gör att facket är en mycket stark lobbyorganisation utanför partiet, och det påverkar naturligtvis vilken politik som förs. Att facket i sin tur är en väldigt trögflytande organisation med starka kopplingar till gamla industri- och fabriksamhället innebär att även Socialdemokraterna har svårt att påverka politiken. Det som är intressant är att Mona Sahlin nämnde två saker som möjligtvis kan ha kopierats från Piratpartiets frågor: ”Vi behöver starta ett nytt gemensamt samhällsprojekt i Sverige. Något vi tillsammans kan bygga inför framtiden.” och ”Vi bryr oss om varandra!” Mona nämnde också om vården att hon ville ha bort ”VIP-rum och gräddfil i vården och det är vad vi kräver när det gäller kulturarbetare. Vi säger dock ”Piratpartiet vill ha bort VIP-rum och gräddfil för professionella kulturutövare. Alla ska ha rätt att tjäna pengar på sina verk, och alla ska ha rätt att oavsett inkomstnivå få tillgång till kultur.”

Piratpartiet kommer att gå in i riksdagen med vår vågmästarstrategi som innebär att vi eventuellt kommer att samarbeta med Socialdemokraterna om de stödjer oss i våra fokusfrågor. Det innebär att en socialdemokrat mycket väl kan rösta på Piratpartiet och fortfarande stödja en i övrigt socialdemokratisk politik.

Är du socialdemokraterna och anser att

 • fackets påverkan i politiken är för stor bör du rösta Pirat i valet 2010
 • solidaritet innebär ett gemensamt ansvar för framtiden bör du rösta Pirat i valet 2010
 • integritet innebär fler poliser och mindre automatiserade kameror bör du rösta Pirat i valet 2010
 • få bort gräddfilen bland kulturarbetare bör du rösta Pirat i valet 2010
 • ungdomars framtida jobb är inom IT- och tjänstesektionr bör du rösta Pirat i valet 2010

Länkkärlek till Opassande Emmas – Mona Sahlins tal i Almedalen från i juni.

Intressant?

Uppdatering: Retorikbloggens analys


4 svar till “Därför ska Socialdemokrater rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010”

 1. Visste du att socialdemokraterna är ett parti som är sprunget urv Fackföreningsrörelsen? FAcket ville kunna påverka inte enbart på arbetsmarknaden utan även inom andra områden.

  Du skriver att ni eventuellt kommer att stödja s och sen tycker du att man som sosse kan rösta på er för ni har en i övrigt socialdemokratisk politik?
  Men om man som sosse röstar på er och hoppas ni i övrigt kommer att rösta s då kan ni ju inte använda vågmästarrollen fullt ut, alltså KAN det bli så att man röstat på pp och ni gör en deal med alliansen.

  En röst på piratpartiet kan alltså bli en röst på alliansen. Det kan också vara en helt bortkastad röst om ni inte kommer in i riksdagen alls…

  Därför ska man rösta s om man är socialdemokrat!
  Lite kul att se hur du länkar till massa socialdemokratiska bloggar och förhoppningsvis får länkar.. sen ser man längst ner att du har skrivit ett inlägg.

  Därför ska CENTERPARTISTER rösta på piratpartiet i riksdagsvalet 2010.

  Jag citerar: ”Det är möjligt att Piratpartiet kommer att samarbeta med Centerpartiet efter valet om de stödjer våra fokusfrågor, som vår vågmästarstrategi anger. För en centerpartist går det alltså att rösta på Piratpartiet och ändå stödja idealet bakom Centerpartiet.”

  Men vad roligt; jag hittade även en om FOLKPARTIET. Citat därifrån:
  ”Piratpartiet kan naturligtvis tänka sig att samarbeta med Folkpartiet om de stödjer oss i våra fokusfrågor. Vår vågmästarstrategi anger naturligtvis inte vilka vi kommer att samarbeta med, men då vi har en grundtanke som tilltalar de liberalt intresserade bland Folkpartiets tidigare väljare kommer vi oavsett föra en politik som är nära Folkpartiets orginaltanke.”

  VÄNSTERPARTIET:
  ”Piratpartiet kommer att gå in i riksdagen med vår vågmästarstrategi som innebär att vi eventuellt kommer att samarbeta med Vänsterpartiet om de stödjer oss i våra fokusfrågor. Det innebär att en vänsterpartist mycket väl kan rösta på Piratpartiet och fortfarande stödja en i övrigt vänster-ideologisk politik.”

  MODERATERNA:
  Piratpartiet kommer att gå in i riksdagen med vår vågmästarstrategi som innebär att vi eventuellt kommer att samarbeta med Moderaterna om de stödjer oss i våra fokusfrågor. Det innebär att en moderat mycket väl kan rösta på Piratpartiet och fortfarande stödja en i övrigt moderat politik.

  Jag saknar KD och MP men jag antar att de kommer.
  Jag är nu mycket övertygad om att man som socialdemokrat INTE ska rösta på något annat är socialdemokraterna och jag föreslår de andra partierna att göra likadant.
  Så som du har bloggat har du sålt dig till de flesta partier ocg vem sjutton vill rösta på ett sånt parti? Inte ens Piratpartisterna borde rösta på PP!