Fick ett samtal från Radiotjänst i Kiruna AB


Sedan många år har jag inte haft en tv hemma. Jag ser ibland på tv hos kompisar, men jag känner inget behov av få tillgång till Tv-utsändningar när jag är hemma hos mig. När Radiotjänst ringer så blir jag anklagad för att ljuga, att stjäla samt att vara orsaken till att dåliga program visas i svensk television. Faktiskt.

Jag har sedan flera år följt och försökt granska kostnaderna för Radiotjänst i Kiruna AB, orsakat av ett samtal från dem där jag blev rätt upprörd över deras anklagelser. Granskningen är inte särskilt professionellt utförd, för jag är ingen grävande journalist. Jag är bara väldigt upprörd att vi har en privat organisation vars enda syfte är att med lagligt stöd terrorisera de som inte finns med i deras register. Eftersom Radiotjänst i Kiruna AB är ett aktiebolag är deras årsredovisningar offentliga. Så jag är övertygad om att vem som helst skulle kunna göra en liknande granskning som den jag har gjort.

warpdrive : Svenska citatbanken

<@axilla>  radiotjänst ringde nyss
<@axilla>  ”hur blir jag borttagen från alla kampanjer i framtiden så ni aldrig ringer mig?” ”du skaffar tv”
<@axilla>  kunde inte med att börja garva 😀
<@axilla>  dom har en stenhård marknadsföring
<@axilla>  tänk fall alla företag gjorde så

Jag skrev i en bloggpost 2006 att det inte går att specifikt utläsa vilka kostnader som varit för marknadsföring, pejling, telemarketing eller dylika aktiviteter, men då de tillhör den huvudsakliga verksamheten borde så gott som hela kostnaden (inklusive löner och andra kostnader) kunna räknas. En miljon hushåll (plus icke specifierat antal juridiska personer) motsvarar alltså en kostnad på 179,6 miljoner för år 2004.

Kommer ni förresten ihåg när det stormade kring att VDn på Radiotjänst i Kiruna AB fick en månadslön på 130 tusen kr? Svenska folket lugnade sig när de fick reda på att pengarna inte togs från licenspengarna utan från pensionsavkastningar. Seriöst. Läs artikeln i DN. Jag tycker inte att det var bättre faktiskt. Våra pensionärer behöver de pengarna bättre än VDn på Radiotjänst i Kiruna AB.

Visste ni förresten att om man köper tv eller digitalbox så har försäljningsstället anmälningsplikt till Radiotjänst i Kiruna AB? Alla sådana köp hamnar i deras register. Sedan samkörs det med ett annat register över vilka hushåll som finns, för att få fram en lista på vilka hushåll som inte betalar tv-avgiften. Det ligger sedan till grund till de pejlare som de skickar, som om jag minns rätt får betalning efter antalet besökta hushåll eller personer som de pratat med (och alltså inte antalet hittade tv-apparater).

Jag brukar bjuda in de som ringer från Radiotjänst att komma hem till mig för att sitta och diskutera om Tv-avgiften, särskilt om de börjar diskutera samhällsnyttan av Public Service eller Tv-avgiften. Hittills har dock ingen från Radiotjänst i Kiruna AB hälsat på.

warpdrive : Svenska citatbanken

<@rohmann> radiotjänst ringde mig häromdagen
<@rohmann> var väl med anledning att jag har flyttat
<@rohmann> frågade vem dom skulle skriva licensen på
<@rohmann> jag sa att det var onödigt eftersom jag inte har någon tv
<@rohmann> då blev han fundersam och undrade hur jag höll mig uppdaterad på nyhetsfronten
<@rohmann> jag berättade om internet

Nu är det snart dags för en ytterligare kassako för Radiotjänst i Kiruna AB, eftersom Sveriges Television börjar sända helt på Internet så teoretiskt kan alla med surfplatta och dator ta del av det. Tjänsten är dock blockerat för svenskar som befinner sig i utlandet, eller går via någon proxytjänst utanför Sverige. Även om Sverige Television knappast kan räkna med fler tittare, så räknar Radiotjänst med nästan 1 miljard extra i inkomster eftersom vi är många som har datorer i hemmet. Man betalar ju inte för att man tittar på svensk publik service, utan för att man har teoretisk möjlighet till att titta på svensk publik service.

warpdrive : Svenska citatbanken

<larsl> Jag fick ett tiggarbrev från Radiotjänst idag.
<larsl> ”Det är tack vare tv-avgiften som Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Sveriges Utbildningsradio (UR) kan göra radio och TV som är oberoende av kommersiella och politiska intressen. Det innebär bland annat att bygg- och inredningsprogram görs utan att produktionen betalats av någon leverantör av byggmaterial och att reseprogrammen produceras utan tanke på annonsörer.”
<larsl> Tänk, om de hade gjort mindre bygg-, inrednings- och reseprogram hade jag kanske inte slängt ut mitt TV-kort.

Jag har nog fått höra det mesta när Radiotjänst ringt upp mig. Jag har fått höra att jag är en free rider som utnyttjar mina vänner (då jag nämnde att jag ser något program ibland hos mina vänner, men inte själv har behov av TV). Jag har fått höra att jag är en tjuv och en parasit som snyltar på andra eftersom jag inte vill betala för något som jag inte har, av samma anledning. Att jag anser att det är roligare att titta på TV när man samtidigt umgås med andra, än när man är själv och tiden bara försvinner, det hade tydligen inget med saken att göra. Dessutom var det tydligen inte relevant att man betalar tv-licens per hushåll så om man är flera personer som bor tillsammans som en familj så behöver man bara betala en tv-licens. Jag har fått höra att jag ljuger när jag säger att jag inte har TV i hemmet, att jag är en lögnare och någon som borde sättas bakom lås och bom. (Formuleringen var något i stil med att jag var lika dålig som de som slog ner gamla tanter på stan, men jag kommer inte ihåg exakt. Antingen kom jag inte ihåg att skriva ner det eller så har jag tappat bort de anteckningarna vid det här laget.) Jag har fått höra att eftersom alla andra betalar Tv-avgiften så borde jag göra det också. (Jag hoppas att jag ändå har rätt till att vara en individ och välja själv vad jag vill göra med mitt liv.) Jag har fått höra att det är mitt fel, tillsammans med övriga som inte betalar Tv-avgift, att det sänds dåliga program på Sveriges Television. Nej, det är snarare på grund av att den fria marknaden gynnar reklamfinansierade Tv-kanaler och därmed konkurrerar ut Sveriges Television på attraktiva program. Jag har fått höra snyfthistorier om hur mycket bättre Sveriges Television är i jämförelse med reklamfinansierade kanaler. Tack men nej, jag kommer ändå inte att gå med på att betala för något jag inte har. Jag har fått höra att hela världen ser upp till Sveriges lösning av publikt finansierad statlig TV. Ehhh nej. Igår fick jag flera gånger frågan om jag trots allt inte hade TV hemma. Att väldigt många hade TV hemma så det var ovanligt att någon faktiskt inte hade TV hemma. Och var det inte så att jag ändå hade TV hemma. Och sedan blev jag bortkopplad. Ehh tack, men att du ställer samma fråga flera gånger innebär inte att jag plötsligt kommer ha en TV hemma. Och det vore artigt att åtminstone tacka för samtalet vid nio-tiden på kvällen innan man lägger på.

Utbildningsradion är mycket bra förresten. Jag har köpt några UR-produktioner på DVD eftersom jag tycker att de är värt mycket, trots att det knappast är lätt att beställa därifrån. Egentligen borde man minska på budgeten för Sveriges Television och istället ge UR en större del av kakan. Och man borde göra det lättare för skolor att ta del av URs utbud.

Nu är det äntligen mycket stor konsensus för mitt förslag att lägga Tv-avgiften på skatten, dock som begravningsavgiften (obligatorisk för alla som betalar skatt) istället för som jag föreslår att göra som med kyrkoavgiften (betalas av alla som är medlemmar i bland annat Svenska kyrkan). Att det är obligatoriskt för alla gör att man inte individuellt kan säga att man inte har Tv och inte tänker skaffa Tv. Kyrkoavgiften kan du bli av med genom att du går ur samfundet (Svenska kyrkan är vanligast) som det gäller. Oavsett om det blir som kyrkoavgift eller begravningsavgift kommer mitt främsta mål att uppnås (Lägg ned Radiotjänst i Kiruna AB) samt att det kommer bli mycket billigare för samhället på flera sätt, exempelvis att de som går på socialbidrag eller liknande försörjningsstöd inte längre kommer kunna krävas på en statlig avgift. Och att vi slipper trakasserier över telefon från ett statligt bolag. Jag längtar.


6 svar till “Fick ett samtal från Radiotjänst i Kiruna AB”

 1. För cirka 3 år sedan bestämde damen och jag oss att äntligen skaffa en platt TV, så, till NetOnNet gick en beställning på en LG 42tums LCD med allehanda lull lull, dvs både DVB-C och DVB-T mottagare direkt i boxen, bara att jacka i ett CA och köra med andra ord.

  TVn fungerade riktigt bra och bilden var definitivt inget att klaga på. Men det tog nån månad, sedan började det att ringa.

  Ibland så svarade jag på det okända numret som ringde, det kunde ju vara viktigt, men det var oftast ett tomt samtal, dvs ingen i andra ändan. En dag ändrades det dock och en lagom käck röst undrade om jag betalade tv-licens.

  Nepp, det gör jag inte svarade jag lika käckt.

  Rösten förklarade då att eftersom jag hade en TV så måste jag betala TV-licens.
  Det var ungefär här som fan flög i mig och jag bestämde mig för att djävlas lite, och jag hoppas att den stackaren som satt på andra sidan förstår humorn i det hela.

  Rösten verkade bli lite ställd av svaret och mer eller mindre stammade fram att m-m-men, men..

  Nej, sade jag igen, jag tänker inte betala TV-licens.
  Där ungefär började en kombination av säljsnack med allmännyttan av Public Service TV
  inflikad med att jag faktiskt måste betala, men jag höll min position, var lugn och artig
  men nekande.

  Till slut så suckade personen tungt och verkade mer eller mindre ge upp och ställde den magiska frågan ”Men varför vill du inte betala TV-licens”.

  Svaret var givetvis riktigt enkelt.
  ”Man betalar per hushåll, och min sambo betalar redan”