Det Centerpartiet vill göra för ungdomar, det kallas enskild firma


Ibland kommer ett förslag som ligger så långt från verkligheten att man baxnar. Det är sällan det kommer från etablerade partier, särskilt från Centerpartiet, men när Centerpartiet vill sänka kapitalkravet på aktiebolag till 1 kr så är det verkligen så högt upp bland molnen att man undrar vem som beställt färdigt examen på postorder.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf tycker att kapitalkravet för aktiebolag ska vara en krona. Syftet, enligt Centerpartiet, är att stärka ungas entreprenörskap. Problemet är att ändringen inte skulle underlätta mer för unga samt att det riskerar att i onödan öka möjligheten för oärliga företag att ”skatteoptimera”.

Annie Lööf jämför med en budget-variant av företag i England som kallas för Ltd eller mer korrekt för ”private limited company”. Till sin struktur liknade det ett aktiebolag men har inga krav på kapital. Det är inte helt ovanligt att svenskar skaffar Ltd i England, ibland i kombination med en Svensk Utlandsregistrerad Filial (SUF). Ofta sker det för att kunna få mer gynsamma skatteregler (eller för att tvätta pengar) men ibland sker det också för undvika kapitalkravet på aktiebolag. Så långt har Annie Lööf helt rätt.

Men i Sverige har vi fler bolagsformer, exempelvis enskild firma, där man utan kapitalkrav och med enkla regler kan ha företag. Och när företaget lyckas är det relativt lätt att ombilda till aktiebolag. Bolagsverket hjälper gärna till med det så vitt jag vet.

Ofta hör jag att man tycker att aktiebolag är bättre än enskild firma, eftersom det är en separat juridisk entitet alltså att man inte är personligt ansvarig för bolaget. Det finns vissa skillnader ja, men som Annie Lööf påpekar i artikeln är man i praktiken redan idag personligt ansvarig, och behöver gå i borgen, för investeringar och lån.

Om man har en verksamhet med såpass höga fasta kostnader eller med stor risk för att bli stämd att man behöver en bolagsform med mer begränsat ansvar, då är min rekommendation att man väntar till man har kapitalet för aktiebolag tillgängligt, i alla andra fall tycker jag att man kan börja med enskild firma.

Hur jobbigt är det då med kapitalkravet på 50 tusen kronor? Jovisst det kan vara jobbigt att försöka få ihop pengarna. Det är alltid svårt att spara pengar, särskilt när det finns roliga aktiviteter att göra varje vecka. Men om man vill kan man få hjälp från familj och vänner som tror på ens verksamhetsidé, som mot del i företaget kan bidra med pengar till kapitalkravet. Det gynnar särskilt unga entreprenörer eftersom man då får stöd från de med annan erfarenhet och idéer. Företag som har fler intressenter har lättare att överleva en dålig start.

Apropå dålig start är det väldigt många företag som går i konkurs, eller åtminstone har likviditetsproblem, under de första åren. Att minska kapitalkravet riskerar att öka antalet konkurser och det vore i mitt tycke jättedåligt för samhället. Särskilt om det drabbar unga personer.

De 50 tusen kronorna är heller inte på något sätt bundet. Det finns inget krav på att pengarna ska ligga på kontot en vecka efter att aktiebolaget har bildats, inte heller efter ett år. De kan användas direkt i bolaget för att få fart på verksamheten. Kapitalkravet hjälper alltså igång verksamheten i bolaget.

Det finns också en tråkig aspekt, som politiker ofta väljer att inte ta hänsyn till, och det är oärliga företagare. Företag som försöker att undvika följa de regler som gäller och att betala för sig. Det är ofta svårt för polis och åklagare att reda ut bedrägerier som innefattar många bolag. Skulle man göra det lättare för bedragare att starta företag där de kan flytta personal och resurser så finns stor risk att man i onödan försvårar för rättsväsendet att lagföra dessa.

Det är jättebra att Centerpartiet vill förbättra för ungdomars möjligheter att starta och driva företag, men det här är helt fel väg att gå. Riskerna överväger helt enkelt fördelarna.


Ett svar till “Det Centerpartiet vill göra för ungdomar, det kallas enskild firma”