Feminism – gamla argument och tråkiga argument


Som jag beskrev häromdagen så kallar jag mig inte för feminist eftersom jag är trött på att alltid behöva försvara min syn på feminism. Jag lägger hellre tid på att få samhället lite mera jämlikt.

face palm”Jag anser att det finns en könsmaktsordning, men att det är män som nervärderas och inte kvinnor.”

Nej tyvärr du har fel. Naturligtvis är nedvärdering på individuell nivå, men när man pratar strukturer i samhället pratar vi inte undantag (exempelvis Lilla Fridolf och hans hustru Selma (wikipedia)) utan om mätbara skillnader. Naturligtvis är det så att en kvinna kanske kan gå före i kön på ett uteställe (och alltså blir mannen i kön nedvärderad) men det är på grund av att samhället är så sexualiserat att ett uteställe som har fler kvinnor blir mer populärt bland både män och kvinnor (undantag finns såklart).

”Jag anser t.ex. att min uppfattning grundar sig i väl beprövade fakta från t.ex. hur evolutionen och sexuellt urval fungerar.”

Evolution är absolut viktigt att ta hänsyn till när det gäller att veta hur vi kommit till det moderna samhället, men det är absolut inte en grund att stå på när det gäller hur vi behandlar varandra i vårt dagliga möte. När vi bemöter varandra så ska inte vår arts utveckling vara det första vi tänker på, utan en viktig del i det civiliserade samtalet är att vi kan just se förbi våra primata begär.
Gällande huruvida män generellt har svårare att hitta sexuella partners så låter det tveksamt om man kan skylla det på evolutionen, det skulle lika gärna kunna vara mäns hävdelsebehov och dåliga kommunikationsfärdigheter. Alltså sådant som knappast är nedärvda egenskaper.
Gällande att ta hand om sitt utseende håller jag med dig, generellt så lägger kvinnor mer tid på sitt utseende än män. Dock kan jag säga som så att de män som lägger ner motsvarande tid på att ta hand om sitt utseende är mycket populära bland både män och kvinnor. Så ett enkelt tips är att alltid ta hand om sitt utseende.

”Jag upplever feminismen som till största delen som styrd av subjektiva känslor än objektiva fakta.”

Det låter som en subjektiv känsla och inte som någon objektiv fakta? Det jag ”upplever” som feminism är baserat på mätbara skillnader i samhället.

”Att flera personer envist försöker klistra på en feministisk etikett på Piratpartiet anser jag är obegripligt och visar på brist på politisk strategi.”

Jag håller absolut med. Men jag gillar samtidigt att dessa personer försöker göra det, för det tyder på att personerna är verkliga människor utan att ha, som jag ibland känner mig, blivit bittra av politiken. Naturligtvis är det knappast en vinnande strategi att sätta ett begrepp som man vid varje diskussion måste försvara på ett parti som redan slåss i motvind, men det är en ärlig strategi. Dina bloggposter om feminismen är mycket läsvärda: Ciffhanger, Intermission samt Conclusion

”… feminism är bara en lobbyorganisation för kvinnor som vill gärna ha nya lagar även om det betyder att män blir kränkta och diskriminerade.”

Det är jättesvårt att bemöta sådana här argument, för åsikterna är baserad på känslor och allt jag skulle kunna säga riskerar att trigga undermedvetna försvarspositioner. Det som är värre är att det finns personer (både män och kvinnor) som kallar sig för feminister som har åsikter och förslag som riskerar att nedvärdera andra baserat på kön, men det är knappast någon konspiration att det finns idioter i vårt samhälle.

On claiming to be a stupid man who doesn’t know anything


Ett svar till “Feminism – gamla argument och tråkiga argument”

  1. Hej Emil jag håller med dig på alla punkter. Jag har varit inne o tittat på feminist partiets hemsida, De nervärderar mannen redan på deras hemsida, vad ska man säga.? Ta t ex Resurs kreditkort som det står Women på, detta är ju verkligen diskriminering mot oss män. Jag frågade Resurs bank varför de har ett kort som är rosa och som det står Women på? jag fick inget exakt svar men att de stöder rosabandet och att män också var välkommna, detta är så billigt. Skulle det komma ett kort där det stod Man så skulle det bli ett himla liv från feminister och media. Men att ha ett parti som…precis som i filmens titel fast omvänt, Kvinnor som hatar män.