Datorträsket – artikel ur Svenska Hemdator Nytt nr 7 1991


När man rensar bland allt skräp som man samlat på sig genom åren råkar man ibland på vissa speciella saker. Saker som man inte alltid kan släppa hur enkelt som helst. Ibland kan prylen ge insikt i hur världen såg ut då när man valde att spara den. Nedanstående text kommer från Svensk Hemdator Nytt (SHN), har spritts via Fidonet och jag minns inte längre hur texten kom i min ägo. Men den är klart värd att läsas igen.

Riskerar du att hamna här? SHN gör ett besök i Datorträsket.

En skrämmande rapport från datorträsket!!!

Överallt finns de, de utslagna ungdomarna som råkat ut för en av de farligaste drogerna som finns idag: – Hemdatorn! Man har länge velat tro att sådant inte finns i Sverige, men den finns här och den har blivit ett enormt problem för samhället. Nu krävs det stora insatser för att rädda de ungdomar som fastnat i härvan.

Hur kommer då ungdomarna i kontakt med denna fruktade hemdator? Historien är alltid den samma: Grabben har tråkigt. Hans föräldrar är nästan aldrig hemma och han har ingenting att göra. Kompisarna visar ett TV-spel eller i värsta fall en hemdator för honom, han får testa att programmera lite och sedan är det kört. Han ser till att skaffa pengar till att köpa en egen dator, oftast en C64 och därifrån går det bara nedför. Och det går fort att fastna i skiten… I de allvarligaste fallen är det skrämmande nog föräldrarna som har köpt datorn till sitt barn. Efter ett tag räcker inte 64:an längre. Han måste ha tyngre prylar. Han ”fixar” pengar till att köpa en Amiga 500 eller en Atari ST och kör ner sig ordentligt. Vid det här laget börjar det bli riktigt dyrt. Han MÅSTE ha en extradrive, han MÅSTE ha extraminne, han MÅSTE HA!!! Utan professionell hjälp finns det ingen räddning. Det är inte lätt att se faran.

Vi har mött de drabbade
Att ta itu med problemen kommer inte att bli lätt, och det blir inte lättare om inte allmänheten får se hemdatorns rätta ansikte. Hemdatornytt har träffat några av de värsta missbrukarna på ett massmöte i Uppsala, och där har vi sett hemdatorns skrämmande baksida:
Hackers som har förlorat allt. De har brutit med föräldrarna, utan mat och pengar blir de tvungna att stjäla för att få ihop pengar till Cola och disketter. De flesta har för länge sedan förlorat hoppet om att bli fria från datorn.

Lär känna Boogaloo
För att inte bli igenkända har alla missbrukarna en pseudonym. De samlas ofta i stora gäng för att kunna överleva. Vi fick en kort pratstund med Boogaloo of Horizon:
– Vad är ditt riktiga namn?
– Det vågar jag inte säga. Talar jag om det åker jag fast.
– Hur länge har du hållit på med datorer?
– Vet inte. Kanske 8-9 år…
– Men har du inte försökt sluta?
– Jodå, flera gånger. Men varje gång kommer kompisarna och tjatar. ”Kom igen nu då… Koda lite nu då… bara en liten rutin…” Det är inte så jävla lätt att bara lägga av. Det är fan inte som hjälper dig precis…
– Jo men det finns ju kommunala anstalter där du kan få proffesionell hjälp. Varför går du inte dit?
– Jamen, de fattar ju inte vad det handlar om! Det enda du får göra där är att spela Nintendospel hela dagarna för att ”vänja av dig”. Jag spyr på bara tanken…
– Tänker du bara fortsätta som du gör då? Du kommer inte att klara det.
– Jag bryr mig inte… Jag vill bara koda, för fan…
Boogaloo ville inte svara på fler frågor. Han gick tillbaka till sina hacker-vänner för att fortsätta koda.

Sjukdomar sprids!
Det finns ett annat problem också, och det är alla sjukdomar som sprids bland hackers. Väldigt vanligt är Colaförgiftning och magsjuka på grund av den ensidiga kost de lever på. Vanligt är också kronisk trötthet, fingerfrakturer och baksmälla. Hackers svaga hälsa gör tyvärr att de inte lever så länge, många blir bara 20-30 år gamla innan de blir dödade av andra desperata datamissbrukare. Vardagen bland hackers är grym.

En katastrof väntar…
Framtiden ser inte bra ut för datamissbrukarna. Om Sverige går med i EG kommer en flod av billiga disketter och datorer att välla in över våra gränser. Det kommer att bli alldeles för enkelt att få tag på billiga disketter med den friga lagstiftningen i EG, Vi har länge sett hur missbrukarna blivit fler och fler i till exempel Tyskland. Nu kommer vi att få samma problem.

Ja, hemdatorer är något vi måste lära oss ta på allvar. Om vi inte tar tag i problemet kommer vi snart att översvämmas av datorer. Tyvärr vet vi alldeles för lite om skadorna från hemdatorn. Vi måste forska vidare och lära oss något. Hemdatorer kommer att finnas kvar i vårt samhälle länge till, och vi har mycket mer att vänta…

Till sist — en uppmaning:
– Föräldrar, REAGERA!!! Vad gör du om ditt barn hamnar där…?

Linus Nielsen

Intressant?


5 svar till “Datorträsket – artikel ur Svenska Hemdator Nytt nr 7 1991”

  1. Haha. Bra artikel! En lustig detalj är att jag jobbade tillsammans med författaren till artikeln ett tag under 2007. Han är en av grundarna av haxx.se och det var även han som startade rockbox. Det är alltså väldigt mycket data över den mannen fortfarande 20 år efter artikeln 🙂