Mobila hem – tillsammans med kompakt leverne


Teknologin går framåt. Även om patentindustrin ofta sätter käppar i hjulet för samhällsutveckling kommer det alltid att förbättras på något sätt.

En student vid Arizona University har byggt en sex-fotad robot som lär sig själv att gå. När en robot kan lära sig enklare saker på egen hand, exempelvis att den lär sig gå genom att se vilka rörelser som verkar få den att flytta på sig framåt, innebär att den kan anpassa sig till en icke förutsedd situation. Det i sin tur innebär att vi på sikt kan få nästan vad som helst (inom teknikens gränser). En självlärande rep-rap (läs förresten om tävlingen) skulle i teorin kunna utvecklas i generationer, men vi behöver inte börja fundera på Skynet än. Det krävs både ett större sammanhängande kontrollerat nätverk och att AInivån är över människans nivå.

Till något som är lite närmare idag, har vi ett hus som går att flytta mellan olika platser. Det tillsammans med funktioner liknande Hong Kong-utrymmesbesparing skulle kunna skapa rätt intressanta möjligheter.

Husvagnen har egentligen inte utvecklats på bra länge, men det här har faktiskt möjlighet att bli ett hus på hjul. I dagsläget behöver det bara färdiga kopplingar för el, vatten och avlopp, men om man lägger lite extra tid för att få det anpassat för att vara plus-hus och använda Bleeding Edge Environment Research. Okej jag hittade på namnet på grund av förkortningen men det jag menar är att genom att försöka undvika att slösa på vattnet, använda system för att återvinna det mesta av utsläpp och liknande miljö-sparande effekter.

Om man därefter skulle lägga till lite självlärande ben skulle hemmet helt plötsligt vara något som tidigare bara kunde läsa om i sci-fi- eller fantasy-böcker. Ett hus som kan stabilisera sig under en jordbävning och som inte kostar en större förmögenhet. Ett hus som kan förflytta sig själv i bästa fall.


Ett svar till “Mobila hem – tillsammans med kompakt leverne”