Loopia fick in en fråga för ett tag sedan gällande vad för utbildningar som krävs för att bli supporttekniker.
Det är faktiskt en svår fråga då vi inte anser att man idag kan läsa sig till att bli supporttekniker. Åtminstone inte om man ska bli bra och trivas i yrket. För vår del tycker vi att det är mycket viktigare med de personliga egenskaperna och det genuina intresset.
Vi har heller i dagsläget inte några formella krav när vi rekryterar supporttekniker.
När vi använder ordet supporttekniker menar vi de tekniskt kunniga personerna som jobbar i kundtjänst i syfte att hjälpa kunder med ärenden inom de ramar som företaget erbjuder support för.
Den tekniska kompetensen kan man naturligtvis läsa sig till (exempelvis webbdesign och olika programmeringsutbildningar kan passa) men om man haft webbdesign eller programmering som sidointresse eller hobby sedan flera år så är det bättre i våra ögon.
Som supporttekniker på ett webbhotell kommer man att med både e-post och telefon på bästa sätt försöka hjälpa kunden att bli nöjd. Även när företaget inte kan hjälpa kunden bör det framföras på ett sådant sätt att kunden förstår varför och fortfarande är nöjd med vår hantering. Det innebär att man behöver mycket social förmåga för att lyckas och trivas som supporttekniker. Viss utbildning inom beteendevetenskap kan alltså vara till hjälp tillsammans med andra utbildningar som är inriktade på sociala kontakter. Motsvarande praktisk erfarenhet att ha hjälpt familj och vänner med datorrelaterade problem brukar dock oftare vara att föredra.
Generellt är det dock intresset för att hjälpa kunden, samt intresset att lära sig mera, som vi letar efter hos supporttekniker.
Som supporttekniker har man en väldigt stressande roll bland annat på grund av att det är mycket högt tempo med tidvis mycket varierande ärenden från kunderna. Det gäller att inte bli uttråkad då flertalet ärenden liknar varandra samt även kunna hjälpa kunder som aktivt motarbetar ens möjligheter att hjälpa. Då olika kunder kan ha olika bakgrund och språkbruk är flexibilitet och anpassningsförmåga något som är mycket användbart.
Utbildning kan vara väldigt bra att ha som grund, men om man saknar intresse för att jobba inom ett område eller kan trivas att jobba med det spelar utbildningen mindre roll.
Hoppas att vi härmed inte avskräckt någon från att försöka utbilda sig till supporttekniker för framöver kommer det troligtvis krävas mer utbildade supporttekniker för att generellt kunna öka kraven utifrån på företags kundhantering.
Ett svar till “Loopia Support och Utbildning”
[…] Jag har bland annat varit med och startat Sveriges första ideellt drivna Internetleverantör samt byggt upp en välomnämnd kundtjänst på ett […]