Naturvårdsverket vill att 209 lodjur skjuts


Naturvårdsverket gav i går tillstånd för en rekordstor jakt på landets lodjur. Sammanlagt ska 209 lodjur fällas i norra och mellersta Sverige under perioden 1 mars till 15 april. Naturvårdsverket anger att riksdagsbeslutet om ny rovdjursförvaltning är orsak till detta.

Aftonbladet, Dagens Nyheter och Stevelando skriver om det hela. DN berättar också om att tjuvjakt på varg fortfarande förekommer.

VLT har hittills inte tagit upp att det ska skjutas 6 lodjur i Västmanland, men de kommenterade tidigare vargjakten och 2008 skrev de kortfattat om att då skulle det skjutas 5 lodjur.

Jag tyckte att jag hörde röster från olika etablerade riksdags- och regeringspolitiker att årets jakt skulle noga utvärderas. Borde man då inte stoppa eventuell fortsatt jakt innan utvärderingen är klar för att inte orsaka mer onödig skada på rovdjursförvaltningen?

Lodjur kommer också att till stor del jagas med fällor trots att det finns rapporter att det i onödan plågar djuren.


4 svar till “Naturvårdsverket vill att 209 lodjur skjuts”

    • Nej det stämmer, men när Naturvårdsverket skyller på Riksdagen som om det vore ett nytt beslut blir det något annorlunda.
      Och även om jakten är samma som tidigare vore det humanare om fällorna togs bort, eller åtminstone kontrollerades innan och efter användning.

  1. lodjur är ganska lättjagade,de saknar vargens uthållighet och går därför fort upp i ett större träd om de märker av folk i skogen.. så att skjuta dom på ca 10 m nerifrån marken är ingen svår jakt..mvh

  2. Jag fick lära mig att lodjur är särskilt sårbara eftersom de bara får en eller två ungar per kull. Man borde tillåta en mindre kvot och noga utreda effekten på lodjursstammen innan man går vidare. Om de nu är så ”lättjagade”, desto större anledning att helt förbjuda fällor!!!