Dilbert – Om man har rent mjöl i påsen behöver man inte oroa sig


serie

När det gäller övervakning är det många politiker som hävdar att det är bara kriminella som behöver oroa sig. Att de som inte gör något misstänkt inte behöver oroa sig att staten, polisen eller företaget lyssnar på vad man säger. Jag håller med om att i den bästa av världar behöver man inte oroa sig eftersom då används inte övervakning för att komma till rätta med brott.

Kriminella behöver inte oroa sig för generell övervakning, för de känner till den och går runt den. Men oskyldiga måste bry sig om övervakning för annars finns risken att man misstänkliggör sig själv. Genom övervakning misstänkliggörs de som avlyssnas.

Dilbert beskriver en arbetsplats där management inte förstår att arbeta med sina medarbetare. Medarbetarna motarbetas på alla sätt och vis. I ovanstående bild har företaget använt sig av ett formulär för att få en uppskattning av hur nöjda medarbetarna är att jobba där. Det är en bra sak att undersöka ibland och för att man ska säkerställa ett ärligt svar krävs att källan är anonym. Men ledningen vill naturligtvis veta vem det är som misstror ledningen och har missat att anonymisera formuläret. Samma sak är det vad Sveriges ledning vill göra. Alla invånare, besökare och övriga ska avlyssnas för vår säkerhets skull för att ledningen ska kunna följa upp eventuellt missnöje.

Piratpartiet kräver att FRA-lagen ska rivas upp, att ingen generell övervakning accepteras samt att rättsäkerheten måste värnas.

En röst på Piratpartiet är en röst för kunskapsamhället.

Intressant?


3 svar till “Dilbert – Om man har rent mjöl i påsen behöver man inte oroa sig”