Det ohållbara regeringsvalet


 

Det preliminära valresultatet visar på att det blir svårt att bygga ett hållbart regeringsalternativ. Det finns i princip tre stabila alternativ som av olika anledningar inte är aktuella.

Val till riksdagen - ValnattDet enklaste och det mest ideologiskt riktiga valet är att inkludera Sverigedemokraterna i något av de befintliga blocken. Det skulle ge en klar majoritet av riksdagsmandaten. Men det skulle vara ett politiskt självmord inför nästa val, i och med att Sverigedemokraterna har svårt att tilltala den breda massan med sin politik och fulretorik. Många partier har sagt att det är en omöjlighet att samarbeta med Sverigedemokraterna. Alltså i praktiken en omöjlighet.

Det politiskt bästa skulle vara att de två största partierna bildar regering tillsammans. Det skulle innebära troligtvis intressanta diskussioner i korridorerna i några relativa små frågor, men praktiskt sett har Socialdemokraterna och Moderaterna haft rätt lika politik när de suttit i regering. Det skulle innebära en förbättrad ideologisk diskussion eftersom det är två parti som ska komma överens istället för tre respektive fyra. Men eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna är ärkefiender är det också en praktisk omöjlighet.

Det klassiska är att försöka få något parti att hoppa över till andra blocket. Problemet för S+V+Mp (43,7%) är att då behövs två av C (6,1%), Fp (5,4%) och Kd (4,6%), för enbart ett parti räcker inte för att komma över 50%. Problemet för M+C+Fp+Kd (39,3%) är på samma sätt att det behövs både Mp (6,8%) och V (5,7%). Även om det teoretiskt är möjligt, så blir det svårt att hålla ihop en allians med så splittrad ideologi. Alltså i praktiken en omöjlighet.

Kvar blir att försöka bilda en svag minioritetsregering med en mycket stark opposition. Och eftersom det blir ett förtroendeval i riksdagen direkt efter att regeringen bildats finns det stor risk för att nytt riksdagsval. Även om regeringen överlever det blir det otroligt svårt att få igenom några större politiska förändringar. Det klart sämsta alternativet för den enskilde väljaren. Ohållbart och knappast det bästa för Sverige.

 

Andra som skrivit om valet:


3 svar till “Det ohållbara regeringsvalet”

  1. Alternativ 1 är olämpligt av följande skäl: Alla andra partier har före valet sagt att de inte kommer att samarbeta med SD. Det finns två typer av väljare, de som tror att politikerna väsentligen menar det de säger, och de som tror att politikerna i stor utsträckning har dolda agendor. Att ta in SD vore att svika den förra kategorin och ge den senare kategorin vatten på sin kvarn. Det skulle inte vara bra för det politiska klimatet i Sverige.

    Alternativ 2 och 3 är olämpliga av ungefär samma skäl. Alliansen har gått ut som en enhet, en för alla – alla för en. Om något parti nu gör tvärtom så sviker man dem som trodde på vad man sade.

    Ett alternativ du inte nämnde är en stor koalition med alla partier utom SD och möjligen V. Det skulle inte vara ett lika uppenbart svek mot vad man tidigare utlovat, men det skulle å andra sidan sätta valresultatet ur spel helt och hållet.

    Återstår ditt alternativ 4. Det är ett dåligt alternativ vad gäller möjligheterna att bedriva praktisk politik, men det underminerar åtminstone inte politikernas trovärdighet lika mycket som något av de andra alternativet. Det har vi kanske igen i nästa val.

    • Vad partier säger innan val och hur de agerar efteråt brukar sällan överenstämma, särskilt i situationer där ett parti inte har ensam majoritet. Men du har helt rätt i att alla partier har sagt att de absolut inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna.