Johan Såhte – Sluta gnäll och ta del av diskussionerna istället


Johan Såhte är redaktör för CS Life och skriver idag en krönika om hur fel det är att många klagar över att de tvingas betala TV-licens trots att de inte ser på TV-utsändningar.

Jag håller principmässigt med Johan Såhte att om man tar del av kanalutbudet så ska man betala för sig, oavsett vilken teknisk utrustning man innehar. Jag håller också med om att alla borde bidra till Public Service-utbudet, att alla borde visa lite solidaritet som Johan Såhte formulerar sig. Men där går gränsen.

Däremot håller jag inte med på att vi som påpekar felaktigheter i Radiotjänsts tolkning eller försöker få politiker att förändra lagstiftningen på något sätt är paragrafryttare eller rättshaverister. Det är viktigt i en demokrati att man kan, får och ska påpeka felaktigheter man ser, utan risk till nedvärderande tyckande och härskartekniker.

Det är ett faktum att TV-avgiften är krångligt utformad, baserat på hushåll och inte på lönetagaren som tar del av TV-utbudet, så naturligtvis finns möjlighet till förbättring. Det enklaste är att lägga det på skatten, där vi redan har kyrkoskatten som politikerna i riksdagen inte kan pilla på.

Johan Såhte skriver att orsaken till att tv-avgiften inte ligger på skatten är för att hålla potentiellt klåfingriga politiker borta från utbudet. Jag misstänker att Johan Såhte missat de senaste årens diskussioner om hur fel det är att säga att Public Service är politiskt oberoende, han kanske skulle följa mer samhällsbildande program på just SVT och SR?

Internet har helt revolutionerat hur vi tar del av mediautbud, med ondemand-tjänster som Youtube och SVT-play. Det Johan Såhte missuppfattar, troligtvis på grund av okunskap, är att TV-licensen inte gäller ondemand-tjänster utan enbart TV-utsändningar. Johan Såhte kanske skulle läsa lagen och framförallt lagstiftarens intentioner, innan han gnäller för gnällandet skull?

Det är mycket möjligt att vissa vill ha saker gratis, det är dock inte begränsat till Internetrevolutionen och är absolut inte på grund av Internet. Att skylla på Internets sharing-is-caring-mentalitet för personer är gratisälskande egoister, tycker jag inte är korrekt. Det är dock inte ovanligt att vi Internauter får tillmätet att vi vill ha saker gratis, när vi ofta är de som driver på utvecklingen av tjänster som Youtube, Netflix, Spotify och naturligtvis betalar för oss.

Om alla solidariskt ska betala TV-licensen, då ska det vara en obligatorisk avgift eller skatt. Det ska inte vara som idag när det är en bedömning vilka som ska betala baserat på vilket hushåll som de ingår i och vilken teknisk utrustning som man har tillgång till.

Johan Såhte, du är redaktör och van att hantera information. Läs vad som skrivs, det som är underlag till det gnäll som du gnäller på, om Radiotjänst och tolkningen om datorer.


12 svar till “Johan Såhte – Sluta gnäll och ta del av diskussionerna istället”

  1. Jag tror inte Johan Såhte egentligen argumenterar emot folk med din åsikt. Att tv-licensen är krånglig och borde bli skatt.

    Majoriteten i nätets kommentarsfält är ju dock tyvärr inte lika nyktra som du. Där är det istället knasigheter som ”DDR-sverige tvingar mig att betala för kommunisttv”, ”Varför ska jag betala för något jag inte använder”, ”reklamfinansiera svt som alla andra kanaler”, ”det här ordet i lagtexten betyder inte det radiotjänst tycker” osv.

    Med det i åtanke stämmer hans artikel ganska bra.

    • Ja, många som diskuterar tenderar att överdriva sina argument. Det finns säkert någon psykolog som kan förklara varför ”tomma tunnor skramlar mest”, men generellt får man inte låta det hindra att man tar reda på de faktiska argumenten bakom diskussionen. Särskilt om man skriver en gnällig ledare om gnället.

  2. Johan Såthe hade en mindre bra dag när han skrev den artiklen kan man ju säga. PMS skulle jag nog vilja kalla det…

    • Nåja, alla kan ha en dålig dag, särskilt när man ser samma inkorrekta argument upprepade och då är det lätt att tro att de argumenten är allt som diskussionen handlar om. Man kan ha fel även när man tror att man har rätt, som jag skrivit om tidigare.

  3. Johan Såthe är direkt oförskämd mot oss som inte tittar på TV. Han borde skämmas!

  4. Johan Såthes ”solidaritetsargument” är så sjukt att man mår illa. Vi har ett antal partier i Sverige, bland annat Sverigedemokraterna. Vi bekostar dem och deras valpropaganda efter förmåga via skattsedeln. Det är en fin och solidarisk tanke att alla skall bidra även om vi inte delar åsikterna som framförs. Men det fina med skattemodellen är också att den inte ”smittar”. Tänk om man istället skulle ta ut en avgift per hushåll som kunde tänkas gynnas av t.ex. Sverigedemokraternas politik, baserat på om hushållet kunde ta emot deras propaganda. Jag hade spikat igen brevinkastet direkt och vägrat betala. Men då hade väl Johan Såthe kommit och påstått att jag nog tog del av den i smyg ändå och de kanske håller ett valmöte vid hållplatsen när jag väntar på bussen och att jag nog blev dum i huvet av att inte hålla reda på alla partiers åsikter och att jag tillhörde en gratisgeneration som trodde att demokrati var något man fick utan att betala för sig osv. osv. Bara för att det gäller något så relativt harmlöst som usla TV-program, och inte finansieringen av ett främlingsfientligt parti, gör inte avgiftsmodellen mer principiellt försvarbar.

    • Solidaritetsargumentet är väldigt svagt ja. Detsamma gäller argumentet om att Internet fostrat en gratisgeneration. Dock tycker jag jämförelsen haltar. Jag är övertygad om att Johan Såthe inte tror på någon konspiration eller att det hålls valmöten vid busshållplatsen.