Lodjursjakten startar idag


Under 31 dagar, eller till dess att 209 lodjur har skjutits, kommer jägare vara ute i skogen för att jaga lodjur. I de fyra nordiska länen pågår jakten till den 15e april.

Gaupe, Lodjur, Lynx

Lodjuren kommer mestadels jagas med fällor, trots att användandet av fällor har kritiserats av exempelvis WWF bland annat eftersom kontrollen är bristfällig. Här i Västmanland dödades en hona med unge förra året efter att ha fastnat i en jägares fälla.

Naturvårdsverket har uppdaterat beslutet och förtydligat att fällor måste vittjas två gånger per dag samt att jaktledare skall ringa länsstyrelsen innan fångade lodjur avlivas. Det är ett steg åt rätt håll, men det saknas fortfarande krav på att fällorna ska vara testade och kontrollerade av länsstyrelsen.

Jag som är rätt tekniskt lagd skulle vilja att samtliga fällor som används larmar när lodjur fångas. Det är inte särskilt svårt att bygga en fälla som meddelar när den slår igen och det skulle innebära att man kunde minimera mängden tid som lodjuret var fängslat.

Nu verkar det som att intresset i vissa områden är rätt lågt för just lodjursjakt och det har utfästs en belöning för varje fällt lodjur i dessa områden. Jag misstänker att den genomförda vargjakten som på olika sätt har påverkat intresset för lodjursjakten, eftersom tidigare år har det inte varit samma brist på intresserade jägare.

Jag tycker att lodjuren ska fortsättas att skyddas även om det finns behov av skyddsjakt i vissa områden och situationer, exempelvis där få vilda byten finns för lodjuren att leva av. Även om jag förstår att jägare vill skjuta samma djur som lodjuren fäller, anser jag att jägare får göra avkall på ett par rådjur för att vi ska ha en levande skog.

Intressant?


Ett svar till “Lodjursjakten startar idag”