Emil besöker Falun


Jag åkte till Falun idag för att träffa Stefan Flod, hjälpa till med kampanjandet och förhoppningsvis inspirera lokala pirater. Stefan Flod var i Falun för att vara med i två politiska skoldebatter främst, men det fanns även tid att prata aktivism och organisation.

Jag fick ersätta Stefan under den sista skoldebatten och jag var verkligen nervös eftersom det var min första debatt i den formen. Det var dock mycket lärorikt och intressant. Jag hoppas absolut att det inte är min sista debatt. Ett stort problem var att det var de traditionella ämnerna utbildning, arbetsmarknad och miljö eftersom de övriga ungdomspartierna angriper små sakskillnader och Piratpartiets politik låter som science-fiction i jämförelse. PP har kunskaps- och kulturfrågor som fungerar inom alla tre områderna, men frågorna handlar helt enkelt inte om 100 miljoner i misslyckade satsningar eller argumenterar för ”ny” (= gammal) regering.

Det var tyvärr också mycket personangrepp och det anser jag döljde att de röd-gröna och alliansen i stort sett driver likartad politik inom många frågor. Även om vänsterpartiet på hemsidan är mot ordningsbetyg är de röd-gröna och alliansen exempelvis överens om att det ska införas även om de debatterar vilken årskull som är rätt för det. Blockpolitik överskuggar helt enkelt ideologiska skillnader. Det gjorde det inte bättre att när jag pratade om elbilar och om hur patent hindrar samhällsutveckling, pratade övriga partier om miljöbilssubventioner (som snarare handlar om etanol eller biogas än om el).

Det kom fram ett par elever efter skoldebatten och tyckte att jag skulle ha tagit ordet vid fler tillfällen när det gällde både miljö-frågan och arbetsmarknadsfrågorna. Samt att jag framförallt skulle ha pratat högre. Så det är något jag får ta med mig och förbättra till nästa gång.

När vi var klara med skoldebatten på FaluFri tog vi oss ner till centrum för lite välbehövd mat och flygbladsutdelning. Och jag fick en trevlig pratstund om vår politik med en av Dalamoderaternas kandidater. Väl i Uppsala var det dags för måndagsöl med härliga Uppsala-pirater. Ett mycket bra avslut på en jättebra dag.

Den här sommaren har varit helt fantastisk. Det är helt underbart hur många engagerade aktivister och medlemmar som vi har i Piratpartiet. Vi har gjort en helt episk valkampanj, och nu är det bara sista sträckan kvar.

Imorgon blir det att vara helt vanlig arbetsintresserad i Jönköping. Avkoppling från den senaste tidens kampanjande, och förhoppningsvis ett arbete efter den 19e.

Intressant?


Ett svar till “Emil besöker Falun”