Filmindustrins kriminaliserande av deras kunder


Brev från filmindustrin med på köpet av Storm
Kriminaliserande av kundkrets

Hej Medmänniska.
Du är intelligent och det är sexigt!
Visste du att en tredjedel av pengarna du lägger på film går raka spåret in i nya filmprojekt.
När jag var liten blev jag mycket inspirerad av film och teater. Dom miljöer som byggts var så verkliga men alldels på låtsas. Jag blev fylld av fantasi. Jag ville vara i den där låtsasvärlden och arbeta. Nu är jag det och det är väldigt kul.
Det vore sorgligt om branschen inte fick betalt för den krativa verksamhet som behövs för att skapa film. Det skulle inte bli några filmer till slut.
Tack för att du är med och sponsrar istället för att ladda ner olagligt på nätet.
Vänliga hälsningar Cecilia Frode och Vi som jobbar med film

Jag har varit en del på Dreamhack genom åren och då det var en film som spelades in där ville jag naturligtvis ha den filmen. Filmen var Storm och det är en klart konstig upplevelse. Jag har haft filmen rätt länge, men det var först häromdagen jag plockade fram den för att se den. Det första jag hittade när jag öppnade fodralet var just brevet från Cecilia Frode och Filmindustrin.

Brevet som sådant visar att Filmindustrin anser att deras kundkrets (de som är filmintresserade) egentligen är brottslingar genom att använda frasen istället för att ladda ner olagligt.

Jag gillar film. Jag har alldeles för mycket filmer, men varför ska en tredjedel av det jag betalar för en film gå till andra filmprojekt? Jag vill ju belöna den som har gjort en bra film. Visst jag kan förstå att en del av vinsten går till nya projekt, men en tredjedel av det man betalar tycker jag är för mycket.

Innan jag har haft möjlighet att komma till menyn där jag kan välja att ställa in språk, textning och liknande får jag nästa meddelande.

VARNING
Sandrew Metronome Distribution Sverige AB innehar samtliga rättigheter till programmet på denna DVD (inklusive dess ljudspår/-band).
Programmet skyddas enligt Upphovsrättslagen. Denna DVD får endast hyras ut / försäljas av den som har tillstånd av Sandrew Metronome Distribution Sverige AB. Om denna DVD är till försäljning eller uthyrning framgår av konvolutets baksida. Ansvarig utgivare är VD för Sandrew Metronome Distribution AB

Jag tycker att det är lite snålt av Sandrew Metronome Distribution Sverige AB att bara spara pengar genom att bara tillhandahålla en version av DVDn för både uthyrning och försäljning. Jag kan till och med kalla det för dumsnålt eftersom det är rätt mycket enklare att bara framställa ett nytt fodral med anpassad text än att göra modifieringar av redan tryckt material. Och naturligtvis är det ännu inte olagligt att sälja en köpt DVD på exempelvis blocket oavsett vad som skrivs i avtalstexten. Att köparen faktiskt har rättigheter står det dock inte något om i det ensidiga begränsande avtalet.

Att visa avtalstext innan man fått upp filmen, på ett sätt att man inte på något sätt kan hoppa över texten oavsett hur många gånger man har använt den DVDn och sett filmen, anser jag är mycket fult. Ska det finnas en avtalstext bör man kunna se den redan innan man köper filmen, så att man redan när man väljer film kan ta ställning till avtalet man ingår och vilka rättigheter man har tillgång till. Men nej då skulle alldeles för många välja rättigheter framför begränsningar, och det vill nog inte Filmindustrin.

Nu är Sandrew Metronome Distribution Sverige AB rätt hyggliga ändå och deras avtalstext är kort, lättförstålig samt tar bara upp ungefär femton sekunder av min tid. Det finns bra mycket värre avtalstexter som presenteras under alldeles för lång tid. Oavsett är presentationen ett bevis på att Filmindustrin förutsätter att de som ser filmen egentligen skulle vilja bryta mot de lagar som finns, och det är kriminalisering av kundkrets. De allra flesta som köper en film gör det för att de vill ha möjligheten att se på filmen. Kriminalisera oss inte för att vi tycker om det du gör.

Att förutsätta att någon kommer att bete sig brottsligt, utan att något brottsligt faktiskt har gjorts, riskerar att orsaka att brott utförs. Man kan hävda att det till stor del beror på utanförskap eller känslan därav, men jag anser att när man förutsätter något, beter man sig på ett annorlunda vis. Schrödingers katt är en teori om att man inte kan iaktta ett beteende utan att påverka det beteende. Naturligtvis kan man inte hävda kroppspråk när det gäller generell övervakning, men även sådant påverkar vårt beteende.

Piratpartiet vill naturligtvis, precis som Cecilia Frode, ha en kreativ verksamhet där filmer skapas och skaparna belönas. Vi anser dock att den befintliga upphovsrätten bör göras om så att kreativitetet inte hämmas av de stora bolagen, att vissa rättigheter måste tillhöra den som köpt en produkt och göra upphovsrätten överlag mer rimlig.

Jag röstar pirat! Vad röstar du?


5 svar till “Filmindustrins kriminaliserande av deras kunder”

  1. Den bästa reklamfilmen filmantipiraterna har är när det kommer in folk i en affär som hyr ut filmer och plockar med sig tomma fodral.

  2. Det intressanta med de där texterna är ju just att det bara är de som ju faktiskt har en ”laglig” kopia som kommer läsa dem. I piratkopior slipper man den givetvis. Med andra ord så läxar man altså upp sinaegna kunder i 100% av fallen texten visas. Smart.

  3. Det där ” brevet” är väl i sig en grov förolämpning. Först påstår hon att man är intelligent,(vad vet hon om det?) och så fortsätter hon skriva som om det är riktat till en förståndshandikappad fyraåring