Enda supersportbilen för mig – Tesla Roadster


Jag anser inte att hybrid-bilar eller etanol-bilar är särskilt miljövänliga. Hybrid-bilar påverkas för mycket av förarens kunskap och erfarenhet när det gäller miljövänlig körning och etanol-bilar spelar etanol-tillverkningen och -tillhandahållningen större roll än vad man tror. Jag har alltid hävdat att det är bättre att fokusera på lägre bränsleförbrukning, bättre förbränning och minskade utsläpp och att det därför krävs mer forskningspengar till biltillverkare.

När det gäller elbilar har det varit stora problem genom att avgörande uppfinningar varit skyddade/blockerade via patent-lagstiftning och jag trodde att elbilar skulle bli ett alternativ först när samhället ersätter patent med något som istället främjar innovation.

Tesla Roadster visar dock att det idag är möjligt att vara miljövänlig och köra bil. När jag först hörde om bilen var jag skeptisk eftersom trodde att det skulle bli som det blev för crunchpad och att det lät för bra för att kunna bli verkligt, men jag är glad att jag hade fel.

Tesla Motors har lyckats arbeta förbi alla patent-hinder och har en elektrisk sportbil som går att köpa, även om den tyvärr är mycket dyr.


10 svar till “Enda supersportbilen för mig – Tesla Roadster”

 1. Miljövänlig? Den släpper ut lika mycket CO2 som vilken dieselbil som helst. En av de mest pedagogiska förklaringarna finner du på http://teknikoverkligheten.blogspot.com/2009/03/manga-backar-sma.html

  Kör du på grön el så betyder det bara att du tar den gröna elen från nån annan som då måste använda smutsig el. Bara om du nyproducerar lika mycket grön el som Teslan förbrukar kan den sägas vara lite miljövänlig. Sen tillkommer miljöstörningen med att tillverka nya batterier vart 4:e år – det måste du också kompensera för. Visst – det går och det måste gå, men det är knappast enklare än att styra undan från blindskären i biobränslefrågan.

  Hur vi än vänder oss har vi ändan bak och såväl el som biobränslen kommer att behövas framöver. Hybridteknik kommer att finnas i så gott som alla fordon.

  • Om man kombinerar en el-bil med ett plus-hus (som levererar mer el än det förbrukar) kan det fungera, men du har rätt i att det inte sker idag.
   Så länge som Sverige importerar el från kol-kraftverk istället för att producera egen el kommer el alltid att orsaka viss del av utsläpp (oavsett om det är tåg eller el-bil som används).

   • Du behöver 2 plusenergihus om det ska räcka till att köra bilen 1420 mil (normalbilisten) – men visst: bilpool! (den är nog inte riktigt lämpad för samåkning för 2-3 familjer 😉 )

 2. ”…och etanol-bilar spelar etanol-tillverkningen och -tillhandahållningen större roll än vad man tror.”

  Det är värre än så, i tillverkningen av etanol så används mer olja än det hade använts om personen bara haft en vanlig bil. Etanol bilarna är en katastrof miljömässigt och de borde aldrig ha setts som ett miljövänligt val.

 3. F.ö – vet inte var Anonym fått sina uppgifter om etanol ifrån, men EUs forskningscenrum JRC har gjort den mest gedigna sammanställningen som existerar av alla studier om olika bränslen. De visar att det går åt 0,04 MJ fossil energi att producera och frakta 1 MJ etanol till pump. I jämförelse går det åt 0,14 MJ fossil energi att producera o frakta 1 MJ diesel till pump – sen går det ju åt ytterligare 1 MJ fossil energi när man använder dieseln – summa 1,14 MJ alltså.