Långsamma steg mot despotism #svpol


Jag skrev för ett år sedan om Subtila hot – fascism och despotism. Då jag nu kontrollerade den videon noterade jag att youtube-kontot var borttagen och videon alltså inte längre tillgänglig. Som tur var behöver man inte förlita sig på att en enskild kanal är tillgänglig.

Young people can not be trusted to form their own opinions. 07:00

Christian Engström, Pirate MEP

Vad får man fram om man skulle jämföra de senaste tio årens förändringar (under Socialdemokratiskt och Moderatiskt styre) i Sverige med vad som beskrivs i kampanjfilmen?

  • Är Respekten begränsad till olika grupper? Nej inte än, men däremot är bland annat ungdomar, sjuka och arbetslösa nästintill kallade för att vara kriminella och det innebär att respekten tas ifrån dem så vi har åtminstone närmat oss Despotism.
  • Är Makten begränsad till några få personer? Nej men Fredrik Reinfeldt tvingade i princip igenom ett lagändringsförslag som få förstod så vi har åtminstone närmat oss Despotism.
  • Är Pengarna fördelad till några få grupper? Nej, men löneklyftorna fortsätter att öka, utsatta grupper får gradvis mindre rörelsemöjlighet och antalet markägare minskas så vi riskerar att närma oss en situation som kan skapa Despotism.
  • Är några Informationskanaler kontrollerad av några få personer? Nej, men det förs en debatt för att få exempelvis Internet kontrollerat/censurerat som kan innebära att vissa mediakanaler också blir kontrollerade och ökande möjlighet för Despotism.


Lite politikerförakt kanske faktiskt är sunt
under rådande omständigheter.

Pingat på Intressant.


4 svar till “Långsamma steg mot despotism #svpol”

  1. Lite otippat att en amerikansk utbildningsfilm från 40-talet skulle vara så aktuell!

    Påminner mig om gamla filmer som visades som ett led i utbildningen på KTH på 90-talet; de var lite komiska i sin käcka framtoning, men ur ett pedagogiskt perspektiv illustrerade de på ett lysande sätt t.ex. den allmänna gaslagen.

    :-)=