Halmdockan Rolf Erikson och våldtäkten i Bjästa


”Halmdocka (halmfigur, halmgubbe), engelska ”straw man argument”, är ett retoriskt begrepp, och kan vara antingen en medveten taktik eller en form av argumentationsfel. En halmdocka används särskilt i ett läge då en motståndares verkliga argument kan vara svåra att bemöta rationellt.” – Wikipedia: Halmdocka, Straw man

Rolf Erikson försöker att sammankoppla det trefaldigt fruktansvärda som skett i Bjästa med att Rick Falkvinge kräver Beatrice Asks avgång.

”I Bjästa tog man inte i alls. Där hyllades istället pojken. Flickan fick löpa gatlopp. Nej Rick Falkvinge ibland måste man säga ifrån och då kan det ibland bli fel som man får be om ursäkt för.” – Rolf Erikson anser att ”Rick Falkvinge tar ställning

Rolf Erikson försöker göra någon konstig koppling att Piratpartiet på grund av EU-valet skulle bidra till fler våldtäkter eftersom Rick Falkvinge kräver att Beatrice Ask avgår. Hängde ni inte med? Läs följande bloggar som förklarar Rolfs argumentation på ett bra sätt: Den animerade justititeministern, Piratpartiets dolda agenda avslöjad, Anne Kekki reagerade starkt, Idag vaknar man upp, Att rationalisera det irrationella

”Det oacceptabla är att justitieministern argumenterar stringent och sammanhängande för att skamstraffa människor som inte är dömda för brott.” – Rick Falkvinge

Jag väljer att förtydliga skillnaden mellan det Beatrice Ask vill och Bjästa-fallet.

 1. Justitieminister Beatrice Ask kan tänka sig att man skickar informationsbrev hem till den som är misstänkt
 2. Misstänkt är man när någon tror att man vet vad denne person gjort, om det finns indikationer för detta kallas det istället för att vara skäligen misstänkt
 3. Justitieminister Beatrice Ask tycker att skammen är ett större straff än att bli dömd för brott
 4. Skam smärtar mer än skuld, Skam, skuld och fjättran därav, Hejdå skam, hej skuld, Död och skam och skuld.
 5. Justitieminister Beatrice Ask tycker att mannen ska vara skyldig om någon misstänker mannen för brott.
 6. En grundläggande princip i ett demokratiskt samhälle är att varje person ska anses vara oskyldig till dess motsatsen bevisats.
 7. Trots denna bevisbörda hamnar dock oskyldiga i fängelse.
 8. Justitieminister Beatrice Ask anser att kritiken mot henne är eftersom det är valår.

En kortfattad sammanfattning om de olika graderna av misstanke samt skillnaden mot att bli dömd för brott.

 1. Att någon kan misstänkas innebär exempelvis att en plånbok har försvunnit från ett rum där flera personer uppehållit sig. Alla de personer kan misstänkas.
 2. Att någon är skäligen misstänkt innebär exempelvis att någon såg en viss person vid plånboken strax innan den försvann.
 3. Att någon är på sannolika skäl misstänkt innebär exempelvis att någon såg en viss person stoppa på sig plånboken.
 4. Att det finns tillräckliga skäl för åtal innebär exempelvis att flera personer samstämmigt kan intyga att personen stoppat på sig plånboken och att ingen kan intyga att personen inte var närvarande.
 5. Att någon är dömd innebär att bevisen vägts och den misstänkte personen inte har visat grund för sin oskuld.

I Bjästa har en person dömts i två olika instanser för två separata våldtäkter. Även om man kan argumentera för att personen kanske inte hade gjort ett sådant brott, måste man anse att det finns mer underlag för domarna än vad Justitieminister Beatrice Ask önskar som underlag för att hänga ut män på torget. Notera också att Justitieminister Beatrice Ask vill hänga ut män för att de haft frivilligt sex mot ersättning, istället för att fokusera på våldtäkter där kraven på bevisvärdighet fortfarande ska vara höga.

”Inte sedan staten ägnade sig åt rasbiologi har en så extrem ideologi ansetts rumsren. Men nu är rasismen här igen. Då var det negrer som var dumma, tattare som var smutsiga, zigenare som var tjuvaktiga och judar som var giriga. Nu är det män som är skyldiga. Bara genom att vara män. Att de flesta män aldrig lyft en hand mot någon – kvinna eller man – spelar ingen roll. Att 99,5 procent av alla män aldrig begått en våldtäkt är ointressant. De tillhör ändå det skyldiga könet.” – Johan Hakelius skrev i november 2003 ”Män ska buntas ihop och skickas till Insjön

Feminism borde inte sammankopplas med manshat men bland feminister finns det personer som anser att män är djur. Att vår justitieminister, som i regeringen är högst ansvarig för rättsväsendet och lagstiftningsfrågor, har sådana reflektioner är inte särskilt bra för det allmänna rättsmedvetandet i Sverige. Det är därför inte särskilt konstigt att bland annat Rick Falkvinge kräver att Beatrice Ask avgår. Att de riktiga feministerna (de som tror ett jämställt samhälle och på demokratin med dess fair trial) inte kräver att Beatrice Ask avgår är för mig massor förvånande. Vad är nästa steg för att låta samhället hänga ut individer? Användandet av anlitade brottsprovokatörer?

”Jag tvingar mig aldrig på någon. Det är deras val att kyssa mig eller ligga med mig. Man kan aldrig ta bedragaren ur en mans personlighet. Finns den där så kommer det alltid göra det, säger hon.” – Janette Jones om att vara honungsfälla

De frågor Piratpartiet lyfter gällande integritet var för ca 100 år sedan en grundtanke bland Socialdemokrater. För 40 år sedan drabbades SKP (som idag heter Vänsterpartiet) av att Socialdemokraterna glömt bort denna rättsprincip. Idag har samtliga riksdagspartier likvärdig politik när det gäller integritet. Justitieminister Beatrice Ask bygger bara vidare på den tidigare justitieministern Thomas Bodströms Bodströmssamhälle.

Den 19e september är det val. Visa då för alla att svenska folket fortfarande tror på integritet, allmän rätt till kultur och stärkt möjlighet till innovationer (exempelvis gällande miljön). Vi i Piratpartiet kämpar för demokrati och medborgarrätt.

Jag röstar Pirat! Gör du?

Relaterat: Opassande Emma om Beatrice Ask, Bjästa och blogghat.


12 svar till “Halmdockan Rolf Erikson och våldtäkten i Bjästa”

 1. Bra att det backades på gredelina kuvert. Men benämningen av prostitution som i alla lägen ”frivilligt sex” stämmer inte med den verklighet vi lever i, åtminstone inte enligt CAN som säger enligt nedan:
  ” CAN – Tema Trafficking – Citat: ”Kvinnohandel med drogkoppling – De senaste åren har den internationella kvinnohandeln nått Sverige i stor skala. Människohandeln börjar bli mer lönsam än både droger och varusmuggling – och ger lägre straff.” ’Björn Clarberg, chef för avdelningen för människohandel på den nya kriminalunderrättelseorganisationen Europol i Haag, berättar hur kvinnor hålls drogade och flyttas runt mellan olika städer och klubbar.’”
  se http://www.can.se/sa/node.asp?node=%201910

  • Gredelina kuvär kommer till större delen inte användas vid trafficking, utan det är den mer vanliga prositutionen som avses.
   Jag anser inte att trafficking är ”frivilligt sex” på något sätt.

 2. Trafficking, våld och tvång ingår i den ”vanliga prostitutionen”.
  Däremot så är det ju nästan aldrig någon som blir fälld för det, och då kan det ju se ut som det aldrig förekommer våld, tvång och trafficking. Men det gör det. Det är samma med våldtäkter – det begås fler än de som blir fällda för det, eller ens åtalade, eller ens anmälda. Och då kan det ju se ut som det aldrig skett. Till och med när det finns fällande dom envisas många med att det aldrig skett.
  http://www.nomas.org/node/171

  • Jag ser ingen relevans till Rolf Erikson i det du skriver, men om du har målnummer (och vilka domstolar det gäller) kan jag granska de domar som du skriver att många hävdar inte har skett.