Frihet – veckans fråga


”Here is my advice as we begin the century that will lead to 2081. First, guard the freedom of ideas at all costs. Be alert that dictators have always played on the natural human tendency to blame others and to oversimplify. And don’t regard yourself as a guardian of freedom unless you respect and preserve the rights of people you disagree with to free, public, unhampered expression.” – Gerard K. O’Neill i 2081: A Hopeful View of the Human Future

Iran Election

Kent Persson väljer frihet som veckans fråga. Frihet är ett mycket stort begrepp som ha olika innebörd för olika människor, och även kan ha flera olika betydelser beroende på hur du ser på situationen just vid det tillfället.

Även för mig har frihet olika innebörd och det har alltså varit svårt att välja vad jag ska skriva om.

Ska jag ta upp möjligheten för MSM att ge blod så länge som männen inte har sex på ett halvår innan blodgivningstillfället? Fast blodgivning är ingen rättighet oavsett hur bra det är för samhället att faktiskt ha bloddonatorer.

”All religions, arts and sciences are branches of the same tree. All these aspirations are directed toward ennobling man’s life, lifting it from the sphere of mere physical existence and leading the individual towards freedom.” – Albert Einstein

Borde jag ta upp friheten att kunna gå hem från jobbet eller skolan utan att misstänkliggöras för narkotikabrott eller sexköp? Å andra sidan kanske det vore bra med en obligatorisk daglig förebyggande drogtestning av regeringstjänstemän? Det kan vara svårt att avgöra var gränsen går för friheten ibland.

”Many politicians are in the habit of laying it down as a self-evident proposition that no people ought to be free till they are fit to use their freedom. The maxim is worthy of the fool in the old story who resolved not to go into the water till he had learned to swim.” – Thomas Macaulay

Att Piratpartiet är det enda partiet som helt och hållet ställer upp för kunskapssamhällets frihetsuttryck borde vara rätt självklart för alla. ”Som entusiastisk vän av en fri ekonomi har jag all anledning att välja det enda parti som förstått den nya marknaden – det uppkopplade informationssamhället med dess globala hyperdistribution. Så mitt val faller på Piratpartiet.” – Henrik Alexandersson

”No man can put a chain about the ankle of his fellow man without at last finding the other end fastened about his own neck.” – Frederick Douglass

Kanske det är värt att ta upp friheten att anställa kompetens utan att behöva bry sig om kön eller kvotering? Fast är det verkligen frihet att respektera andra människor?

Är det frihet att behöva vända varje krona? Eller är det frihet att göra avdrag som man har rätt till men inte behöver?

Är det frihet att slippa känna sig funktionshindrad i samhället? Att slippa bli diskriminerad och istället uppskattas på grund av ens åsikter och beteende?

Jag vill ta upp patentproblemen i läkemedelsindustrin som hindrar bromsmediciner och andra dyra mediciner att användas i tredje världen, men är det en frihet att uppskjuta sitt lidande?

”Freedom is not worth having if it does not connote freedom to err.” – Mahatma Gandhi

Man borde skriva om friheten att skämta att man har bomb med sig utan att man fängslas. Fast terrorhot gör att mer pengar går till övervakning och kontrollfunktioner, så frågan är om det är en frihet att minska på friheten?

Frihet går inte att skriva utförligt om, eftersom väldigt mycket kan ge frihetskänsla. För en fattig person, i eller utanför Sverige, är det en frihet att ha mat på bordet varje dag. För en rik person är det en frihet att kunna göra det man vill. Om man har åsikter är det en frihet att berätta om dem. För en Internaut är det frihet att ha tillgång till Internet. Det som är viktigt är att hela tiden komma ihåg att frihet kommer av att tillåta andra utrymme för deras frihet.

Intressant?


2 svar till “Frihet – veckans fråga”

  1. Jepp. Nyckeln till frihet är att *alla* måste tillåtas ha den. Inte minst sådana med avvikande åsikter. Politiskt korrekte Nisse i Bandhagen kommer alltid få stöd av politikerna. Det är rätten att uttrycka obekväma åsikter som måste försvaras. I det ögonblick du förbjuder dina meningsmotståndare att uttrycka sina åsikter är grunden lagd för att även dina åsikter kan förbjudas.

    Skräckscenariot, i en tänkt framtid, är att en korrupt maktelit har förklarat alla människor illegala så att vem som helst godtyckligt kan arresteras var som helst, när som helst och anklagas för vad som helst. Det är så en polisstat fungerar. Det är nu vi måste kämpa för att en sådan polisstat aldrig uppstår i Sverige.

  2. Mycket intressant. Jag är själv inte piratpartist, men ser en av de stora välsignelserna i er varje gång jag står i vallokalen och förklarar för förstagångsröstande ungdomar hur man gör när man går bakom skärmen för att rösta. De håller i era valsedlar, vet du det? Ni har nått fram till de yngre väljarna, vilket de stora partierna har misslyckats med. Bra jobbat!!