Justitierådet Göran Lambertz kritiserar USA


Göran Lambertz var tidigare justitiekansler och är sedan 2009 justiteråd i Högsta domstolen samt fristående kolumnist i Upsala Nya Tidning och har skrivit om Edward Snowden samt USAs hantering. Artikeln avslutas med följande.

─ Jag har inte någon insyn i den amerikanska regleringen. Men ska man döma av det som har kommit fram, finns det skäl att kritisera USA på alla dessa fem punkter. Den som då berättar sanningen, som Snowden, har gjort något mycket värdefullt.

Vid den värderingen har vi inte anledning att känna solidaritet med USA och landets önskan att ställa Snowden inför skranket. Det gäller även om omvärlden har nytta av USA:s terrorbekämpning, och även om Snowdens avslöjanden utgör spioneri enligt amerikansk lag.

Annorlunda är det med information som allvarligt skadar amerikanska intressen utan att vi andra har rimliga anspråk på att få kunskap om den. Finns det även sådant bland det som Snowden har avslöjat, har hans kritiker delvis rätt.

Men Edward Snowden är uppenbarligen mera vit än svart. Han är en av vår tids mest värdefulla visselblåsare, och han borde ges betydligt bättre stöd än hittills.

Läs gärna vad vi i Piratpartiet skriver om Snowden-fallet:

  1. Anna Troberg – Ge Snowden asyl i Sverige – och ta ifrån Obama fredspriset (SVT Debatt)
  2. Anna Troberg – Därför är de svenska partierna så tysta (SvD Brännpunkt)
  3. Erik Lönroth, Isabelle Danielsson (m.fl.) – Varför tiger regeringen? (LT Debatt)
  4. Peter Sunde Kolmisoppi – Ska man behöva hoppas på en svensk varslare? (Sydsvenskan)
  5. Henrik Bränden – Sverige måste ge Edward Snowden asyl (blogg)

Chelsea Manning, Edward Snowden


2 svar till “Justitierådet Göran Lambertz kritiserar USA”