I backspegeln: Almedalsveckan – övrigt


Politikerveckan i Visby var en fantastisk upplevelse för mig och förhoppningsvis många andra. Det var mycket härliga kontakter som knöts och många händelser som bara var wow, och jag tänkte lyfta fram de blogg-poster som jag skrev om annat än partierna.

Jag försökte vara ute och springa runt i ett relativt folktomt Visby varje morgon. Det gick väl sådär kan man säga. Men träning är aldrig enkelt även om det blir enklare när man är flera.

Det var en hel del festmöjligheter under veckan, många inbjudningar till mingeltillfällen och eftersläpp. Den bästa festen var dock vår egen tillsammans med Ung Pirat.

Att äta och umgås med vänner och kompisar är alltid ett helt underbart tidsfördriv, särskilt när stämningen är på topp. Det är våra frågor som diskuteras överallt under hela Almedalen, och enbart FRA-frågan har tystats ned av partierna. Emma påtalar att tystnad ofta betyder samtycke och att vi inte får glömma att föra fram sådana frågor ändå.

Morgonen efter festen var det en mycket givande frukostseminarie, nämligen en panel om bloggarnas maktposition med Opassande Emma, Maria Ferm, Peter Andersson, Mary Jensen, Ali Esbati samt Fredrick Federley. Ledde panelen gjorde Martina Lind.

Om jag skulle sammanfatta diskussionerna är samtliga bloggare motståndare till FRA-lagen och att bloggsfären har en begränsad maktposition eftersom det ännu är få som är så uppkopplade att de tar del av bloggdiskussioner.

Jag och Farmor Gun skrev tillsammans en artikel om ett kulturseminarie som vi publicerade på newsmill.

Seminariets största behållning var 2007 års SM-vinnare i Poetry Slam, Olivia Bergdahl, när hon uttryckte oro för att hennes reklamkanal, nedladdningen, skulle försvinna. Idag fungerar det bra för henne och andra kulturarbetare, som istället tjänar pengar på framträdanden. Olivia frågade panelen varför företagen skulle tjäna de stora pengarna på bekostnad av kunderna och kulturarbetarna. Carina Rydberg tyckte att Olivia får göra som hon vill. För Carina kvittar det om ett företag tjänar pengar så länge hon får sin del. Vi frågade Carina varför hon inte kunde tjäna pengar på att träffa sina läsare precis som Olivia, men Carina kontrade med att det var hennes ensak. Vi vill tillägga att som egen företagare påverkas man av förslag om avtalslicenser ifall man vill vara fristående. Den frihet som Carina Rydberg talade om gäller inte för kulturarbetare anslutna till bokförlag. De måste rätta sig efter bokförlagets avtal.

Jag anordnade också en tävling på min blogg där jag tänkte lotta ut några triss-lotter. Det var bara två som verkligen försökte ta reda på var bilden var tagen, så jag utnämner båda till vinnare.

Intressant?


Ett svar till “I backspegeln: Almedalsveckan – övrigt”