Måndagförmiddag och #spectrial på schemat


Hovrätten ändrade så att fredagens planering sker idag för att det skulle bli längre ledighet inför helgen. Idag ska vi alltså lyssna på videoinspelningar av Ludwig Werner (ordförande i IFPI), Per Sundin (VD Universal) samt Roger Wallis. Dessutom kommer vi lyssna på telefonintervju med Kristoffer Schollin.

Tyvärr sänder inte SverigesRadio från rättegången idag av hänsyn till de 20 minuter personalia som gås igenom vid slutet av dagen.

Enligt Ludwig Werner finns det ingen annan orsak till enskilda albums försäljningsnedgång än just ThePirateBay.org. Oavsett eventuell marknadsutveckling, eller konsumenternas föränderliga intressen. Ordföranden för IFPI hävdar också att alla artister har fullständiga rättigheter att lägga upp sitt egna verk på exempelvis ThePirateBay, trots att STIM-medlemskap normalt innebär avtal med NCB som begränsar just sådant. Man behöver alltså ett eget skivbolag för att kunna lägga ut CD på egen hand. Ludwig poängterade också att nedladdningstjänster inte är fildelning samt att skadeståndskraven aldrig kommer i närheten av den skada branschen upplever.

”Is vreeswijk affected by file sharing as well? -Yes, Absolutely!”. No. He’s dead. Since ages.

Per Sundin hade lite svårt att hålla känslorna under kontroll vid vissa tillfällen så man förstod att han nästan kände det som personligt att ThePirateBay existerar. Att Universals egna medarbetare orsakade att U2s album tillgängliggjordes (bland annat på ThePirateBay) var inte lika stort problem enligt Per. VDn för Universal ansåg också att branschen inte hade tillräckligt med resurser för att kontakta torrentuppladdarna eller eftersöka källorna för tillgängliggörandet. Per ansåg också att med början när Magnus Uggla gav ut sitt första samlingsalbum hade samtliga av Magnus Ugglas skivor halverad försäljning. Jag funderar på om inte orsaken till att man ger ut ett samlingsalbum också kan orsaka att man inte längre har samma kreativitet som man kanske haft tidigare?


Ett svar till “Måndagförmiddag och #spectrial på schemat”