Motormännens och Socialdemokraternas krav saknar stöd i evidens


Jag har ju skrivit en del om att jag är negativ till Motormännens krav på lagstiftning gällande mobilförbud i bil främst på grund av att vi har befintlig lagstiftning som även täcker mobilanvändande, att det finns fler beteenden som är minst lika farliga samt att det snarare behövs mer resurser till beteendeförändrade åtgärder i trafiken.

2013-03-08 19.43.15

Som medlem i Motormännens riksorganisation får man Motormännens tidning Motor och senaste numret nr 01.13 har en artikel som är jätteintressant i sammanhanget.

Artikeln visar en trend som man borde fokusera på att vända, nämligen att allt fler kvinnor kör rattfulla. Där finns det redan en lag som alla känner till, men av olika anledningar väljer förare ändåå att köra med alkohol i blodet. Och det verkar som om allt fler kvinnor kör rattfulla. Man tycker att det är något som Motormännen skulle vara intresserad av att vända. Så varför föreslår inte Motormännen fler åtgärder som minskar antalet som kör rattfulla? Vi vill ju alla ha färre rattfulla i trafiken

En annan artikel, i en helt annan tidning, beskriver hur en bil körde i zick-zack på en motorväg och kraschade in i en annan bil. Man tycker att det också skulle vara något som Motormännen skulle vilja åtgärda. Ingen av oss vill möta en idiot på vägen.

Med modernare bilar kommer också ny teknik som både förenklar för bilisten och riskerar att distrahera från bilkörningen. Till exempel om man köper en ny Ferrari får man den färdiganpassad med Apple-produkter, däribland Siri. Du kan alltså prata med bilen, under färd och riskerar alltså samma distrahering som i ett telefonsamtal.

I framtiden kommer vi troligtvis se massor utveckling på både bilsäkerhet och mobilanpassning. Även om man räknar med patentsystemets utvecklingströghet så går det inte att förutse vilken teknik vi har i bilarna om fem år. Det innebär att det rent logiskt är bättre att förbättra den teknikneutrala lagstiftning som vi redan har, istället för att kräva en ny lag specifik för en gammal teknik baserat på en undersökning som i sig är tio år gammal.

I Motormännens tidning Motor finns också en artikel om just Säkrare vägar nu (sid 26) som listar 5 krav på politikerna tillsammans med 5 krav på bilisterna. Kraven på bilisterna håller jag med om där finns håll säkert avstånd, anpassa hastigheten, välj säkra vinterdäck, kolla lastbilsdäcken samt håll ögonen på vägen. Tre av kraven på politikerna håller jag inte med om.

 • Inför flexiblare fartgränser, med hjälp av hastighetskyltar som anpassar den presenterade hastigheten till rådande väglag.
  Förslaget skulle kosta massor, och även om det skulle ge en ledtråd till att bilisten måste sänka hastigheten skulle det öka risken för fel. Man ska inte lita till att teknik ska lösa problemet att bilister inte klarar av att korrekt anpassa hastigheten till väglaget. Dåligt förslag även om det är intressant.
 • Tillåt dubbdäck överallt, eftersom dubbade däck är säkrare och har förbjudits på fel grunder.
  Ja det är korrekt. Politiker har skyllt på partikelnivåer och andra miljöaspekter som saknar evidens. Bra förslag.
 • Lagstifta om vinterdäck på lastbilar, eftersom alla däck på lastbilen borde vara vinterdäck, inte bara drivhjulen.
  Ja det är korrekt. Drivhjulen är visserligen viktigare, men för optimalt väggrepp så vill man ha vinterdäck överallt. Bra förslag.
 • Bygg säkra vägar, specifikt mötesfria 2+1-vägar som enligt Trafikverket kunna rädda 50 personers liv per år.
  Nja, här är det en lek med statistik som jag inte tycker är ärlig. När det gäller frontalkrock så hjälper 2+1-vägar, men när det gäller singelolyckor är det ingen skillnad. Framförallt skapar det en större risk för andra trafikanter, framförallt motorcyklister som ofta uttrycker att de är dödsvägar, men också stressande för bilister där det riskerar både farliga omkörningar samt gummibandskörning. Dåligt förslag som dock behöver utredas närmare.
 • Förbjud SMS när man kör, eftersom Sverige är enda landet i Europa där det är tillåtet att sms:a, läsa mejl, surfa och tala i mobilen samtidigt som man kör.
  Nej, att köra vårdslöst och ta onödiga risker är redan idag olagligt. Det finns inget underlag som säger att en ny lag på något sätt skulle öka trafiksäkerheten eller ens förändra bilisters beteende. Dessutom är det rent ut sagt idiotisk att fokusera på att lagstifta utifrån en teknik när man försöker att lagstifta teknikneutralt i övrigt. Dåligt förslag.

Motormännen, och Socialdemokraterna, hävdar att hela Europa förutom Sverige har lagstiftning mot mobilanvändning utan handsfree och att just därför måste Sverige införa lagstiftning som specifikt förbjuder mobilanvändning utan handsfree. Jag är generellt skeptisk till argumentet att man ska göra något eftersom alla andra gör det, oavsett om det gäller lämlar eller människor. Jag vill ha underlag baserat på forskning, och inte på olycksfallsstatistik. Dessutom, vår generella lagstiftning som vi redan har täcker in de fall som togs upp i Top Gear sässong 8 avsnitt 5 nämligen både om föraren syr i en knapp medan han kör samt om föraren kör iklädd en sovsäck. Top Gear avrådde tittarna från att köra bil på ett sådant sätt, men underströk att det absolut var möjligt.

 


Ett svar till “Motormännens och Socialdemokraternas krav saknar stöd i evidens”