En kompis frågade om Assange


Till skillnad från många andra har jag låtit bli att skriva om Assange och de två kvinnorna, eftersom jag hävdar att man måste ha tillit till rättsamhället. Ingen ska vara dömd innan de prövats inför en domstol. Ingen ska bli uthängd och misstrodd baserat på rykten.

Julian Assange USA Time

En nära kompis till mig noterade att tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem (expressenblogg) som expert uttalat sig om hanteringen kring Julian Assange med bland annat kommentaren ”unreasonable and unprofessional, as well as unfair and disproportionate” angående att åklagare Ny istället för att hålla förhör valde att begära Assange utlämnad. Kompisen bad mig svara på följande i relation till att dåvarande utrikesministern Anna Lindh, tillsammans med dåvarande justitieminister Thomas Bodström samt dåvarande statsminister Göran Persson, satte egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery på ett CIA-plan till Egypten:

”Considering the case of Muhammad al-Zery and the statement by Sven-Erik Alhem do you believe Julian Assange would receive fair treatment in Sweden regarding both the accusation of rape and a hypothetical extradition request from the USA?”

Naturligtvis är det möjligt att Sverige lämnar över Assange vid ankomst till Sverige, kanske redan på flygplatsen, dock anser jag att det är mycket låg risk för det. Det krävs rent formellt att regeringen tar beslutet, precis som vid Egyptenaffären, och eftersom Assange har en del mediafokus kan inte regeringen ta ett sådant beslut.

Troligare är det att USA/CIA orsakar en diplomatisk incident, genom att på eget bevåg och med hjälp av informatörer (som troligtvis inte ens känner till att deras informationer skulle kunna användas på ett sådant sätt) inom svenska myndigheter samt regeringen helt enkelt hämtar Assange direkt på flygplatsen. Det skulle inte gå att göra med USAs bundsförvant England, men Sverige har inte samma tyngd internationellt. Dessutom verkar det som om utrikesdepartementet, med kanske främst Carl Bildt, gärna lutar sig mot USA i internationella frågor och det ökar risken för att USA/CIA tror att de kommer undan med ett sådant agerande. Troligare, men fortfarande osannolikt. USA vill väldigt gärna få tag på Assange, men det ska mycket till för att orsaka en diplomatisk incident i ett modernt informationssamhälle.

Troligare är att USA genom informella kontakter har påtryckningar på åklarmyndigheten, troligtvis genom frivilligt informationsutbyte, för att säkerställa att Assange hamnar inför rätta i Sverige. Åklagarmyndigheten har gjort tillräckligt många konstiga misstag i hanteringen, som exempelvis Sven-Erik Alhem påpekat i sitt expertutlåtande, att någon yttre påverkan måste vara orsaken.

Jag tror självklart att Assange kommer att hanteras rättvist när han väl kommer till Sverige. Nu är det knappast en lätt sak att ställas inför rätta för våldtäktsanklagelser särskilt om många i omgivningen har dömt en på förhand, men jag tror absolut att om Assange kommer till domstolen kommer ärendet i fortsättningen ske relativt rättsäkert. Även om det fortfarande är möjligt att ärendet avskrivs redan efter förhör, är det numera så mycket prestige i fallet att jag är övertygad om att ärendet kommer att drivas till domstol.

Om du tyckte det jag skrivit är intressant, sprid gärna länken så att fler ser det.