Lyssna på Sverigedemokraterna


Jag är för en öppen dialog med alla, så länge som alla inblandade kan respektera varandra och framförallt lyssnar.

Det regnade massor här i Västerås igår när jag var förbi för att se om jag kunde hjälpa till innan kommunmötet. Fast det regnade lite för mycket. På Zigma-scenen höll dock Sverigedemokraterna tal och det var ju lite sammanträffande eftersom jag tidigare samma dag skrev om just lite av Sverigedemokraternas argumentation.

Sverigedemokraterna är rätt fascinerande egentligen på flera olika plan. Talmässigt, debattmässigt, organisationsmässigt, textmässigt och medlemstidningsmässigt. Men jag kanske kan skriva mer om det vid ett senare tillfälle.

Till skillnad från de olika partiledarnas tal på almedalen, som jag skrivit om i: Därför ska Moderaterna, Vänsterpartister, Folkpartister, Centerpartister, Socialdemokrater, Kristdemokrater och Miljöpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010, har Sverigedemokraterna mycket faktaunderlag i sina tal. Talet i sig verkar välregisserat och det är aldrig någon osäkerhet vid överlämningar eller vid ämnesövergångar. Även om innehållet förhoppningsvis ändras är det enligt mig övergripande sett samma tal som levereras varje gång.

Talet var överöst med faktanoteringar som dock egentligen inte har något värde var för sig. Visst låter det otroligt att en faktaeftersträvande piratpartist så lättvindigt dissar fakta, men efter att ha granskat alla fakta som jag hann notera så kan jag med säkerhet säga att de ”fakta” som användes vid talet till mycket hög grad är överdrivna och används i sådan mängd som ett taltekniskt grepp. Man gömmer varje enskild fakta i faktaskogen helt enkelt. Hiding in plain sight, you are good at it.

Sverigedemokraterna tog upp den diskutabla kostnaden för invandringen och nämnde just den här gången att det var någonstans mellan 40 och 250 miljarder kronor. De hade lite skumma referenser men nämnde inga namn så det är troligtvis samma källor som angivits i kommentarsfältet på Hur många invandrare kan Sverige ta emot?.

De tog upp Rosengård i Malmö och motsvarande område i Göteborg och föreslog studiebesök dit så att man skulle kunna se vart samhället är på väg. Sverigedemokraterna undvek att nämna motsvarande område i Västerås, eftersom det är enklare att faktiskt kontrollera på egen hand. Jag håller med om att sådana områden kan vara tecken på misslyckad integration, men områderna är garanterat inte något exempel på vart samhället är på väg.

Det togs upp att i Norge har det rapporterats att av de 41 våldtäkter som skett under 2009 var samtliga offer landsmän och samtliga gärningsmän var av muslimsk härkomst. Det här var faktiskt lite svårt att kontrollera för mig, för siffran lät alldeles för låg för att vara överdriven, men jag tror att jag lyckats hitta rätt information och det gäller alltså 41 väldigt grova våldtäkter under tre års tid. Våldtäkter som varit så våldsamma att offren trott att de skulle dö. Jag har inte hittat någon information om de enskilda fallen och rapporten hade inte med något om etniciteten på offren, men gärningsmännen hade dock utländskt påbrå. Det saknades information om den religiösa tillhörigheten på gärningsmännen och det specifierades aldrig att det var just muslimsk härkomst. Rapporten gjordes för att öka det brottsförebyggande arbetet inom integrationen och var alltså inte någon grund för en mer restriktiv policy gällande invandringen. Det finns så klart inget som helst samband mellan en mer restriktiv policy när det gäller invandring och en minskad brottsstatistik, oavsett om det är våldsbrott eller något annat.

Naturligtvis togs det upp att Västerås Beatrice mördades av en, som Sverigedemokraterna kallade, invandrare. Trots att Beatrice föräldrar uttryckligen önskat att deras dotters död inte skulle användas i politiska syften. ”Vår dotter stod själv så långt från dessa åsikter som det är möjligt”, säger mamman till VLT. Naturligtvis var det egentligen inget invandringsrelaterat brott om man kontrollerar sakförutsättningarna för mordet, oavsett härkomsten på gärningsmannen.

Sverigedemokraterna tog också upp muslim historia, och där var det riktigt fascinerande. De verkade hyffsat inlästa på hur Islam kom till och utvecklades, men jag såg att några reagerade i publiken vid vissa referenser. Jag tolkade det som sakfel snarare än något annat, men kan för lite om islam för att kunna verifiera detta.

Så här fortsatte det med varje punkt som jag kunde kontrollera. Om jag fick tillgång till Sverigedemokraternas pratminus för talet skulle jag kunna faktakontrollera alla, men jag är övertygad om att all använd fakta är felaktig, överdriven eller missuppfattad.

Det finns problem med integrationen i Sverige, men en restriktivare invandringspolitik är inte någon lösning.

Återigen, mina egna åsikter.

Intressant?

Uppdatering: Sverigedemokraterna har gjort ett utspel. Dock när SvD granskar påståendena blir det motsvarande slutsats.

Begås två tredjedelar av alla våldtäkter av första eller andra generationens invandrare?

Varken Sverigedemokraterna eller Brå har någon statistik som bekräftar påståendet. Dels är det ingen som vet hur många våldtäkter som faktiskt begås, utan bara hur många som anmäls. Dels beräknas mörkertalet vara stort.

Slutsats: Sverigedemokraterna får rött ljus. Sverige har inte drabbats av en ny våldtäktsvåg.


17 svar till “Lyssna på Sverigedemokraterna”

 1. Jag hamnade i en intressant twitterdiskussion med en av dem nyligen, där jag fick frågan om det hypotetiskt sett fanns något som skulle kunna få mig att acceptera deras våldtäktsstatistik.

  Att försöka på ett vänligt sätt förklara att statistik bara är mätdata, och att det därför inte handlar om att ’acceptera’ utan alltid måste vara en fråga om att dels analysera hur statistiken sammanställts, och sedan analysera vad den egentligen visar – vilket kan vara en miljon saker, slutade med att jag fick höra att jag undvek frågan.

  Osökt kom jag att tänka på vårt eget värderingsdokument, och dumheterna om att hårda mätdata ska värderas över allt annat.

 2. Nu är ju Sd ett politiskt parti och inga oberoende sanningssökare, så självklart presenterar de fakta som stöder deras sak. Man kan ju inte direkt klandra dem för att de inte tar upp ev. fakta som skulle tala mot deras sak, gör NÅGOT annat politiskt parti detta? Har dock sett några konkreta exempel på att Sd medvetet ”ljuger” och för fram rena förfalskade fakta.

  När det t.ex. gäller den våldtäktsstatistik som Sd för fram så visade sig ju vara en lysande politisk strategi, även om vetenskapligheten kan ifrågasättas. Partiet framstår i och med det här som orädda sanningssägare som för fram obekväma sanningar och deras motståndare framstår som om de gör allt för att försöka bortförklara, försvara, mörka och förringa våldtäkter samt inte ser dessa som något större problem (i alla fall om de begås av invandrare). Det är ju antagligen inta alls motståndarnas avsikt men det är faktiskt så det framstår för många och det är det som är det viktiga i slutändan. Helt enkelt en skickligt gillrad ”fälla” av Sd som deras motståndare klampade rätt i.

 3. Nog stämmer statistiken alltid, det är därför övriga partier har så svårt att debattera med SD. Istället kommer påhoppen, de fula namnen fram.
  Om du söker på VG.no så kan du själv se vad den norska Polisen avslöjar om våldtäkterna.
  Jag har själv sökt fakta och kommit fram till liknande resultat som SD. Men beroende på sina egna värderingar så är det många som fnyser åt resultatframställan, vilket man ser tydliga spår på även i denna blogg.

  • Jag har naturligtvis själv kollat på video-delen på VG.no, i annat fall skulle jag inte kommenterat det. Det saknas faktaunderlag på det sätt som SD använder nyhetsklippet. Det kan mycket väl finnas ett samband mellan grova våldtäkter och utanförskap, men då argumenterar ju SD snarare för en ökning av just grova våldtäkter genom att ytterligare begränsa invandringen. Jag vill snarare se en bättre kriminalvårdsundersökning av de enskilda fallen för att se vad det är som är orsaken. Specifika uppgifter istället för generell statistik. För mig är det självklart att statistik bara kan påvisa problemområden, det säger ingenting om orsaken eller ens vad som är problemet.

 4. Du skriver ”Det kan mycket väl finnas ett samband mellan grova våldtäkter och utanförskap”. Tror du verkligen man våldtar om man känner sig utanför? Att man ska straffa kvinnor? Går man omkring med ett sådant hat så har vi ju skapar ju förortsgettona potentiella misshandlare och mördare också. Är det inte ett ytterligare skäl att skärpa invandringsvillkoren samt begränsa invandringen så förorterna kommer igång med integreringen?

  Vad SD och många menar, är att det är kulturell bakgrund som är den klart avgörande orsaken, om man våldför sig på en kvinna eller inte. Helt enkelt vilken kvinnosyn man har. Säker har du hört uttrycket svennehora tidigare?

  Jimmie Åkesson uttrycker det förenklat som att vi importerar en annan kvinnosyn från MENA -länderna (Middel East & North Africa), där de flesta är uppväxta med Islam.

  Detta påstående delas av Mauricio Rojas (fd FP):
  ”Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet”
  http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet-1.421859

  Läs mer om det förre detta folkpartisten Mauricio Rojas:
  http://www.google.se/#hl=sv&source=hp&q=rojas+fp&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=6d1c2162aba570c4

  Du lär hitta samma påstående från Norge och Danmark också.

  Jag är av den åsikten att BRÅ är politiskt styrda där taleskvinnan är öppet motståndare till SD:
  http://politisktinkorrekt.info/2010/08/27/sverigedemokraterna-begar-ut-uppgifter-fran-bra-for-publicering/

  När SD kommer in till Riskdagen är deras första uppgift att ta fram utredningar, bl a kriminalvårdsundersökningar som du eftersöker. Det kan man bara göra som riksdagsparti (en anledning fört att gå och rösta).

  Är övertygad om att vi har några spännande år framför oss i denna debatt, där mer statistik som stödjer SD’s och Jimmie Åkessons påståenden och faktaframställan, kommer att presenteras. Men bara om de får plats i Riksdagen för de andra riksdagspartierna tiger …

  • Jag hävdar att det inte är den kulturella bakgrunden som är den primära orsaken, utan som sagt utanförskapen.
   Om du vill ha mer öppenhet i BRÅ borde du snarare rösta på Piratpartiet som driver sådana strukturellt viktiga frågor. Vi vill inte ta fram uppgifter för att säga att ”se vi hade rätt hela tiden” utan vi vill verkligen vidareutveckla offentlighetsprincipen och driva på kunskapssamhället. Vi vill öka den enskildas möjlighet att få tillgång till underlag. Oavsett vilken myndighet det gäller.

  • Tackar för länken. Jag hade helt klart missat den om du inte hade tipsat om den. 🙂
   Rent språkmässigt används ett onödigt komplicerat språkbruk, onödigt eftersom det egentligen inte är något nytt eller för den delen komplicerat som beskrivs. Samma sak har många tagit upp i den generella jämlikhetsdebatten, då formulerat som intersektionalitet.
   Rent grundmässigt håller jag alltså med artikelförfattaren om att det är ett problem att se invandrare som grupp och applicera identitet utefter gruppen och inte individen. Men det är samma misstag som exempelvis Sverigedemokraterna gör när de i stort sett hävdar att alla som kommer från ett muslimskt land är våldtäktsmän. Grupperingen som görs ser bra ut i statistiken, men statistik är inte sanning.
   Jag borde kanske skriva en längre blogg-post om vad jag tycker om ”Godhjärtade svenskar ser på invandrare som husdjur”, för det finns mycket att tycka om innehållet. Rubriken är för det första felaktigt, för många husdjursägare ser sitt husdjur som till högre grad del av hushållet än någon granne. Det har alltså inget med ursprunget på eller grupperingen av andra människor att göra.

 5. Emil,

  Om man känner sig tveksam till hur statistiken skall tolkas, kan man ta en titt på ledarna för Sveriges tyngsta kriminella gäng:

  Naser Dzeljilji – Naserligan
  Mehdi Seyyed – Bandidos
  Denho Acar – Original Gangsters
  Milan Sevo – Jugoslaviska nätverket
  Süyar Gürbüz – Asir
  Ali Reza Dashti Pour – Tigrarna
  Shahin Amani – Black Cobra
  Semi Oeslati – Black Scoropion

  -Jag kan inte sluta att undra varför dessa personer flydde sina hemländer. Kommer hjälpen vi erbjuder i form av asyl och PUT rätt personer till godo? Varför kan inte ett PUT eller medborgarskap hävas om det visar sig att personen fått detta på oriktiga grunder, eller utövar grov kriminalitet i Sverige?

  Jag kommer rösta på SD för att dessa frågor bör besvaras mer konstruktivt än med ”rasism”!

  Väl mött! //Fredrik

  • Naturligtvis ska man inte besvara sådana frågor med rasism. Men SD hävdar att begränsning av invandring skulle innebära minskad brottslighet, och det finns inga som helst belägg för något sådant.
   Jag skulle misstänka att de nätverk som du nämner arbetar med personer som känner sig utanför samhället på olika sätt. Det är snarare där problemet ligger om du frågar mig, att känslan att vara utanför är så utbrett bland invandrare. En minskad invandring skulle snarare öka känslan av utanförskap snarare än minska den.