Ett litet ord ödelägger hela livet


Jag har analyserat en hel del lagändringar, lagförslag och motioner de senaste åren och jag blir mer övertygad om att vi är på väg mot ett kontrollsamhälle. En del jämför det med boken 1984 men det blir aldrig bra att jämföra fiction med verklighet.

Det är en risk att övervakningen används proaktivt. Att man stänger ute och straffar någon för att det är möjligt att något ska hända. För att man har sagt något eller sett ut på något specifikt sätt. Min åsikt är att proaktivt handlande måste användas med försiktighet. Ärligt talat, skulle en terrorist berätta om sina planer för säkerhetspersonalen på en flygplats? Ärligt talat, hindrar risken för straff en enskild flygresenär att säga ett skämt? Övervakning måste användas med försiktighet.

Jag flög från Oslo till Stockholm häromdagen. Jag hade som vanligt med mig min laptop och när jag blev tvingad att ta av mig mina kängor i säkerhetskontrollen kunde jag inte låta bli att tänka på en av mina favorit-xkcd-strippar. Nu upptäckte jag efteråt att jag förvånansvärt nog fick igenom min nagelsax genom säkerhetskontrollen. Jag blev inte hindrad från att flyga hem. Övervakning måste vara konsekvent.

FRA påbörjade sin lagliga övervakning den 1a december. Mer korrekt så är inte all teknik klar. Men tydligen har FRA redan möjligheten att spana i kabel. Nåja, oavsett finns det stor risk att FRA råkar lyssna på vem som helst, direkt eller indirekt. Säg till exempel att en tidning hade ett frågeformulär på sin webbplats som i princip gick ut på att fråga om man fildelade. Vad hindrar FRA från att lämna informationen om vilka IP-adresser som svarar Ja, men gör det ändå på frågan till IFPI? Vem har tillräckligt insyn utanför regeringen och försvarsmakten för att se till att det inte händer? Vad är det FRA letar efter? Övervakning måste vara specifik.

Det har sagts att svenskar inte avlyssnas av FRA. Det spelar egentligen ingen roll eftersom det inte på trafiken går att avgöra om det är en svensk eller inte. Först måste man då göra en spårning för att ta reda på vilken person det är som orsakar trafiken. Och det är inte det lättaste precis. Är det här meddelandet skrivet i Sverige? Är det skrivet av en svensk? Övervakning får inte vara generell.

Det har lagts ett lagförslag att man inte får titta på barnporr. Det finns ett antal sidor som beskriver olika varianter av det hela. Frågan är om det finns risk att man råkar se något som kan anses som barnporr? Frågan är vad som händer om man råkar fildela ner fel saker? FBI anser att man ska berätta om allt man råkar göra för att inte i onödan misstänkliggöras. Men man riskerar att blir straffad likväl. Övervakning riskerar att bli ett tveeggat vapen.

Vad blir då slutsatsen av det här? Är det hela en konspirationsteori? Nej, jag skulle inte vilja gå så långt. Risken är att lagarna och övervakningen används på ett sätt som lagstiftarna inte har tänkt på. FRA ska enbart lyssna efter militära eller liknande hot mot demokratin och Sverige. Men vad kan anses vara ett militärt hot mot demokratin? Om ett politiskt parti med starkt och växande stöd bland allmänheten skulle hålla sig med en privatarmé och förorda ett enparti-system, är det ett militärt hot mot demokratin? Var går gränsen? Var går gränsen imorgon?

Risken är stor att grundskyddet tas bort för att försvåra för terrorister och pedofiler med flera att skyddas av lagen. Att allmänheten samtidigt får mindre skydd är ett nödvändigt ont, för ingen tycker ju om terrorister eller pedofiler?

Alla individer i ett demokratiskt samhälle är, enligt min åsikt, en möjlig terrorist. I rätt situation är det en frihetskämpe. Är det värt risken att det är en frihetskämpe man hindrar?

Om lagarna riskeras att användas godtyckligt som i fallet med säkerhetspersonalen (som inte hade några bevis utöver skämtet) och domstolen (som hade bevis för att det vid ett tillfälle faktiskt hade skett ett misstag) är det verkligen en väg vi vill gå? I ena fallet får personen inte flyga med ett flygbolag, i det andra rekommenderades personen att riskera sitt liv genom att registrera sig i ett publikt register som pedofil. Är övervakningen värd detta?


Ett svar till “Ett litet ord ödelägger hela livet”