Jag har motionerat till #piratpartiets vårmöte #ppvm11


Piratpartiets vårmöte börjar ikväll (18:30). Alla medlemmar bör läsa Emma’s underbara guide för hur du gör för att vara med på vårmötet som även länkar till en video som beskriver hur du kopplar forumkontot till ditt medlemskap.

Jag har inför vårmötet som vanligt skrivit motioner om aspekter jag vill påverka, fast den här gången hann jag bara med att posta två av dem innan motionstiden stängde inatt. Jag är nämligen på resande fot i Nya Zeeland och har begränsad tillgång till dator och Internet. Datorn har jag visserligen alltid med mig, men den gnäller allt som oftast på att den behöver el. Sedan kanske jag även ska säga att jag har rätt många andra aktiviteter för mig som lockar mer än att sitta framför datorn och skriva motioner.

Decentraliserad energiproduktion

Som många redan vet är jag en förespråkare av elbilsanvändning och min drömbil är Tesla Roadster. Kortsiktigt innebär dock en ökad elbilsanvändning också en ökad elförbrukning, och då behöver vi mer långsiktig elenergipolitik än den massor kortsiktiga ”Vi behöver förbruka mindre el.”. Jag ser en lösning i att flytta ansvaret för energipolitiken till regionpolitik-nivå och helt enkelt ställa krav på kommunerna (samt därmed kommuninnevånarna) att börja producera elenergi lokalt. En bieffekt är naturligtvis att vi också flyttar bort beroendet av kärnkraft samt att vi blir av med åsikten att det är någon annans problem att lösa.

Ny motionshantering

Under varje medlemsmöte i Piratpartiet är det vissa återkommande faktorer. Ropas det inte ”Kupp” klagas det på att mötet inte kan ta ett visst beslut. Det är också klart att vissa motion kan behövas arbetas mer innan de verkligen är användbara, plus att vissa motioner behöver anpassas till andra motioner för att skapa en bra resulterande text. Därför vill jag införa en tröghet i själva motionerandet, där alla motioner är välkomna och de motioner som medlemmarna röstar för går igenom en genomarbetningsfas tillsammans med liknande motioner. Nästa medlemsmöte kan sedan ta ställning till om den resulterande texten ska godkännas. Det gör att man inte behöver specialregler för enskilda dokument, plus att man får en resulterande skrivelse som är mer välskriven.

Jag har också påbörjat motioner om:

  • Medlemsvald partiledare Jag anser att Anna Troberg är en bra partiledare, men jag anser att hon får bättre legitimitet om hon också är en medlemsvald partiledare. Det finns också viktiga politiska poänger med att kunna säga att Piratpartiet är enda parti som har en demokratiskt vald partiledare.
  • Korrigerade stadgar Det finns ett antal problemområden med de nya stadgarna, mestadels på grund av att de är genomstressade och att man inte har kollat på den praktiska tillämpningen av dem. Även om de till övervägande del är bra, så behövs de förbättras i vissa avseenden. Tyvärr är mina stadge-noteringar alldeles för mycket anteckningar och alldeles för lite färdiga stadgekorrigeringar för att vara användbara i en motion, så det får jag arbeta på till höstmötet istället.
  • Ändring av budget Jag vill flytta pengar från AFK-mötesposter och reseposter till kampanjbudgeten, för eftersom vi har ett val i maj måste det läggas mer resurser där. De resor som styrelsen och andra gör borde alltså läggas så att man får synergi-effekter i det valet. Motionstexten blev dock lika flummig som jag har skrivit här, så jag skickade aldrig in den.
  • Ny kamera för fotografering Vi har ett antal i partiet som är intresserade av fotografering, och som reser runt och fotograferar de som vill (i princip). Det vore bra att det finns en proffskamera (och tillhörande fotoutrustning) i partiet för användning i Piratpartiets och Ung Pirats regi. Man kan sätta en person som ansvarig för utrustningen och sätta upp regler för hur och var utrustningen används, men målet ska vara att så många som kan använda en systemkamera också ska ha tillgång att använda en bra sådan kamera. En proffskamera kostar 30000 och är inte lätt för en enskild intresserad att köpa in. Piratpartiet har dock möjligheten att möjliggöra ett sådant inköp.
  • Möjliggöra möjliggöranden Det påbörjas massor med intressanta projekt som är närliggande Piratpartiet, exempelvis finns det flera projekt att påbörja tidningar/magasin och det finns också planer på att starta en skola. Det är väldigt lätt att begränsa sådana initiativ, och jag anser det viktigt att medlemsmötet uttryckligen uttalar att styrelsen i bästa möjliga mån ska försöka att stödja sådana idéer istället för att begränsa dem.

Nåja, idag börjar vårmötet. In och diskutera, kommentera och tyck. Ryck med de medlemmar du känner. Det är alla medlemmar som tillsammans skapar vad Piratpartiet är. Piratpartiet och politiken blir bättre ju fler som medverkar på mötet.


2 svar till “Jag har motionerat till #piratpartiets vårmöte #ppvm11”