Friends förvärrar en redan dålig situation


Friends vill väl och de har ett gott syfte. När de ser att många ungdomar blir trackaserade på nätet så vill de försöka motverka detta. Men med kampanjen #unselfie visar de återigen hur lite kunskap de faktiskt har om människors interaktion, och om mobbing. Friends vill att alla ska byta ut sin profilbild på Facebook och Instagram till en svart bild där det bara står #unselfie, för att lyfta fram att insidan är viktigt. I praktiken innebär det att Friends tycker att offren har skulden till att dessa blir mobbade. Och det tycker jag är fel.

unselfieJag är scoutledare och ungdomsledare sedan många år, och jag håller inte med Friends om att de som utsatts för mobbing har gjort något fel. Det handlar inte om vilka kläder en person bär, inte heller om vilken väg personen tar på väg hem, eller om vilka bilder som läggs upp på facebook. Det är bara verktygen som en förövare väljer att använda mot personen. Friends stirrar sig blint på ett av symptomen och tror att man löser mobbingen genom att offret döljer sig själv.

Friends har gott syfte, de vill att man ska framhäva insidan hos sig själv, att insidan är viktig. Och det har de rätt i, men det gäller såklart även om man tar selfies. Friends tar ett symptom för att man vill framhäva sitt yttre som ett problem. Och dessutom sammankopplas det symptomet till mobbning.

Det är insidan som räknas! Väldigt många av de unga som blir utsatta för nätkränkningar blir det pga sitt utseende. Det är dags att vi flyttar fokus från alla selfies och istället blickar inåt. Du är vacker som du är! Byt din profilbild den här veckan och visa att du också tycker det är insidan som räknas. #unselfie

Man kan naturligtvis diskutera om selfies är dåligt, precis som man kan diskutera om utseendefixeringen i media eller i reklam är dåligt, men det är aldrig de som utsätts för kränkande kommentarers fel att de utsätts för kränkande kommentarer.

Det är inte första gången jag försöker berätta ovanstående för organisationen Friends eller dess företrädare, men det bemöts alltid med att jag inte förstår eller att de har valt att se på ett annat sätt. Det är alltid mitt fel att jag inte ser nyttan i vad Friends gör. Och det är samma argument som mobbare använder, bara något mer välformulerat.

Friends bryr sig inte om något annat än de själva, de bryr sig knappast om att #unselfie för några månader sedan användes av Bill Gates som ett sätt att stödja #GivingThuesday . Det vet naturligtvis alla andra som är vana med Internet och sociala medier, eller söker efter information med Google. Friends visar bara ytterligare sin okunskap om hur människor interagerar i ett modernt samhälle och riskerar att förvärra den situation vi redan har.

Jag hävdar fortfarande att Friends har ett gott syfte, trots återkommande tecken på genomgående okunskap. För oavsett vad så behövs det mer engagemang i skolan där våra barn lär sig hur samhället fungerar, och vill inte våra politiker lägga mer resurser på skolan så måste organisationer som Friends göra vad de kan.

Läs fler åsikter på följande länkar:


2 svar till “Friends förvärrar en redan dålig situation”

  1. Intressant att du kikar på denna förening, som lite lyfts till skyar. Att du vågar granska lite och faktiskt ställa frågor. Det är viktigt att vi inte bara tror att föreningar, organisationer gör nytta och förändrar, att vi bara tror att om friends finns så är problemet löst. Nice