Johanna Sjödin i en ny #gategate??


Som de flesta av er vet har jag följt hanteringen av Jesper Nilsson i tunnelbanan (#gategate). Jag anser precis som Rasmus Fleicher att det knappast rör sig om enstaka poliser utan snarare är åtminstone en grupp hos Stockholms polisen.

Jesper blev misstänkt för narkotikabruk av stockholmpoliserna, men blev åtminstone fri att gå när han tagit bort vissa bilder. Johanna Sjödin hade inte samma tur. Johanna var på väg till Stockholm Wrestling när ordningsvakter i tunnelbanan vid Fridhemsplan omhändertog henne med hänvisning till hennes beteende för att sedan överlämna till polis. Sex timmar senare släpper polisen Johanna och anger att orsaken till omhändertagandet var hennes berusning (med hänvisning till Lag (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m).

Polisen gjorde ingen verifiering om Johanna kunde ta hand om sig själv som är ett grundläggande krav för att 1976:511 ska gå att tillämpa. Johanna kritiserar att poliserna gick igenom hennes väska utan hennes tillstånd, dock har polisen den rättigheten för att bland annat identifiera den som blir omhändertagen. Dock kräver det som sagt att det finns lagligt stöd för omhändertagandet.

Läs gärna det Johanna Sjödin skriver om omhändertagandet där det framkommer många fler anmärkningsvärda detaljer.

Ska verkligen polis och ordningsvakter kunna använda lagstiftning som är framtagen för att skydda oss för att straffa personer enligt eget godtycke?

Pingat på Intressant.


4 svar till “Johanna Sjödin i en ny #gategate??”

  1. Har svårt att se hur någon av de av johanna beskrivan tjänsteåtgärderna kan motiveras utifrån propotionalitetsprinciperna som både polis och då ordningsvakter som arbetar med stöd av polislagen är skyldga att beakta.

  2. Nej, man ska fan kunna kröka, planka på tunnelbanan och blotta sig utan att riskera en sådan behandling.

    Hoppas att hon i anmälan understryker sin rätt att i egenskap av radikalfeminist få använda sina trosor som huvudkudde!