Gästbloggare: Mattias Bjärnemalm


profilbild

Det här är femtonde dagen i min gästbloggsturné som jag kör fram till valet hos olika pirater runtom i landet.

Igår satt jag en stund och diskuterade framtiden för Ung Pirat hemma hos en lundapirat. Det gjorde mig på väldigt gott humör, vilket jag i princip alltid blir när Ung Pirat kommer på tal.

Jag lever i en värld där väldigt få saker är huggna i sten, och jag har alltid sett på determinism med sneda ögon. Men ofta när jag diskuterar piratpartiets framtid upptäcker jag att mitt språk får tydliga tendenser åt det hållet. Jag slänger mig med fraser som ”det är oundvikligt att piratpartiets politik kommer få genomslag” och ”vi har framtiden för oss. Om vi inte kommer in i riksdagen nu är det bara en tidsfråga tills vi gör det”.

Givetvis blir jag allt som oftast synad när jag uttrycker mig sådär vidlyftigt, vilket har gjort att jag tvingats reflektera över var den där tvärsäkerheten om piratpolitikens framtid kommer ifrån. Och jag har kommit fram till att det är två saker som gör att jag kan uttala mig på ett sådant sätt utan att tveka.

Den första är en övertygelse om att teknik som ligger i linje med människans sociala behov kommer få genomslag. Jag tror inte det minsta på att tekniken styr utvecklingen. Däremot har den en stor påverkan över vilken utveckling som är möjlig. Och när ny teknik, som fildelning, möjliggör ett beteende som ligger i linje med hur människan alltid betett sig då kommer det skapa förändring. Det är bara en fråga om tid.

Den andra anledningen till min övertygelse är faktiskt Ung Pirat. Vårt ungdomsförbund är sveriges största ungdomsförbund. Vi har en aktivitetsgrad som, om än ojämn över landet, ligger betydligt högre per budgetkrona än vad jag sett hos något av de andra politiska ungdomsförbunden. Det gör att jag är helt övertygad om att vi kommer ha en stabil tillväxt av aktiva inom partiet i framtiden. Vi kommer helt enkelt att bli större och större som rörelse. Även om medlemsantalet kommer fluktuera från år till år beroende på vilka frågor som är aktuella i rikspolitiken kommer ändå trenden vara en stigande skara medlemmar, och kanske framför allt, en stigande skara aktiva medlemmar.

För är det något Ung Pirat lyckats med så är det att få och lyfta fram engagerade människor. Och det är något som jag till stor del tror beror på förbundets förbundskongresser som samlar pirater från hela landet en hel helg till diskussion och socialt samkväm. Så om du själv är intresserad av att bli lite mer insatt i Ung Pirat, eller känner någon driftig aktiv pirat i din ort som är medlem i vårt ungdomsförbund så tycker jag att du ska skicka in en nominering till nästa års kongress. Gör det redan idag medan engagemanget är på topp på grund av valkampanjen. För annars är risken stor att det glöms bort eller nedprioriteras.

Nomineringar görs här. Tänk på att man inte måste sitta i någon lokalavdelnings styrelse eller liknande för att kunna bli ombud på kongressen. Det enda som krävs är att man är medlem. Och gärna att man har ett brinnande engagemang för piratrörelsen och dess framtid.

Vill du veta mer om hur förbundskongressen fungerar är det bara att kontakta Ung Pirats kansli. Eller haffa mig på nätet någonstans så kan jag berätta mer.

Imorgon fortsätter min gästbloggsturné på Sophia blomqvists blogg. Håll utkik efter mig där!


2 svar till “Gästbloggare: Mattias Bjärnemalm”